Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Czy można się pozbyć sojusznika?  (Przeczytany 1783 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darqq

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Czy można się pozbyć sojusznika?
    « dnia: Listopada 12, 2016, 16:16:37 »
    Gdy zostanie się już władcą i podbije inną frakcję to jej lordowie po jakimś czasie przyłączają się do państw jeszcze istniejących. Czy ich wybory odbywają się według jakiegoś klucza i można jakoś na nie wpłynąć?
    Pytam bo np. podbiłem Szwedów i teraz ich lordowie przychodzą pod inne panowanie. Do mnie jako króla RP trafiło 3, i najciekawsze jest to że wśród nich De la Gardie, który w grze był moim chyba największym wrogiem, ileż to razy toczyłem z nim potyczki o Królewiec czy Rygę, to on też palił moje wioski, czy zabierał się za oblężenia zamków RP, zdarzyło mu się siedzieć w moim lochu i ogólnie stosunki z tym lordem miałem prawie minus 30. On teraz przyłączył się do mnie? Najgorsze że właśnie zdobyłem Sicz i przy rozdzielaniu wiosek i nowego gospodarza oczywiście de la Gardiego pominąłem, a on oburzony za każdym razem obrażał się o dodatkowe 20 mnius w stosunkach przy każdym przydziale i mam teraz wroga wśród podwładnych. Ciężko teraz będzie wyjść z takiego minusa w relacjach. Oczywiście jegomość De la Gardie nie wykonuje żadnych moich poleceń jak proszę go np. o patrolowanie jakiejś okolicy. Jest bezużyteczny. Czy można takiego lorda usunąć spośród podwładnych w jakiś sposób? a może jest szansa że sam zmieni kraj jak będzie niezadowolony? Czy taka czarna owaca wśród sojuszników nie będzie szkodziła?
    Najdziwniejsze to że nie z każdym władcą pokonanej Szwecji miałem na pieńku, dla niektórych nawet jeszcze na początku gry zdarzyło się jakieś zadanie wykonać, kogoś wypuściłem po walce, ale akurat Ci zasilili szeregi innych nacji, a do nie trafiła trójka byłych wrogów z takim De la Gardim na czele trochę to dziwne że niby teraz im mam nowe posiadłości oddawać.

Offline Matkowski

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    Odp: Czy można się pozbyć sojusznika?
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 13, 2016, 04:47:56 »
    Lepiej żeby był u Ciebie jako podwładny, nie jest szkodliwy dla Ciebie w żaden sposób, a tak byś musiał walczyć przeciwko kolejnej postaci. Przydzielenie szlachciców upadłego państwa odbywa się według algorytmu, ogólnie zasada polega na tym żebyś miał coraz trudniej i zawsze zdecydowana większość będzie odchodziła do Twoich wrogów.