Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: zdobywanie zamku  (Przeczytany 4030 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dominik818

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    zdobywanie zamku
    « dnia: Stycznia 10, 2009, 17:25:16 »
    szukałem ale nic nie znalazłem

co zrobić aby dostać swój zamek?

1. zdobyć go
    ale zdobyć trzeba rozpoczynając oblężenie. a żeby mieć wystarczająco dużo wojska musze być maraszałkiem. a więc moje pytanie jest co trzeba zrobić żeby być maraszałkiem

2. dostać za darmo od króla
    słyszałem o takim czymś. na czym to polega i co musze zrobić aby dostać zamek w ten sposób?

Było wiele razy o tym mówione. Wystarczyło poszukać. Zamykam.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2009, 12:12:32 wysłana przez Kolba »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: zdobywanie zamku
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 10, 2009, 18:06:21 »
    1) Nie musisz być marszałkiem, żeby zdobyć zamek. Można to zrobić samodzielnie. Czasami wymaga wysiłku ale da się zrobić. Moja rada: na szturm weź łuk i conajmniej dwa kołczany strzał i strzelaj do obrońców na murach (w pierwszej kolejności łuczników)

2) Zamek możesz dostać od Króla jako lenno jeżeli sobie zasłużysz

Offline Elavion

• Użytkownik
    • I love all of Stargates!
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 10, 2009, 18:28:55 »
    wystarczy mieć kilkudziesięciu dobrych żołnierzy. i moim zdaniem najlepiej mieć łuk, kołczan, dużą tarczę i półtoraręczny (bękarci) miecz.

Offline dominik818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 10, 2009, 19:01:30 »
    wiem że można zdobyć nie będąc marszałkiem ale to będzie chyba zbyt trudne ale spróbuje ;) a jak mi sie nie uda to co musze zrobić żeby zostać marszałkiem? od czego to zależy, od renownu? co do drugiego takie samo pytanie, w jaki sposób moge "zasłużyć" na zamek?

Offline Elavion

• Użytkownik
    • I love all of Stargates!
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 10, 2009, 19:22:21 »
    i jeszcze taki szczegół, jeśli nawet go zdobędziesz, mała szansa, że dostaniesz zamek. król rozdziela włości "po równo"co oznacza, że ty dostajesz najmniej :). na szczęście, zanim król odpowie na prośbę o zamek, mija trochę czasu, więc jest kiedy zapisać. gorzej, jak grasz na realistycznym...

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 10, 2009, 19:30:15 »
    Powiem Ci coś: nie wiem czy jest sens bycia marszałkiem. Ja tylko raz grałem jako wasal kraju (zawsze gram sam) i w końcu wygrałem wybory na marszałka Nordów. Zdobyłem wszystkie włości Rhodoków a lordów zamknąłem w pierdlu. W nagrodę dostałem tylko YALEN, a gdybym wcześniej był w posiadaniu jakiegoś zamku najprawdopodobniej bym nic nie dostał. Komp generalnie stara się by każdy lord ma tyle samo więc jeżeli będziesz wielce marszałkować to dostaniesz około 5% z tego co zdobędziesz. Ok, dostaniesz kase, ale 900zł za zamek to mało. Na szczęście tę liczbę można zwiększyć, a jak to zrobić pisze na jednej z ostatnich stron w temacie RES MOD

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 10, 2009, 19:58:05 »
    A ja osobiście wyczekiwałem ze zniecierpliwieniem momentu gdy zostanę marszałkiem. Własne kampanie, rozkazy itd. Pierwsze co zrobiłem po owym awansie: Chanat przestał istnieć. Ichamur wziąłem dla siebie a resztę zostawiłem do podziału. Przyznam szczerze, że myślałem, iż walka o miasto będzie o wiele trudniejsza.. co nie zmienia faktu, że się cieszyłem po zdobyciu go ;) Właściwie.. wystarczyło tylko dostać się na mury, poczekać chwile, gdy pojawiły się jednostki wroga na murze wbiłem się w sam środek siekąc wszystko co żywe. Podczas całego oblężenia straciłem może 20HP (na ok 60). Przez chwilę nawet tlił się we mnie płomyczek nadziei, że możliwe będzie zostanie królem xd Ale szybko wiara mnie opuściła ;)

Offline dominik818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 10, 2009, 22:22:33 »
    zdobyłem miasto, niestety nie dostałem go :/ nie wiem czy wszystko zrobiłem dobrze bo nie dostałem żadnej odmowy, po prostu król dał zamek komuś innemu

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 10, 2009, 22:57:37 »
    A jesteś wasalem? Jeśli tak to po bitwie pojawi się menu wyboru, albo poprosisz króla o przyznanie lenna albo nie. Ja tak nigdy nie miałem właściwie. Zawsze przychodziło info.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2009, 23:26:49 wysłana przez Klakson »

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 11, 2009, 08:47:36 »
    zdobyłem miasto, niestety nie dostałem go :/ nie wiem czy wszystko zrobiłem dobrze bo nie dostałem żadnej odmowy, po prostu król dał zamek komuś innemu
    Zapewne nie Ty zdobywałeś zamek, ale pomagałeś zdobywać już oblężony, w takim wypadku nie pojawia Ci się wiadomość, ani o 900 denarach w Nativie, ani posiadania zamku. Musisz sam zacząć oblężenie, wtedy dostaniesz ofertę, i oczywiście musisz być wasalem, nie namiestnikiem

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 11, 2009, 10:20:55 »
    A jesteś wasalem? Jeśli tak to po bitwie pojawi się menu wyboru, albo poprosisz króla o przyznanie lenna albo nie. Ja tak nigdy nie miałem właściwie. Zawsze przychodziło info.

Jeżeli nie jesteś wasalem i zdobędziesz zamek to i tak jest Twój, nie musisz się pytać nikogo o zgodę ;]

Offline Bazyli10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 11, 2009, 12:34:14 »
    Dlatego, według mnie, najlepiej jest być samemu sobie sterem, żeglarzem, okrętem - co zdobędziesz jest Twoje. Nikogo nie pytasz o zdanie i nie musisz być gotowym na każde zawołanie króla.
    Wczoraj zdobyłem Yalen i jest tylko moje (razem z 4 okolicznymi wioskami).
    Do szturmu wystarczyło 40 Huskarli, 20 Sierżantów i 8 bohaterów - z tego straciłem 14 wojaków:)

Poziom trudności 154%, żeby nie było, że na jakimś very easy.

Pozdrawiam,
    Bazyli10

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 11, 2009, 13:28:25 »
    Dlatego, według mnie, najlepiej jest być samemu sobie sterem, żeglarzem, okrętem - co zdobędziesz jest Twoje. Nikogo nie pytasz o zdanie i nie musisz być gotowym na każde zawołanie króla.
    Wczoraj zdobyłem Yalen i jest tylko moje (razem z 4 okolicznymi wioskami).
    Do szturmu wystarczyło 40 Huskarli, 20 Sierżantów i 8 bohaterów - z tego straciłem 14 wojaków:)

Poziom trudności 154%, żeby nie było, że na jakimś very easy.

Pozdrawiam,
    Bazyli10

Jak Ty to zrobiłeś? Ja wiem, że Nordowie mają najlepszą piechotę (kiedyś z kilkoma nordowymi piechurami rzuciliśmy się w odzdział około czterdziestu kuszników rhodockich i rozerwaliśmy ich na szmaty bez żadnych strat własnych) ale żeby w 40 zdobyć Yalen? Szacun :-) Może sam spróbuje takiego myku?

Ja też wolę byś sam sobie sterem, żeglarzem,...parodią ;] Ale bycie wasalem też ma swoje zalety. Małe bo małe ale ma, szczególnie jak się jest Newbie.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 12, 2009, 10:37:08 »
    Cały czas nurtuje mnie jedno pytanie - czy jednostki pozostawione przez nas we własnym zamku są jego ochroną, czy jedynie "gośćmi hotelowymi"?

Skąd naszła mnie taka myśl? Otóż, gdy zamek zaraz po zdobyciu jest jeszcze nie nadany nikomu lub jego właściciel do niego jeszcze nie dotarł, po otrzymaniu lenna, zamek powinien stać pusty bez jednostek. Jednak tak nie jest. Już po zdobyciu jakieś jednostki ma i należy go zdobywać.
    Druga sprawa to siła obrony. Praktycznie gdy nie ma nas w zamku, to mamy jak w banku, że wróg obiekt tak czy siak zdobędzie, gdy zacznie szturmowanie murów. Więc czy ilość wojska w obiekcie ma jedynie na celu odstraszanie z góry przeciwnika przed podjęciem szturmu, czy jest to wyłącznie przechowalnia jednostek?