Prezniosłem wątek tutaj, proszę moderatora o sklejenie ze starym wątkiem // firentisFor Honor to brutalna gra akcji TPP w quasi-historycznych realiach, która kładzie nacisk na zabawę wieloosobową. Wersja PC jest dziełem doświadczonego studia Ubisoft Montreal. Fabuła omawianej produkcji toczy się w alternatywnym, pseudo-średniowiecznym świecie, w którym zmagają się trzy frakcje. The Chosen odpowiadają japońskim samurajom, The Legions czerpią wzór z europejskich rycerzy, zaś The Warborn do złudzenia przypominają Wikingów. W rozgrywce na PC każdą stronę konfliktu reprezentują dziesiątki postaci, ale tylko po cztery na frakcję są kierowane przez graczy. Są to potężni wojownicy o unikatowych zdolnościach, górujący nad szeregowymi żołnierzami, którymi zawiaduje sztuczna inteligencja. To oni przesądzają o losach bitwy, pojawiając się w kluczowych miejscach i robiąc co trzeba, by przechylić szalę zwycięstwa na odpowiednią stronę (dlatego też zmagania nie skupiają się na czystej akcji, lecz wymagają zmysłu strategiczno-taktycznego). Uczestnikom wchodzą przy tym w paradę sterowani przez innych graczy wojownicy przeciwnej frakcji, dlatego też istotną rolę w zabawie odgrywają starcia na broń białą. Mimo lekkiego potraktowania historycznych realiów, jeśli chodzi o dobór stron konfliktu, twórcy postawili sobie za cel jak najwierniejsze oddanie stylów walki rycerzy, samurajów i wikingów. Zaprojektowali do tego celu mechanikę o nazwie Art of Battle, w której duże znaczenie ma chociażby to, z której strony trzymamy broń przy blokowaniu ataków – przykładowo, nie obronimy się przed cięciem z prawej strony, jeśli zastawimy się po lewej. Warto też wspomnieć o akcjach specjalnych; za spektakularne rozprawianie się z nieprzyjaciółmi gracz może np. wezwać ostrzał katapult we wskazanym obszarze albo tymczasowo zwiększyć skuteczność bojową szeregowych żołnierzy w okolicy. Oprócz rozgrywki wieloosobowej omawiana produkcja oferuje także swego rodzaju kampanię fabularną, służącą za wprowadzenie do świata przedstawionego. Na tle innych gier sieciowych For Honor w wersji PC wyróżnia się nie tylko tematyką, ale również bardzo ładną oprawą graficzną.
Strona producenta: http://forhonor.ubisoft.com/game/pl-PL/game-info/index.aspxPlanowana premiera: 14.02.2017
Źródło:
http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=28147Gra była dostępna w zamkniętej alfie od 13.09 do 16.09 i wygląda niesamowicie. Długo, naprawdę długo była susza po tych jakże słabych Chivalery czy War of the Roses, myślę, że tym razem w końcu dostaniemy produkt na lata. Pod koniec roku (listopad/grudzień) planowana jest zamknięta beta do której można zapisywać się już teraz na stronie producenta. Osobiście zapatruję się na preorder, choć pewnie wstrzymam się aż do bety, by się nie przejechać. Cenowo... ugh, typowy Ubisoft, natomiast po przejrzeniu materiałów na YT z owej zamkniętej alfy jestem mega pozytywnie zaskoczony brakiem błędów technicznych czy jakichkolwiek problemów w połączeniem (A wydawało się, że po RS:S dla Ubi jest to niewykonalne).