Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Przegląd broni i pancerzy, porównianie wersji 0.8 oraz 0.96  (Przeczytany 3404 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    • Steam ID: Mój status Steam
    Przegląd broni i pancerzy, porównianie wersji 0.8 oraz 0.96
    « dnia: Sierpnia 29, 2016, 12:09:22 »
    Witam.
    Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że chciałem rozpocząć nowy wątek zamiast postować w wątku dotyczącym balansu, ponieważ poruszę w nim kilka tematów i wygodniej mi będzie prowadzić tę dyskusję w osobnym wątku. Jeśli jednak moderacja uważa, że post ten powinien znaleźć się w innym wątku, nie mam nic przeciwko.
    Zacznę od pancerzy. Pisząc pancerz nie mam na myśli wyłącznie zbroi, ale także ubrania, nakrycia głowy itd. Jak wszyscy wiemy, w the Deluge prawie każda jednostka ma dość szeroki wybór pancerzy czy też ubrań. Często zdarza się, że kilka różnie wyglądających pancerzy ma identyczne statystyki. Niewielu graczy zdaje się jednak pamiętać, że w wersji 0.8 różnorodność ta była większa, a z nieznanych mi przyczyn została dość znacząco zmniejszona. W innych przypadkach dodano nowe pancerze, ale równolegle usunięto stare, co również jest to dla mnie zupełnie niezrozumiałe.
    Oto kilka porównań:

Kapelusze muszkietera w 0.8
    (click to show/hide)
    Kapelusze muszkietera w 0.9
    (click to show/hide)

Tutaj widzimy, że w 0.9 doszło kilka nowych kapeluszy, ale jednocześnie kilka odpadło. Dlaczego? Nie wiadomo. Przecież miejsca w panelu wyboru jest dość, aby je wszystkie zmieścić.

Pancerze lekkiej jazdy w 0.8
    (click to show/hide)
    Pancerze lekkiej jazdy w 0.9
    (click to show/hide)

W tym wypadku twórcy dodali 1 nowy pancerz, a usnęli aż 4 stare. Można bym się kłócić, że przecież stare pancerze są zrobione w innym stylu niż te nowe i nie pasują do nich. Jednak moim zdaniem dla przeciętnego zjadacza chleba jedyną różnicą jest większa jasność nowych pancerzy, a z własnego, co prawda bardzo skromnego, doświadczenia w edytowaniu plików graficznych wiem, że rozjaśnienie jakiejś tekstury to kwestia kilku sekund.

Pancerze rajtarów w 0.8
    (click to show/hide)
    Pancerze rajtarów w 0.9
    (click to show/hide)

To już chyba nie wymaga komentarza. Z 5 ciekawie wyglądających buff-coatów zostaly tylko 2.

Takich przykładów jest więcej, dlatego chciałbym zadać pytanie twórcom – dlaczego tak zrobiono? Dlaczego uznano, że zmniejszenie różnorodności mundurów rodem z NW jest dobre?

W drugiej części swojej wypowiedzi chciałbym poruszyć kwestię balansu broni. O ile równowaga pomiędzy piechotą a kawalerią jest w tej wersji dobra (w każdym razie zbyt dobra, aby cokolwiek przy niej kombinować), o tyle balans broni pozostawia wiele do życzenia. Najbardziej boli mnie fakt, iż pomimo obecności wielu broni do walki wręcz w tym modzie, istnieje niewielka grupka broni, które są dobre i cały czas się ich używa oraz większa grupa, do której należą bronie ze zbyt słabymi statystykami.
    Jeśli chodzi o przykłady:
    Muszkieterowie i pikinierzy w Rzeczypospolitej, Moskwie, Szwecji i HRE: Używają prawie wyłącznie tasaków, pozostałe bronie nie są w stanie nawet dorównać tej broni. Dla przykładu: Hungarian broadsword – broń droższa od tasaka, która jest dłuższa o 5 pkt, ale zadaje o 7 pkt mniejsze obrażenia. German hilt sword jest dłuższy o 7 pkt, ale wolniejszy o 1 pkt i zadaje aż 9 pkt mniej obrażeń. Chyba jedyne 2 bronie, które nie są znacząco gorsze od tasaka i których można od czasu do czasu użyć, to sinclair hilt backsword i swedish hilt sword. Są one wyraźnie dłuższe od tasaka, odpowiednio o 16 i 14 pkt, a zadają w miarę przyzwoite obrażenia, odpowiednio o 9 i o 8 pkt mniejsze niż tasak.
    Jeśli chodzi o piechotę w innych frakcjach, w grę wchodzą jedynie 2 bronie: good horse mandible mace, broń, która jest dluga, dość szybka, zadaje ogromne (34 pkt obrażeń) i ma świetną penetrację, prawie każdego można zabić tą bronią 2 ciosami. Na dodatek śmieszna cena 27 gold. Druga broń to good pala, którą nazwać można turbo-tasakiem. Zadaje jeszcze większe niż tasak obrażenia, jest od niego szybsza i zaledwie 1 pkt wolniejsza. Warto zaznaczyć, że nie znam nikogo, kto grając janczarem lub rezunem regularnie używałby innej broni niż good pala, a jednostki te mają odpowiednio 7 i 9 broni do wyboru.
    Kolejna jednostka, na którą chciałbym zwrócić uwagę to rajtar (aka kirasjer), często ogrywany i występujący w 4 frakcjach. W jego wypadku jedyne 2 używane bronie to reitschwert i fine metal pick (nadziak) wszystkie inne bronie, które rajtar ma do wyboru są zbyt krótkie i/lub zadają zbyt mało obrażeń, by mieć jakąkolwiek rację bytu na koniu.
    Warto też zauważyć, iż istnieje również sporo konnych jednostek z „jedyną słuszną” bronią krótką.
    Pancerni – szabla polska;
    Lekka jazda polska – szabla polska;
    Chorwacki jeździec – szabla polska, ew. nadziak; (nie licząc koncerza, który jest inny niż pozostała krótka broń biała)
    Tradycyjny jeździec moskiewski – zdobiona szabla moskiewska, ew. nadziak;
    Konny Kozak – good horse mandible mace;
    Zwykły konny Tatar – good horse mandible mace.

(click to show/hide)

Czy nie możnaby wyrównać statystyk wszystkich broni, tak, aby  były bardziej zbliżone do siebie? Czy nie możnaby znerfić najmocniejszych broni tak, aby inne też wchodziły w grę?
    Bo patrząc na obecne statystyki broni do walki wręcz odnoszę wrażenie, że balansem broni zajmuje się człowiek, który od miesięcy nie dotykał Deludża.

Dziękuję wam bardzo za przeczytanie tego dość długiego posta. Liczę na uwagi, sugestie, a także konstruktywną krytykę. Oczywiście najbardziej liczę na odpowiedzi ze strony deweloperów tego, mimo wszystko, świetnego moda.
    Pozdrawiam!
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Karadeusz

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Odp: Przegląd broni i pancerzy, porównianie wersji 0.8 oraz 0.96
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 29, 2016, 19:53:22 »
    Według mnie, zamiast zmieniać statystyki tych słabszych broni, pancerzy i koni wystarczyłoby dostosować ceny przedmiotów do ich statystyk, bo często zdarza się, że broń o wiele lepsza kosztuje mniej od tej słabej, a ta słabsza jest droższa od tej lepszej, to samo dotyczy koni i pancerzy. 

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 29, 2016, 19:57:17 »
    Coś w tym jest... Mianowicie ceny, jak wspomniał Karadeusz. Tańsze bronie są często o wiele lepsze od droższych. Gdyby tak podwyższyć ceny tych OP siekaczy do mięsa to ludzie by może zaczęli korzystać z innych mieczy/szabli.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Kubus002

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 29, 2016, 23:12:02 »
    Kiedy tak patrzę się na porównanie pancerzy to mam wrażenie, że ich różnorodność została zmniejszona by było więcej możliwości zrobienia mundurów klanowych, które ostatecznie tak licznie nie powstały. A jeśli chodzi o bronie, to mimo, że to generalnie prawda, nie zgadzam się we wszystkich aspektach. Nie idzie mi na Tasakach zwykłych i tureckich, więc często sięgam po sinclair hilt backsword, na kawalerii zachęcam do testowania, ostatnio odkryłem, że hungarian sword jest dłuższy, więc wg mnie lepiej jest go wziąć jak się gra pancernym, krótkie rapiery rajtarów są dobre, gdy się bierze spieszonego rajtara. Wciąż jednak pewne zmiany by zwiększyć balans by się przydały.

Offline Wachmistrz_BambooPL

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 30, 2016, 01:25:49 »
    Mała uwaga. Tak czy owak z tym przypuszczeniem na tego "człowieka" bym przyhamował. Zawdzięczamy mu bardzo dużo xd.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2016, 05:05:47 wysłana przez Wachmistrz_BambooPL »

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 30, 2016, 10:46:30 »
    Dzięki za odpowiedzi. O ile podnoszenie cen u jednych jednostek zadziałałoby jako zachęta do używania tych słabszych, to u takiego muszkietera/dragona nic by nie dało. Jedyne, co oprócz broni białej muszkieter/dragon musi kupić to muszkiet z zamkiem snaphans lub lontowym. A więc ile by Dussack nie kosztował, o ile po zakupie go starczy jeszcze na muszkiet, ludzie i tak będą ten Dussack brali.
    No a w przypadku kija na patyku (good horse mandible mace) podwyższanie ceny byloby dość dziwne, bo broń tak zrobiona jest z g*wna. Ja bym jednak obniżył zadawane przez nią obrażenia. Niech kozacy będą mocni dzięki swojej sile ostrzału i pikom, a nie dzięki mocnym broniom do walki wręcz.
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Muzg

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 30, 2016, 12:09:30 »
    Warto też zauważyć, iż istnieje również sporo konnych jednostek z „jedyną słuszną” bronią krótką.
    Pancerni – szabla polska;
    Lekka jazda polska – szabla polska;
    Chorwacki jeździec – szabla polska, ew. nadziak; (nie licząc koncerza, który jest inny niż pozostała krótka broń biała)
    Tradycyjny jeździec moskiewski – zdobiona szabla moskiewska, ew. nadziak;
    Konny Kozak – good horse mandible mace;
    Zwykły konny Tatar – good horse mandible mace.
    W przypadku pancernych alias petyhorców, to jeśli bierzesz kopię, tarczę i jednostrzałowy pistolet, to w miarę logiczne jest wzięcie broni krótkiej do walki wręcz. Dodatkowo jeśli zostaniemy zrzuceni z konia, to łatwiej (przynajmniej mi) walczy się szablą niż pałaszem węgierskim.
    Podobna sytuacja jest w jeździe moskiewskiej: sovia jest bronią dłuższą (nawet od niektórych koncerzy sic!), więc logiczne jest wzięcie dobrej broni krótkiej, a tak się składa, że zdobiona szabla moskiewska jest najlepszą szablą tej wersji.
    Rajtarzy to natomiast całkiem inna sprawa. Faktem jest, że jedyną opłacalną bronią jest reitschwert, który po prostu deklasuje inne bronie. Moim zdaniem największą krzywdą dla tej klasy było zabranie im szabli austriackiej (chyba tak się nazywała), która stanowiłaby alternatywę dla długiego, acz wolnego pałasza.
    - Muzgu co będziemy robić dziś w nocy?
    - To samo co zawsze, spróbujemy przejąć władze nad Delugem!

Offline Kubus002

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 13, 2016, 19:25:02 »
    Jeżeli zmniejszymy siłę pałki mocy aka kija na patyku, to może to osłabić kozaków którzy są przez wielu uważani za zbyt mocną frakcję (chociaż wg mnie nie są mocniejsi wobec innych, ponieważ ich bonusy wynagradzają im fakt braku puszek i tarcz, a także małą ilość łuków), ale będzie to bardzo krzywdzące dla tatarów i sprawi, że ta frakcja będzie zdecydowanie słabsza od innych. Co wtedy?

P.S. Proszę, tylko bez argumentów typu "Tatarzy są bez sensu" czy "nikt nie gra Tatarami".

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 13, 2016, 19:48:05 »
    Co do Tatarów... Im bym dał coś w rodzaju specjalnych łuków lub po prostu zwiększyłbym im skilla w strzelaniu z siodła, tak, że w otwartym polu byliby niemal nie do zniszczenia. Ponadto lance, ale to się tyczy wszystkich frakcji. Czy tylko wg. mnie mają one zbyt małe obrażenia? I proszę mi tu bez "hurr to używaj x i uderzaj z przysiadu durr". Ile razy wjeżdżałem rozpędzony w takiego dragona czy janczara i taki delikwent jeszcze wytrzymywał ze 2 takie ciosy. Lance zadają za mało obrażeń. Powinno być z nimi trochę jak z koncerzami- wysoki dmg za częstą łamliwość.
    Suprajs, podpisu brak!