Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Super Mario Bros  (Przeczytany 3597 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline premorder

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Super Mario Bros
    « dnia: Stycznia 07, 2009, 21:44:49 »
    Ktoś może pamięta tą grę z 85 roku jeżeli tak i chcecie ją pobrać to wchodźcie  tu...
    http://www.pegasus-gry.com/
    W sumie to gra na 20 min ale jeżeli przechodzisz ją kolejnymi światami to może wciągnąć  i zająć z 1h
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2009, 21:58:31 wysłana przez premorder »

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    Odp: Super Mario Bros
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 08, 2009, 13:29:09 »
    A to legalne?

Przejdź całego Mario w  lewą stronę.
    ..:: KOSICIEL ::..

Offline premorder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 08, 2009, 15:54:34 »
    Teksty z "twoja stara" sporo tego w necie leci ale tu nie oto chodzi ...
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2009, 10:10:03 wysłana przez premorder »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 08, 2009, 16:49:17 »
    Witam!
    A to legalne?(...)

Nie jest to legalne, aczkolwiek nikt za to afery nikomu nie zrobi. Firmy, które tego typu gry wydały nie interesują się już nimi, (prawdopodobnie) dlatego, że nie są już wypuszczane na rynek, a co za tym idzie nie przynoszą żadnych dochodów. Dlatego powstały emulatory, by pamięć o takich produktach nie zamarła, bo przecież nie każdy ma sprawnego "Pegazusa".

Co do tematu:
    Jak można tego nie pamiętać? Moim zdaniem tuż obok gry Contra jedna z najlepszych jakie powstały na NES-a, no i "dziadek" współczesnych "klonów". Z racji tego, że nie posiadałem europejskiego NES-a (czyt. Pegazus-a), a Commodore64, na którym grywałem w Mario-podobną grę (a raczej C=64-owy odpowiednik NES-owskiego Mario) o nazwie "Giana Sisters". No cóż kontakt z "topicowym" Mario miałem jedynie w czasie odwiedzin "Pegazusowskich kumpli" ;)

Pozdrawiam!

PS. i tak nic nie przebiło strzelania do kaczek ;D

Offline premorder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 08, 2009, 18:37:34 »
    No kontra też była bardzo dobra a kaczki jeszcze lepsze tylko na jakiej zasadzie były  ? Jakim cudem one dostawały z tego pistoletu ?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2009, 10:10:32 wysłana przez premorder »

Offline Gedus

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 08, 2009, 21:37:39 »
    no kontra też była bardzo dobra a kaczki jeszcze lepsze tylko na jakiej zasadzie były  ? jakim cudem one dostawały z tego pistoletu ?
    To była technologia której nie pojmie umysł ludzki. ;) nie wiem może na zasadzie działania lasera czy cuś.

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 08, 2009, 22:27:34 »
    Witam!
    Heh ten pistolet "czarną magią" to nie jest. Giedyś wyczytałem (bo też nad tym się głowiłem), że owy "pistolet świetlny" (bo tak się nazywa), działa na podobnej zasadzie, co pióro świetlne, tylko na zasięg - tak jak Gedus napisał - wiązkę świetlną (czyt. laser). Dokładniej: W pistolecie jest soczewka i fotodioda. W momencie naciśnięcia spustu pistolet wysyła sygnał, który powoduje, dzięki któremu ekran staje się czarny i jednoczesne podświetla niewielkim białym kwadratem miejsce w które celowaliśmy (trwa to ułamki sekund, zresztą czasami dawało rade dostrzec owy kwadrat na ekranie telewizora). Program (gra) robił wyliczenia na podstawie odczytu z fotodiody i sprawdzał, czy kwadrat nakładał się na obecną pozycję sprite'a, czyli obiektu, który miał być "zestrzelony" i dokonywał kolejnych czynności: Jeżeli się nakładały sygnał odbijał, co dawał wartość TRUE, w przeciwnym wypadku wartość FALSE.
    Technika się rozwinęła natomiast i nasz "pistolet świetlny" nie działa już na telewizorach z wyświetlaczami LCD, plazmowymi, czy też na rzutnikach. Coż... Nostalgia czasem boli ;)
    Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2009, 22:30:02 wysłana przez NIFN »

Offline k.

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 09, 2009, 01:56:00 »
    Witam!
    Heh ten pistolet "czarną magią" to nie jest. Giedyś wyczytałem (bo też nad tym się głowiłem), że owy "pistolet świetlny" (bo tak się nazywa), działa na podobnej zasadzie, co pióro świetlne, tylko na zasięg - tak jak Gedus napisał - wiązkę świetlną (czyt. laser). Dokładniej: W pistolecie jest soczewka i fotodioda. W momencie naciśnięcia spustu pistolet wysyła sygnał, który powoduje, dzięki któremu ekran staje się czarny i jednoczesne podświetla niewielkim białym kwadratem miejsce w które celowaliśmy (trwa to ułamki sekund, zresztą czasami dawało rade dostrzec owy kwadrat na ekranie telewizora). Program (gra) robił wyliczenia na podstawie odczytu z fotodiody i sprawdzał, czy kwadrat nakładał się na obecną pozycję sprite'a, czyli obiektu, który miał być "zestrzelony" i dokonywał kolejnych czynności: Jeżeli się nakładały sygnał odbijał, co dawał wartość TRUE, w przeciwnym wypadku wartość FALSE.
    Technika się rozwinęła natomiast i nasz "pistolet świetlny" nie działa już na telewizorach z wyświetlaczami LCD, plazmowymi, czy też na rzutnikach. Coż... Nostalgia czasem boli ;)
    Pozdrawiam!

A co za tym idzie można było oszukiwać owy pistolet.
    Pamiętam jak kiedyś go rozebrałem na części i nigdy już potem nie złożyłem, bo mi się znudziło grzebanie i szukanie cóż się tam zepsuło.
    Jednak pozostałe akcesoria Pegasusa mam nadal sprawne... chyba nawet dwa pegasusy mam...
    Czasy to były magiczne, kiedy mario wchodził do drugiego poziomu... a ta muzyka?! Niebo...

Offline premorder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 09, 2009, 10:08:16 »
    No najlepsza była muzyka ...
    Teraz powychodziło bardzo dużo gier mario np. "mario bros galaxy" ale moim zdaniem oprucz pierszego mario bardzo dobre jest "new mario bros"
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2009, 10:10:53 wysłana przez premorder »

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 09, 2009, 10:12:08 »
    Mario Smash Bros czy jak się nazywało, było tego kilka wersji w cartridge'u "168 in 1".
    ..:: KOSICIEL ::..

Offline premorder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 09, 2009, 10:33:53 »
    Mario wyszłlo na wszystkie konsole ?

Offline NIFN

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 09, 2009, 10:44:17 »
    Z tego co pamiętam, to na cartridge'u "168 in 1" znajdowały się 2 wersje mario: Topicowe "Super Mario Bros" oraz "Mario Bros", zwane również "Mario Brothers"
    ,
    reszta to było nic innego, jak klony z niewielkimi przeróbkami, np 99 lives, turbo mode, low gravity, zmienione sprite'y itp.

Mario wyszłlo na wszystkie konsole ?
    Raczej tak, aczkolwiek wersje mogły się różnić (głównie graficznie, lub pod względem muzyki). Nie wiem jak na NES-a, ale na Nintendo64 ciekawe wersje wychodziły.

Offline k.

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 09, 2009, 12:48:46 »
    (...)
    Raczej tak, aczkolwiek wersje mogły się różnić (głównie graficznie, lub pod względem muzyki). Nie wiem jak na NES-a, ale na Nintendo64 ciekawe wersje wychodziły.

Na NES imo najlepsze były.

Offline premorder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 09, 2009, 16:16:25 »
    Wasza ulubiona gra na NES-a to ...
    Odpowiedzcie .

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 09, 2009, 16:26:14 »
    Była taka jedna, chyba nazywała się Tanki, jeżdziło się takimi po małej kwadratowej mapce, ale co ciekawsze było można grać na dwóch, tak czy tak lepsze wspomnienia mam z C 64, Verner, Sensible soccer, Twierdza, Montezuma...miało się 7-8 latek to się grało w takie wypasione GIERY:P