Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak szybko zrekrutować ludzi?  (Przeczytany 2193 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Refusek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Jak szybko zrekrutować ludzi?
    « dnia: Lipca 05, 2016, 09:10:05 »
    Mam pewien problem. Gram pod sztandarem Sułtanatu, mamy aktualnie około połowę mapy. Jestem marszałkiem i mamy wojne z Nordami i Vaeigrami, którzy razem mają ok. 40% mapy. Z powodu licznych walk, nie mam zbyt dużo wojska - aż około 70 żołdaków, a zaplecze majątkowe dosyć duże (520 tysięcy denarów.) I tu nasuwa się mi pytanie, czy jest jakiś sposób na zrekrutowanie mocnego wojska inny niż łażenie od tawerny do tawerny, co jest opcją niemożliwą z powodu tego że jestem marszałkiem i muszę kontrolować walki?

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Jak szybko zrekrutować ludzi?
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 05, 2016, 09:54:33 »
    Ale przecież Warband głównie stoi na rekrutach z wioski. Są oni o wiele tańsi, w rekrutacji jak i utrzymaniu, a w dłuższej perspektywie - ich szkolenia i ilości walk - są o niebo lepszymi wojakami. Przyznaj się, dużo się naklikałeś na kody? Bo nie wyobrażam sobie kogoś nie znającego podstaw mechaniki z taką ilością hajsów...

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 05, 2016, 10:36:38 »
    Może mieć po prostu dużo manufaktur czy tam jak to się zwał w polskiej wersji... w angielskiej to chyba było enterprises.
    W każdym razie, wracając do tematu: nie, nie ma innej opcji niż rekruci z wiosek i z tawern. W modyfikacjach można wysyłać na przykład rekrutanta, ale w Native nie ma takiej opcji.

Offline Refusek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 05, 2016, 13:34:22 »
    Ale przecież Warband głównie stoi na rekrutach z wioski. Są oni o wiele tańsi, w rekrutacji jak i utrzymaniu, a w dłuższej perspektywie - ich szkolenia i ilości walk - są o niebo lepszymi wojakami. Przyznaj się, dużo się naklikałeś na kody? Bo nie wyobrażam sobie kogoś nie znającego podstaw mechaniki z taką ilością hajsów...
    Żadne kody, Sułtan oszalał i dał mi kilka włości, dziennie mam ok. 8-15 tyś przychodu, mogę podesłać save jak sie da.
    Jeszcze jedno pytanie, tracę trochę pieniędzy z podatków za "nieskuteczne podatki", da się to jakoś zniwelować?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 05, 2016, 14:16:24 »
    Nie da się nic z tym zrobić, przynajmniej z tego co wiem. Słyszałem, że efekt zmniejsza Inżynieria lub Handel, ale nie zauważyłem jakoś zmian, w zależności od tych cech. Możesz zmniejszyć trudność kampanii, to pomoże, bo zwiększy limit posiadanych włości (przy maksymalnej trudności, możesz posiadać tylko 2, przy minimalnej 6). Każda posiadłość powyżej limitu zwiększa nieskuteczność podatków (przy maksymalnej trudności o 5%, przy minimalnej o 3%). Nieskuteczność podatków nigdy nie przekroczy jednak 65%.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2016, 16:47:40 wysłana przez Lew »

Offline Refusek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 05, 2016, 15:09:11 »
    Sułtan swego czasu chciał mi dawać każdą włość, odmawiałem bo nie miałem ludzi żeby to obstawić. Prawie podbiliśmy Nordów, bo mamy sojusz z Vaeigrami, ale oblężenie się nie udało i jest coraz gorzej ;/  (Dzień 700<)