III wś to grubo powiedziane ale warto zwrócić uwagę na fakty które przeżyli nasi dziadkowie. Sytuacja która się w EU pogrąża to moje spostrzeżenia sprzed 2-3 lat. A historia lubi płatać figle głupim nierozumnym ludziom.
Prowokacje -Poprzedzjące II wś:
przykład -
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wystawa_Berli%C5%84skai wiele innych, spór o Zaolzie, wyraźne chęci aneksji Wolnego Miasta Gdańsk,
-Obecnie:
przykład(filmiku nie mogę znaleźć bo usunięty ale jest wiele takich materiałów rozsyłanych przez rosyjskie media) -
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/rosyjska-telewizja-nasze-czolgi-moga-byc-w-warszawie-w-mniej-niz-dobe,514343.html+ prowokacje/ataki ze strony Państwa Islamskiego (IS)
+ prowokacje/mordy/ataki ze strony 'afrykańskiego odpowiednika' ruchu Boko Haram
Ataki terrorystyczne:-Poprzedzające II wś:
przykład - "W ciągu całego lata 1939 roku miały miejsce napady band dywersyjnych na leżące w pasie nadgranicznym polskie posterunki graniczne, stacje kolejowe i fabryki (m.in. w Rybniku, Katowicach, Kościerzynie i Mławie). Grupy dywersantów wysyłanych z Niemiec wszczynały bójki w restauracjach i kawiarniach, umieszczały w niemieckich szkołach i lokalach bomby zegarowe i podpalały majątki niemieckie[37] – prasa niemiecka przedstawiała te wydarzenia jako przykłady „polskiego terroru”. Akty terrorystyczne miały miejsce także w głębi terytorium Polski – w ostatnim tygodniu sierpnia 1939 w hali bagażowej dworca kolejowego w Tarnowie eksplodowała bomba, podłożona przez dywersantów niemieckich, zabijając na miejscu 18 Polaków[37]. W efekcie wydano zarządzenie o likwidacji przechowalni bagażu."
-Obecnie:
przykład - chyba nie muszę podawać
Rozmowy na temat rozwiązania kwestii:-Żydowskich poprzedzających II wś:
m. in. wywózki, aresztowania, pomysł na wysiedlenie na Madagaskar, getta czy Niemieckie obozy zagłady aż wkońcu Endlösung (ostateczne rozwiązanie kwestii żydowskiej)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Konferencja_w_Wannseesytuacja w Polsce? "Sytuacja mniejszości pogorszyła się po śmierci marszałka, którą większość Żydów odebrała jako tragedię. W latach 1935–1937 w rozruchach antysemickich zginęło 97 Żydów, a ok. 500 odniosło obrażenia. Przyczyną niektórych rozruchów były zabójstwa Polaków dokonywane przez Żydów, np. w Przytyku czy w Brześciu. Celem przemocy były wielokrotnie żydowskie sklepy, z których wiele zostało splądrowanych. Skrajna prawica ogłosiła bojkot ekonomiczny Żydów (pod hasłem swój do swego po swoje), który w połączeniu z Wielkim Kryzysem oraz bardzo wysokim przyrostem naturalnym (liczba Żydów w Polsce była wówczas najwyższa na świecie i tu „biło serce” przyszłego Izraela)[116] przyczynił się do obniżenia poziomu życia Żydów w Polsce, który był jednym z najniższych spośród wspólnot żydowskich na świecie. Nasiliła się dyskryminacja na uniwersytetach, postulowana przez ugrupowania nacjonalistyczne jako reakcja na nadreprezentację Żydów na niektórych kieunkach studiów. Wprowadzono też wiele przepisów uderzających w społeczność żydowską"
Pomimo bestialskiego mordu na Żydach dokonanego przez III Rzeszę należy pamiętać że Żydzi byli 'nielubiani' nie tylko przez Hitlera. W czasach Zygmuntowskich na ziemiach Polskich żyło ok 80proc ogółu Żydów świata ponieważ I RP była tolerancyjnym państwem, na tyle tolerancyjnym że określano się go mianem "nieba dla szlachty, czyścem dla mieszczan, piekłem dla chłopów i rajem dla Żydów".
Izolacja, podejmowane stanowiska przez żydów, odrębna kultura, podział moralny oraz ogolne 'znielubienie się' Polaków i Żydów na przestrzeni lat zakończyło żydowski raj po powstaniu Chmielnickiego a ostro mówiąc ta 'nienawiść' rosła aż do XXw.
-islamskich obecnie:
przykład:
http://wpolityce.pl/swiat/285811-niebezpieczny-i-bezsensowny-pakt-z-turcja-unia-utracila-wlasnie-ostatnia-resztke-wiarygodnosci-tylko-u-nas-analiza-po-szczycie-ue-turcja?strona=1i wiele innych toczących się debat rozmów sporów podziału zdań itd na temat imigrantów islamskich.
Chciałem się podzielić moją myślą z moją tawernianą rodziną tak wiec zapraszam do rozmowy przy obiedzie na ten temat ;> Może kogoś zainteresuje może nie. Pozdro.