Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Polityka Microsoftu wobec Windowsa 10  (Przeczytany 2166 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dragan

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -14
    Polityka Microsoftu wobec Windowsa 10
    « dnia: Marca 15, 2016, 12:00:36 »
    Nie zauważyłem jeszcze na tym forum dyskusji na temat coraz ostrzejszej z dnia na dzień polityki Microsoftu wobec Win10 a konkretniej osób które nie wykonały jeszcze aktualizacji. Jako że jesteśmy społecznością graczy powinniśmy troszkę porozmawiać na ten temat. Coraz bardziej natrętne powiadomienia, samoinstalowanie się systemu jako aktualizacji a teraz nawet wydawanie gier działających tylko pod tą właśnie wersją systemu. Wszystko to połaczone ze sobą ma po prostu "skłonić", "przekonać" użytkownika do aktualizacji.

Teraz moja prywatna opinia. Pytanie brzmi - po co oni to robią? Przecież muszą mieć w tym wszystkim cel. Pobicie rekordu % urządzeń kontrolowanych przez konkretny system? Nie sądzę. Większe możliwości inwigilacji? To już bardziej prawdopodobne. Jednak wszystkie pieniądze wydane zarówno na system jak i jego promocję trzeba sobie zwrócić. Ostatnio głośno się zrobiło o reklamach wbudowanych w Win10. Czy to początek trzepania pieniędzy na osobach używających dziesiątki?

Zapraszam do dyskusji.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: Polityka Microsoftu wobec Windowsa 10
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 15, 2016, 12:05:53 »
    Nie wiem co jest tego przyczyną, ale mam coraz większą ochotę przesiąść się na linuksa...
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 15, 2016, 12:14:51 »
    Oczywiście, że chodzi o inwigilację. Windows 10 będzie mógł przeskanować nasz dysk w poszukiwaniu "wątpliwego pochodzenia" oprogramowania, zrobić tego kopię i przesłać zgłoszenie do Microsoftu, który... wedle założeń będzie powiadamiał odpowiednie organy ścigania. Od razu mówię, że TYLKO tak słyszałem i nie jest to potwierdzona informacja.

Windows 10 robi coraz większą furorę - w negatywnym tego słowa znaczeniu. Już na samym początku mogliśmy się przekonać jaki kurs obiorą twórcy najnowszej "dziesiątki". Ten "darmowy" system operacyjny jest przede wszystkim dobrym narzędziem do szpiegowania użytkowników i gromadzenia przeróżnych informacji, w tym prywatnych.

Co prawda Windows 10 został oficjalnie wydany 29 lipca ale już w październiku zeszłego roku można było nabyć przedpremierowe wydanie tego systemu operacyjnego. W ramach programu Windows Insider, użytkownicy mogli pobrać Windowsa 10 i korzystać z niego jako testerzy, natomiast Microsoft otrzymywałby ogromne ilości informacji, które pomogłyby w ulepszaniu "dziesiątki".

Wiele osób postanowiło pobrać nowy system operacyjny a z czasem okazało się, że przedpremierowa wersja najnowszego Windowsa nie jest tak do końca darmowa. Czytając uważnie zasady ochrony prywatności, które należy przyjąć wraz z instalacją "dziesiątki" można się dowiedzieć, że korporacja Microsoft przy pomocy tego systemu będzie otrzymywała praktycznie wszystkie informacje, w tym również te które właściwie nie mają nic wspólnego z ulepszaniem najnowszej wersji Windowsa.
    Mowa jest o przesyłaniu takich danych jak imię i nazwisko użytkownika, jego adres e-mail, historię przeglądanych stron a nawet zachowanie użytkownia w sieci, jego zwyczaje, informacje o rozmowach telefonicznych, SMS-ach, używanych aplikacjach, urządzeniach i używanych ustawieniach. Jednak tego jest znacznie więcej - Windows wykorzystuje również funkcję rejestracji głosu aby ulepszyć algorytmy zamieniające mowę na tekst. Wiele osób twierdzi, że jest to jawne podsłuchiwanie użytkowników.

Co więcej, Microsoft może gromadzić wszystkie teksty jakie wpisujemy w aplikacjach (jest to określane mianem keyloggera). Windows 10 jest zatem nastawiony na masowe gromadzenie wszystkich danych, w tym również tych prywatnych. Prawdopodobnie niewiele osób spodziewało się, że nowy system będzie to robił na tak wielką skalę. Z drugiej jednak strony, użytkownicy powinni najpierw przeczytać warunki korzystania z tego Windowsa zanim go zainstalują. Taka powinna być naturalna kolej rzeczy. Oficjalnie mówi się, że wszystkie zgromadzone dane, które "pozwalają na udoskonalenie systemu", zostaną usunięte gdy ten stanie się doskonały i będzie pracował bezawaryjnie.

W internecie dość łatwo można znaleźć różne porady, które pozwolą użytkownikom Windowsa 10 zwiększyć prywatność. Tymczasem Microsoft wprowadził właśnie zmiany w licencji EULA (umowa między producentem systemu a jego użytkownikiem) i wygląda na to, że korporacja będzie walczyć z piractwem. Microsoft może teraz przeszukiwać dysk użytkownika a gdy znajdzie jakieś nieoryginalne oprogramowanie, może je po prostu zablokować.

"Możemy automatycznie sprawdzać wersję Twojego oprogramowania i pobierać aktualizacje lub zmiany w konfiguracji, w tym takie które uniemożliwią Tobie korzystanie z usług, uruchamiania nieoryginalnych gier lub używania nieautoryzowanych urządzeń peryferyjnych."

Podsumowując, Microsoft przy pomocy Windowsa 10 chce odebrać resztki naszej prywatności oraz rozpocząć wojnę z piractwem, co jak mogliśmy przeczytać wyżej, zapewni korporacji pełny dostęp do naszego komputera. Oczywiście nie ma problemów których nie dałoby się rozwiązać - w tym przypadku wystarczy po prostu unikać Windowsa 10.

Źródło: http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/windows-10-nowym-narzedziem-masowej-inwigilacji

Offline TwarógSzatana

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 15, 2016, 12:49:45 »
    Pozdrawiam z windowsa 7 z wyłączonymi aktualizacjami.

PS:Piractwo jest legalne, można pobierać nie wolno udostępniać. Jest to na wasz użytek.

,,Ale twaróg piractwo to kradzież" nie nie jest. Zabij się.

Offline Peterov

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 15, 2016, 12:59:14 »
    Piractwo komputerowe oznacza posiadanie, dystrybucję, kopiowanie i/lub używanie materiału objętego prawem autorskim bez zgody autora. Najczęściej występujące rodzaje piractwa komputerowego:

Piractwo wśród użytkowników końcowych   Kopiowanie bez zezwolenia oprogramowania, które zostało zakupione legalnie.
    Nadużycie w sieci klient-serwer    Zbyt wielu pracowników (więcej niż liczba dozwolona w licencji) używających w sieci centralnej kopii oprogramowania.
    Piractwo internetowe    Pobieranie oprogramowania bez zakupienia odpowiedniej licencji ze strony internetowej, która nie jest autoryzowana.
    Załadowanie na dysku twardym    Sprzedawanie wraz z komputerem zainstalowanego oprogramowania bez licencji.
    Podrabianie oprogramowania    Reprodukowanie i/lub dystrybucja podrabianego lub nieautoryzowanego oprogramowania sprzedawanego często ‘spod lady’ lub w Internecie.

RYZYKO ZWIĄZANE Z UŻYTKOWANIEM NIELEGALNEGO OPROGRAMOWANIA

Nielegalne oprogramowanie często nie zawiera ważnych składników oprogramowania oraz dokumentacji. Jest dostarczane bez ochrony gwarancyjnej i opcji aktualizacji.
        Pirackie oprogramowanie może zawierać wirusy, które uszkodzą dane na twardym dysku lub spowolnią działanie sieci. A pomoc techniczna będzie niedostępna.
        Pirackie oprogramowanie może zawierać również programy typu ‘malware’, które przechwytują ważne dane (np. hasła dostępu, numery kont bankowych, itp.) udostępniając je przestępcom.
        Kopiowanie lub użytkowanie nielegalnie skopiowanego oprogramowania naraża spółkę na ryzyko naruszenia praw autorskich.
        Nielegalne oprogramowanie, które nie oferuje pełnej funkcjonalności lub zawiera wirusy, zużywa zasoby firmy i zwiększa koszty IT.
        Użytkowanie nielegalnego oprogramowania może prowadzić do zasądzenia wobec spółki odszkodowań na drodze cywilnej lub sankcji karnych.
        Zasądzone odszkodowania czy sankcje karne mogą wpłynąć negatywnie na wizerunek firmy

Źródło: http://www.autodesk.pl/adsk/servlet/index?siteID=553660&id=22444644

@Edit1

Art 278 § 2 KK. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Według art. 278 § 2 polskiego Kodeksu karnego uzyskanie programu komputerowego bez zgody osoby uprawnionej, w celu uzyskania korzyści majątkowej, jest przestępstwem. Brak przy tym jasności, czy korzystanie z uzyskanego w ten sposób programu w celach osobistych jest równoznaczne z uzyskaniem korzyści majątkowej poprzez nieponiesienie opłaty licencyjnej, czy – jak twierdzą inni – nie można utożsamiać braku wydatku z korzyścią majątkową.

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 15, 2016, 14:51:50 »
    Oczywiście, że chodzi o inwigilację. Windows 10 będzie mógł przeskanować nasz dysk w poszukiwaniu "wątpliwego pochodzenia" oprogramowania, zrobić tego kopię i przesłać zgłoszenie do Microsoftu, który... wedle założeń będzie powiadamiał odpowiednie organy ścigania. Od razu mówię, że TYLKO tak słyszałem i nie jest to potwierdzona informacja.

Źródło: http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/windows-10-nowym-narzedziem-masowej-inwigilacji

Wyobraźmy sobie, że to co mówisz jest prawdą. Aktualnie zapewne jest używane kilka milionów kopii nielegalnego office'a nie mówiąc już o wszelkich grach itd. I do każdego miałoby robić kopię, przesyłać do Microsoftu i wtedy na policję? To byłaby syzyfowa praca, masa papierkowej roboty, koszta itd. Windows 10 może wykrywać i blokować nielegalne oprogramowanie, które jest produkcji Microsoftu.

Co do tematu sprawa jest prosta Microsoft chce mieć monopol na rynku systemów operacyjnych. Jego Windows store nie cieszy się na razie popularnością z racji jego braku na aktualnie najpopularniejszym systemie - Windows 7. Aby rozkręcić ten biznes, a także biznes telefonów Microsoft potrzebuje jak największej liczby użytkowników ich najnowszego dzieła. Przy okazji zwiększając dochody z pakietów takich jak np. Office. Ta cała inwigilacja jest tylko i wyłącznie po to, aby czerpać jak największe zyski poprzez badanie "upodobań" użytkowników i pod to dopasowywać oferty, reklamy, usługi itd. (co zresztą jest już praktykowane przez Google). Zauważcie, że w Windows 10 są wbudowane również inne produkty, które Microsoft próbuje wypromować jak np. Azure. A 3/4 ustawień odnośnie przesyłania informacji o korzystaniu z urządzenia można wyłączyć.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 15, 2016, 15:01:37 »
    Ja w najbardziej burżujskich latach to miałem Vistę. Zaciekawiła mnie jednak jedna wzmianka. Jakie niby gry są tylko na Windows 10? Może ja już za bardzo gram w gry Indie i nie zauważyłem..

Offline Dragan

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -14
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 15, 2016, 16:19:59 »
    Jak poszukasz w internecie to na pewno znajdziesz całą listę. Nie są to jakieś super produkcje ale sam fakt istnienia takich działań jest niepokojący.

Jako przykład Fable Legends

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 15, 2016, 16:39:05 »
    Chichot losu przejrzałem sobie i te wszystkie gry, to są akurat te w, które najbardziej nie chcę grać :D

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #9 dnia: Marca 15, 2016, 18:26:20 »
    a teraz nawet wydawanie gier działających tylko pod tą właśnie wersją systemu.

To akurat prosta sprawa. Utrzymywanie wsparcia dla DirectX wcale nie jest proste biorąc pod uwagę jak bardzo rozbudowana, złożona i koniecznie wydajna to specyfikacja. A rozwijanie go dla pięciu wersji systemu operacyjnego to ogromne koszty. Nie mówiąc już o tym że nowy system może mieć wsparcie dla nowych mechanik i sposobów przetwarzania danych(między innymi optymalizacja dla VR w win10, samsung podobny problem z GearVR rozwiązał dedykowanym kernelem dla androidów) na poziomie jądra systemu. A wprowadzenie tego do starszych systemów to po pierwsze koszty a po drugie poważna modyfikacja istniejącej wersji. Jeśli chce się rozwijać każdą wersje systemu po co w ogóle wypuszczać nową.

Ogólnie rozproszenie rynku wewnątrz produktu jest rzeczą tragiczną i każdy kto kiedykolwiek miał doczynienia z androidem, a w szczególności z programowaniem na niego, wie czym to się kończy.

Oprócz wspomnianych reklam, które mogą spowodować bardzo negatywny odbiór systemu M$ może mieć inny cel.  Zdarzyło im się przespać rewolucję smartfonową i bardzo późno zorientowali się że kluczem do dominacji są ekosystemy. Google bardzo skutecznie buduje własny poprzez łączenie wszystkiego z gmailem. Nie mówiąc już o ekosystemie apple który jest wręcz totalną samowystarczalną wyspą. Co przyjdzie microsoftowi z monopolu gdy duża cześć użytkowników w dalszym ciągu używa starszych wersji systemu? Poprzez zachęcenie użytkowników do przejścia na nową i aktualną wersje będą mogli w bardzo prosty sposób podtykać im pod nos własne rozwiązania lepiej zintegrowane z systemem operacyjnym.

PS.
    Jeśli myślisz że windows 7 lub 8 nie skanują twojego dysku toś bardzo naiwny ;)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 17, 2016, 16:37:09 »
    a ja mam tak starego kompa, że 10tki nie mogę zaintalować :P

Offline Peterov

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 22, 2016, 15:03:55 »
    No tak, stary huth to i stara maszyna musi być! :D

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 28, 2016, 14:28:14 »
    Tylko nie wiem czemu powiadomienie o dostępności aktualizacji ciągle mam.... Gupi Windows

Wysłane z mojego Xperia SP przy użyciu Tapatalka

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 28, 2016, 16:00:21 »

Art 278 § 2 KK. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Według art. 278 § 2 polskiego Kodeksu karnego uzyskanie programu komputerowego bez zgody osoby uprawnionej, w celu uzyskania korzyści majątkowej, jest przestępstwem. Brak przy tym jasności, czy korzystanie z uzyskanego w ten sposób programu w celach osobistych jest równoznaczne z uzyskaniem korzyści majątkowej poprzez nieponiesienie opłaty licencyjnej, czy – jak twierdzą inni – nie można utożsamiać braku wydatku z korzyścią majątkową.

Korzyścią, jak najbardziej jest zaoszczędzenie kwoty, którą dana osoba musiałaby ponieść aby wejść w posiadanie tego programu.