Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: SONDA 2 - dzisiaj o 21:50 dwa odcinki  (Przeczytany 1492 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    SONDA 2 - dzisiaj o 21:50 dwa odcinki
    « dnia: Marca 14, 2016, 19:30:22 »
    Dzisiaj rusza wznowienie (reboot... tfu tfu) sławnej Sondy emitowanej od 1977, której produkcja została przerwana przez tragiczną śmierć twórców Andrzeja Kurka i Zbigniewa Kamińskiego w 1989 r.
    Porażająca zmysły współczesnego widza czołówka tegoż programu sprzed lat: https://www.youtube.com/watch?v=pHT8u52bSVE

Nową Sondę będzie prowadził dr Tomasz Rożek, fizyk i dziennikarz znany z popularnonaukowych książek, współpracy z magazynami prasowymi i radiem, kanału "Nauka. To lubię" na Youtube itp.
    https://www.youtube.com/watch?v=2ox34pfEzq8
    http://www.tvp.info/24416025/tomasz-rozek-tuz-przed-premiera-sondy-2-skorzystam-z-kapsuly-czasu
    http://www.tvp.pl/tvp2/aktualnosci/sonda-2/24278098

Ciekawe, jak to wyjdzie. Z racji wieku sam Sondę oglądałem z ciekawości, co to za kultowy program tylko na Youtubie i wiem że taki format nie ma dzisiaj racji bytu, dlatego tym bardziej czekam.
    Pora emisji jest zupełnie poroniona... Sprawdźmy, co leci na tvp2 o jeszcze normalnej porze dla kogoś, kto musi wstać o 4 rano - no tak, Barwy nieszczęścia i i M jak Masło.

Czy Octavian o tym wiedział?

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: SONDA 2 - dzisiaj o 21:50 dwa odcinki
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 15, 2016, 17:24:35 »
    Nie wiedział!
    Oczywiście, idea bardzo słuszna i zupełnie bez szans na sukces.
    Mi chodzi coś takiego po głowie, żeby wskrzesić Rycerzy Trzech, też słuszna koncepcja, należałoby to wprowadzić w życie, wiedząc że oryginału nie da rady przeskoczyć.

Kurek i Kamiński byli niesamowitym zbiorem wad, które są dzisiaj zupełnie nie do podrobienia, np. byli uprzejmie dyspozycyjni względem jedynego słusznego systemu, zupełnie uciekając od polityki - teraz już się tego nie odtworzy.
    Jest taki fajny motyw - Kurek w jednym z odcinków SONDY opowiadał - jak wielkim wyzwaniem jest dla nas, jako ludzkości podbój niezmierzonej przestrzeni głębi oceanów.
    Tłumaczył to ubrany w strój płetwonurka, pływając w wodzie, opisując jak wielkie możliwości daje nam technologia, jakim błędem jest odrzucanie tych skarbów, jakie kryją przed nami odmęty i jak wielkie bogactwo daje nam potęga matematyki i racjonalizmu!
    Kamiński nie wdawał się w nim dyskusję na temat wyższości nauk ścisłych nad humanizmem, tylko wychylił się z łódki na której sam siedział i ścisnął kark Kurka, nawet w normalnych warunkach takie chucherko jak Kurek zwijałby się z bólu, pod wpływem zmiany ciśnień oczy mu z bólu wyszły na wierzch i było po dywagacjach marynistycznych.
    Dzisiaj wczytując się w podobne argumenty ze strony Alkhadiasa muszę odpowiadać zgodnie z regulaminem forum, oddzielony od adwersarza "szklaną barierą", to już nie to samo.

Tym niemniej, jeśli wyjdziemy z założenia, że pierwsza SONDA była i będzie najlepsza - to czemu nie? Co w tym złego i tak wyjdzie przecież lepsza audycja niż jakiś kolejny programik, którego wielkim sekretem jest podświetlany napis  APPLAUSE.

Dzięki za info, mam dziwne poczucie że ten post był pisany specjalnie dla mnie.
    TY też wstajesz o 4:00 rano?
    Straszne uczucie mierzyć się z własnym układem limbicznym w nierównej walce, ale potem ile wolnego!
    « Ostatnia zmiana: Marca 16, 2016, 14:26:54 wysłana przez Octavian »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 15, 2016, 19:47:23 »
    Ja zawsze wstaję o 5. Problem w tym, że tylko w 10% nie idę drzemać dalej.

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 15, 2016, 20:10:29 »
    Takie drugie Galileo. Co prawda pierwszej sondy nie oglądałem, ale to mi wygląda tak średnio. Może i będzie ciekawe, może i się czegoś dowiem, ale jest już sporo takich programów na Discovery, czy chociażby nimieckie Galileo.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 16, 2016, 09:48:15 »
    Sam nie oglądałem, ale jeden z profesorów przy którym akurat pojawił się ten temat mówił, że oglądał i to już zdecydowanie nie to samo. Wiadomo, może też za dużo wymagamy od tego nowego podczas gdy tamten bił rekordy popularności (jak na tamte warunki).

Offline huth

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 17, 2016, 17:13:06 »
    Niestety nie oglądałem i oczywiście zapomniałem nagrać. Ale pewnie będzie albo już jest dostępne w necie, albo jaką powtórka będzie...

Pierwsza sonda jest nie do wskrzeszenia, ze względu na realia, co się przekłada na to jak wygląda telewizja, co niby ludzie chcą oglądać itp. Bo przecież dwóch inteligentnych gości by się znalazło, jest chociażby ten gość z centrum kopernika, co bywa w tv i jest bardzo medialny. Nie mówiąc o kilku polskich youtuberach z kanałami popularnonaukowymi. Akurat jeśli chodzi o media audiowizualne, to Rożek wypada dość blado, a w każdym razie ma takie bardzo delikatne poczucie humoru, nie wiem czy to wynik bycia publicystą mediów katolickich :P
    Taki format dialektyczny, czy to reżyserowanej dyskusji czy nie, jest jeszcze realizowany w radiu czy podcastach, ale w tv coś słabo z tym, za mało fajerwerków. CHoć jak oglądałem te stare sondy, to się zastanawiałem skąd oni brali te równe obrazki, animacje, schematy, kolaże, jak to składali, montowali itp., niesamowita praca kreatywnych ludzi.

Niestety są dni kiedy tak wstaję przed 4... No, niestety kanarkiem nie jestem, a i takie zmiany rzadko się trafiają, więc przestawić się nie da, ponadto 9 godzin, w tym pierwsze to zapieprz, bo zawsze coś wyskoczy, no i tak...

Dzięki za info, mam dziwne poczucie że ten post był pisany specjalnie dla mnie.
    To fajnie, że masz takie wrażenie, ale tak nie jest, bo na innym forum to samo pisałem :P

btw nie cierpię Galileo, jedna interesująca i skrótowo przedstawiona kwestia w worku innych pitu-pitu migawek... I prowadzący jak zwykle taki śmieszek, że hohohihihaha.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 17, 2016, 18:55:25 »
    Wiem skąd brali materiały, ale nie powiem.
    Z całej wypowiedzi hutha, płynie tylko jeden wniosek - siedzi na innych forach zamiast na TAWERNIE!

Offline huth

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 20, 2016, 20:38:36 »
    W sumie to odwiedzam regularnie jeszcze tylko jedno forum...
    Więc twój wniosek nie do końca poprawny.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 26, 2016, 15:06:59 »
    - Stary, ty utrzymujesz kontakty z obcymi cywilizacjami?
    - W sumie to odwiedzam regularnie jeszcze tylko jedną planetę zamieszkaną przez inteligentne formy życia...
    Więc twój wniosek nie do końca poprawny.