Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Umiejętności  (Przeczytany 2072 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojtek99041600290

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Umiejętności
    « dnia: Marca 01, 2016, 15:24:02 »
    Zacznę od początku: Mój kolega gra w Mount&Blade na poziomie trudności najniższym tj. chyba 19 % , a ja na najwyższym tj.135% .I mam pytanie:Załóżmy że ten mój kolega na miasto i 2 wsie i czy jak ja też do tego dojdę na najwyższym poziomie trudności w późniejszym czasie to czy będę umiał lepiej grać od niego?

Offline VectorMental

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Umiejętności
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 24, 2018, 22:31:21 »
    Pytanie w sumie bez sensu, bo przecież jeśli grasz na wyższym poziomie trudności i dajesz sobie rade to jesteś lepszy od kogoś kto gra na najniższym. Decyduje o tym na przekład:

Jak grasz na najwyższym poziomie trudności SI komputera jest wyższe dzięki czemu przeciwnik blokuje twoje ataki, widzi co sie dzieje wokół niego, i gra strategicznie. Będziesz oczywiście grał lepiej tylko to potrwa trochę czasu.

Drugi powód to obrażenia. Jeśli tracisz więcej HP od ataków wroga to nauczysz sie blokować jego ataki zamiast przyjmować na klatę 2 obrażeń na "izi".

Sztuczna inteligencja działa nie tylko podczas walki lecz także na mapie. Będziesz musiał troche pogłówkować i pomyśleć o tym co może zrobić wróg czyli należy np. umocnić obronę w najbardziej narażonym na atak punkcie, ale z czasem wszystko się załapie.

Mam nadzieję, że pomogłem, jeśli nie autorowi wątku, to każdemu kto tu zajrzy.

Offline Cygan.

• Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 24, 2018, 22:59:37 »
    Grałem naprawdę dużo w singla i nawet na najwyższym poziomie trudności trudno nazwać to inteligencją (chodzi mi o mapę świata). Kampanie wojenne w większości wyglądają tak: Marszałek zwołuje lordów, biegamy kilka dni po mapie i koniec tak w trakcie drogi nawet nic nie zdążyliśmy zrobić. Lordowie atakują sobie najczęściej zamki/miasta w środku państwa, więc stwierdzenie,  że trzeba pogłówkować chyba jest nie na miejscu. A co do głównego tematu, to dojście do tego samego 'etapu' nie oznacza, że jesteś lepszy. Jeśli dojdzie do tego etapu w 200 dni to będzie lepszy niż ty jeśli dojdziesz w 2000 dni. Według mnie to kto jest lepszy to zależy od ilości dni i taktyki.

Offline VectorMental

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 24, 2018, 23:10:22 »
    To może mi się jacyś inteligenci trafili, którzy podbijają mi zamki gdy tylko sie oddale.

A co do drugiego chodziło mi o to że, grając na tych 15% przeciwnik chodzi ślepy i odsłonięty, i gdy taki gracz znacznie grać na hard to sobie nie poradzi. Raz spróbowałem zagrać na najtrudniejszym i grabieżców było mi trudno pokonać.

Offline Cygan.

• Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 24, 2018, 23:54:50 »
    Ja cały czas gram na najtrudniejszym i cały czas coś podbijają ale nie da się tego zrobić taktycznie. Na najtrudniejszym podbijam wszystko po około 2500 dniach też od moda zależy.

Offline VectorMental

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 25, 2018, 09:41:12 »
    Pewnie masz rację. Ja gram bez modów i nie wiem jak to tam działa.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 25, 2018, 09:58:31 »
    Inteligencja AI nie rośnie wprost proporcjonalnie do poziomu trudności, bo pozostaje taka sama. Na wyższych poziomach po prostu lordowie dostają szybciej jednostki i są to lepsze jakościowo jednostki. Do tego ty jako gracz dostajesz mniej pieniędzy ze względu na nieskuteczność podatków.