Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Poziom trudności ogólnie, oraz epickie walki  (Przeczytany 2908 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sHadowPL

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Poziom trudności ogólnie, oraz epickie walki
    « dnia: Grudnia 30, 2008, 15:12:57 »
    Pewnie od razu parę osób wpadnie na pomysł nabicia posta pisząc "ale takie tematy już były". Ok, były 2 o poziomie trudności (oba niestety ustanęły na wypisaniu swojego poziomu trudności + battle-size'a) i bodajże 2 o taktykach, jak to rozgramiamy przeciwników. Cóż, ten temat traktuje o tym samym, ale w inny sposób...

Nie chodzi mi tylko o to, abyście wypisali na jakich ustawieniach poziomu gracie. Ten temat, przynajmniej taki mam zamiar, ma posłużyć jako rozmowy, oraz testy na temat poziomu trudności oraz ewentualne opisy waszych epickich walk + parę słów o tym, na jakim poziomie trudności graliście i jakich ułatwień użyliście (bohaterowie licze jako ułatwienia, wszelkie skille w surgery/chirurgia oraz pozostałe medyczne także) etc.

W sumie to mi wypada pierwszemu... Trochę to dawno było, więc pamiętam jak przez mgłę, z tego co pamiętam to grałem na ustawieniach... no właśnie nie jestem pewien - poziom postaci coś w okolicach 26, AI dobre, a obrażenia 100% w obu przypadkach. 
    Jeszcze mój pierwszy save - świerzo podbity zamek Alburqu (lub w ten deseń, blisko Wercheg'u). Zostawiłem w nim całą konnicę (grałem Vaegirami) i pozbierałem rekrutów, kształcąc ich na piechotę, po czym ruszyłem na Nordów. Cóż, grałem na battle-size coś w okolicach 120-135, przy czym miałem 60-75 piechoty + medyk i bodajże jeszcze dwóch bohaterów (Rolf i ktoś jeszcze) od niszczenia wszystkiego co popadnie. Cóż, natrafiłem na jakiegoślorda, który przewyższał liczbę moich wojsk, conajmniej o połowę. Nie miałem szans ucieczki, więc jedynie czekałem na walke. Na szczęście, lub mniej, miałem więcej łuczników niż piechoty - zaczekałem na lekkim wzniesieniu i jedynie wypatrywałem wojsk Nordów. Nadciągali i ich ilość mimo wszystko była ogromna w porównaniu do mojej. Wojownicy padli szybko, łucznicy byli trochę dalej, więc kawałek drogi dzielił ich od Nordów, a więc starałem się opóźnić ten marsz. Trzeba dodać, że w tle leciał soundtrack z Władcy Pierścieni, akurat kawałek potęgujący moją zgubę o.O Kolejna fala wrogów szła, a łucznicy już dostawali od piechoty. Nagle przyszły posiłki, które jedynie co zdołały zrobić to wybić napastników, ale i tak nadchodząca fala wroga zmiotła wszystko, razem ze mną. Cóż, wrogowi została zaledwie garstka żołnierzy, więc zadanie było po części wykonane ;)

Aktualnie gram właśnie Nordami - na 1/2 i 3/4 obrażenia, AI dobre, save realistyczny (jak zresztą zawsze), niedługo chyba przejde na obrażenia 100%. Gram na Native + Native Improvement, który poprawia parę rzeczy, wersja 1.011. Mam 5 bohaterów - dwóch walczących (Rolf, rzuca oszczepami i walczy jednoręcznym toporkiem, oraz jakiś typ na A, który walczy piką) oraz trzech wspomagających (Lezalt, od trenowania rekrutów, medyk, którego imienia nie mogę sobie przypomnieć oraz Brocha, zwiadowca, w czym któryś z nich ma jeszcze rozwiniętą inżynierię). Większą część czasu walczyłem ze Swadią - czyli w większości kusznicy oraz jazda, teraz mam z nimi pokój i pozostali Vaegirzy. I przy, czy znacie jakieś ciekawe mody, w których poziom trudności walk będzie większy? Aktualnie ściągam Eagle Radiant Cross'a, zobaczymy co z tego będzie, no i mam Armed Rebalance. Z

apraszam do ogólnej dyskusji, i nie tylko wymienienia liczb i cyferek :)

Offline Rhobar

• Użytkownik
    Odp: Poziom trudności ogólnie, oraz epickie walki
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 30, 2008, 15:52:14 »
    Ściągnij Timless Kingdoms(?), walka w tym modzie sprawiała mi trudności :)

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 30, 2008, 17:06:46 »
    Tak ogółem to The Last Days ale pewnie grałeś, więc do obecnej wersji polecam "Prophesy of Pendor". Na początku jest naprawdę ciężko szczególnie, że są Black Knighty, których nie sposób rozwalić żadną z początkowych broni - zadają czasami 1, dmg a tak to nic. Ja zacząłem w niego grać dopiero wczoraj więc nie wiem jeszcze wszystkiego ale ogółem wygląda na fajną i dużą (220mb) modyfikację. Zapodam linka od razu ;D :
    http://www.mbrepository.com/modules/PDdownloads/singlefile.php?cid=7&lid=1011

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 31, 2008, 10:09:09 »
    Hmm do jednej z epickich bitew zaliczyłem obrone zamku koło Undazaq (czy jakoś tak) od strony Swadii. Zamek miał dwa poziomy: 1 poziom to były mury i wioska taka mała. 2 Poziom był zamek. Oba poziomy oddzielał mur z bramą. Grałem na poziomie normalnym. Miałem wtedy 130 woja, 1/4 Nordów wojowników, 2/4 inżynierów swadii i pozostali to Rhodokowie i łucznicy chanatów. Siedziałem spokojnie w zamku gdy niespodziewanie pod zamkiem zjawiła się armia Swadii. I to nie byle jaka armia, liczyła w sumie 564 żołnierzy Swadii wyszkolonych i gotowych do ataku. Ja w tym momencie zacząłem się modlić :P. Ale nie dałem zamku bez walki. Nadszedł czas oblężenia, najtwardszych wojowników ustawiłem przy drabinie. Rhodoków i paru łuczników (praktycznie niewiem jak to zrobiłem) pochowałem w wiosce. Większości łuczników kazałem wycofać się na mury dzielące oba poziomy. Ja walczyłem z nordami. Mineło trochę czasu i opór przy drabinie został zniszczony. Rozpoczęła się walka w wiosce. Również ona została pokonana. Armia Swadii z królem ruszała w kierunku muru (zostało im 200 żołnierzy) gdy zbliżyli się wystarczająco kazałem otworzyć ogień. Pierwszy mur Swadian poległ. Wróg wszedł na mury. Walczyliśmy dzielnie, zostało mi 20 łuczników na 100 Swadian. Został mi jeden bełt którym zabiłem Króla. I to chyba przesądziło o wygranej. Z dużymi stratami ale udało mi się obronić zamku.

Dziękuje xd

Offline PioterC

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 31, 2008, 10:59:09 »
    ładną opowiastkę zmyśliłeś...

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 31, 2008, 12:19:26 »
    mogę dać screeny że nie zmyślam

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 31, 2008, 12:56:41 »
    PioterC Movart nie zmyśla ,  akurat ten zamek ma wioskę w środku i troszkę murów.

Ostatnio stworzyłem nową postać,  na razie jak największą epicką bitwą była obrona wioski Slezkh, przed odziałem nordów.
    Miałem 17 żołnierzy 6 łuczników Vaegirskich, 9 piechurów.Cóż bitw była skazana na porażkę,  przeciwnik miał 67 żołnierzy.
    Ale chłopi nie pozostali mi dłużni za pomoc jaką im przed tem sprawiłem ,Stanęli w obronie wioski , szanse trochę skoczyły w górę.
    Było 89 do 67.
    Po pięknej bitwie która nie trwała długo krew i wnętrzności chłopów były wszędzie , pomiędzy nielicznymi ciałami Vaegrów i nordów .
    Gdy zostałem sam zostałem pocięty przez nordowe topory.
    I tak to się kończy końcowy wynik 0 do 58.
    Nawet nieźle wyszło bo miałem 5 poziom i B słabe eq.
    Movart gramy na tym samym poziomie trudności.
    batlesizer 100 poziom trudności 66
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2008, 22:43:15 wysłana przez tario »

Offline sHadowPL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 31, 2008, 22:30:31 »
    Cóż, pierwsze dwa posty nie dawały mi nadzieji, że ten temat długo pociągnie... Co do waszych bitew - szkoda, że nie podaliście BattleSize, to to od tego tak naprawdę dużo zależy ;)

A może jednak ktoś ma zamiar wypowiedzieć się na temat poziomu trudności? A może sami specjalnie sobie utrudniacie gre? ;)

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 31, 2008, 23:28:49 »
    W zasadzie ja gram chyba na maksymalnym poziomie 326% (coś koło tego). Wszystkie obrażenia ustawiłem na normal oraz szybkość na faster. Battle Sizer ustawiony na 1000. Wyłączony celownik i wszystkie podpisy. Cóż mimo tych wszystkich ustawień gra nadal jest śmiesznie łatwa, więc w miarę możliwości i chęci staram się utrudniać rozgrywkę, bo jak gra nie jest trudna, to dla mnie nie jest gra, a zwykły "klikacz starczający na kilka godzin nudy". Gram na zapisie realistycznym i nigdy, a w zasadzie prawie nigdy nie uciekalem przed bitwą, a nawet sam prowokowałem z góry przegrane bitwy. Nigdy nie grałem na cheatach, no chyba, że chciałem pokazać coś koledze. Dobrym utrudnieniem jest także gra na piechotę z lekką zbroją, gdy wokół świstają kule z muszkietów. W zasadzie gra jest banalnie prosta, ale jestem jeszcze w stanie grać w moje ulubione mody (Dukes & Mercenaries na 0.751, Return of Zendar, The Eagle and The Radiant Cross). Niestety Mount & Blade szybko sie nudzi i jestem zaszokowany faktem, że gram w jakiegoś moda, który wyszedł na wersję nowszą niż 0.808, dłużej niż tydzień.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 18, 2009, 16:06:32 wysłana przez Alkhadias »
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/