To ja też coś dam
Warunek-Mieć jakiegoś lorda w niewoli
Podczas jazdy/odpoczynku zauważasz że wrogi lord zdejmuje kajdany i chce uciec .
(scenka)
TY : A gdzie ty się wybierasz i gdzie twoje kajdany .Myszy zjadły ?!
Lord: Ja Ja Ja... chciałem się odlać
Ty:Kajdany są dość luźne i możesz się odlać w nich ,a w ogóle jak je zdjąłeś ????
Lord:(pada na kolana) błagam nie . Wypuść mnie ,przecież jesteś honorowy .
Wybór 1 :Rozkazujesz założyć doskonałe kajdany połonczone z szyją , rękoma i nogami (-3 do relacji z lordem ) bohater mówi (bm) :Nie ma mowy zakuć go w kajdany dla uciekinierów !!
Wybór 2: Zabijasz lorda (-10 honoru ,-20 do relacji z danym państwem,+5 relacji z królestwami z którymi królestwo lorda prowadzi wojnę , 50 reputacji) bm : Źle uczyniłeś , zabić go !
Wybór 3:Wypuszczasz lorda dajesz trochę kasy i pokazujesz drogę do najbliższego miasta (+10 do relacji z lordem ,+10 honoru,+10 do relacji z danym państwem ,-5 relacji z królestwami z którymi królestwo lorda prowadzi wojnę,-300 denarów ,50 reputacji)bm: Dobrze , jesteś wolny ,masz tu 300 denarów i tam jest droga do najbliższego miasta
Wybór 4 :Wysyłasz lorda do jakiegoś więzienia (opcja dostępna jeżeli jesteś wasalem jakiegoś królestwa lub jesteś królem)(- 1-5 żołnierzy do eskorty ,twój wybór ilu wybierzesz)bm: Z więzienia już ci będzie trudniej uciec .Zabrać go .(-3 z lordem)
przypadek 1 -lord ucieka powiadamia cie o ty eskorta po kilku dniach ,możesz powiedzieć : Wy nieudacznicy skazuję was na a) śmierć(-10 morale , reputacja 10 b) wygnanie(-5 morale )c) niech to ,powrót do szeregu
Przypadek 2 -Lord trafił do więzienia ,informuje ci o tym po kilku dniach wracająca eskorta .
I jak ?:)