Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: o architekturze  (Przeczytany 7053 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    Odp: o architekturze
    « Odpowiedź #45 dnia: Lutego 07, 2016, 09:19:55 »

Zaś co do tych piramid w Bośni. Tam faktycznie są jakieś pozostałości obiektów grzebalnych, ale teorie Osmanagica to typowy pseudonaukowy bełkot.
    O, o tych teoriach właśnie myślałem pisząc to.

Ale wracając do Egiptu.
    Jak oni kroili te bloki, że wszystko tak idealnie do siebie pasowało?
    Kiedyś, w jakimś filmie, widziałem taką teorię, iż gdzieś w jakichś wąwozach, parowach czy innych dziurach (nie pamiętam) były takie wieeelkie tarcze (odpowiedniki dzisiejszej pilarki) i na tym to się kroiło. Ale ta teoria wydaje się mało prawdopodobna, bo nie znaleziono żadnych dowodów.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #46 dnia: Lutego 07, 2016, 12:46:45 »
    No bo ciężko skomentować faceta, który poświęcił życie na przesuwanie gigantycznych bloków.
    Jak ktoś nie widzi, że to genialne, to już się nie wytłumaczy.
    Na you tubie są filmy pokazujące sekrety starożytnych, ale nie wrzucam z przekory.

Z tego co wiem, krojenie skał wymaga cierpliwości :)

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #47 dnia: Lutego 07, 2016, 14:59:55 »
    Jak my byśmy wzięli się za ciosanie kamieni to przypominałyby pewnie puzzle schizofrenika.
    Ale to robili zawodowcy. Nadzorowani pewnie przez uberzawodowca który mówił im- słuchaj no, Mietek-tep. Masz tu rysunek techniczny. Potrzebujemy piętnaście tysięcy kamieni o takich wymiarach. Nie spie**ol tego bo jutro dedlajn.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #48 dnia: Lutego 09, 2016, 12:15:40 »
    Według mnie te budynki sa ciekawe

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #49 dnia: Lutego 09, 2016, 15:52:49 »
    W sumie to genialne spoiwo społeczne stawianie takich wielkich budowli. Zawsze robota, niezależnie czy wylew czy nie, a potem jeszcze coś zostaje, że mozna pluć się poirytowanym wnukom "patrzta com zbudował, mazgaje!". W totalitarnych ustrojach zawsze o tym wiedzieli, stąd np. budowa pałacu stalina mimo nieodbudowanej warszawy. BTW powinni zrównać z ziemią ten budynek. Jakoś w Katowicach dali radę w końcu rozwalić wieżowiec DOKP, a nawet dworzec(choć to akurat była unikalna architektura, tylko że masakrycznie zaniedbana).

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #50 dnia: Lutego 09, 2016, 15:59:41 »
    Totalnie się nie zgadzam. Może i jest to paskudne - choć jak było nowe (odsyłam do wujka Google) to i tak nie było tak paskudne jak inne socrealistyczne budynki. Przypomina to przynajmniej o tym trudnym okresie i daje powód, że to są "czasy słusznie minione". Zresztą znając dzisiejszych architektów, postawili by jakieś jeszcze większe G i spodobałoby się to tylko nieokreślonym życiowo starszym ludziom, co to im się wszystko podoba oraz waginosteptykom i hipsterom z placu Zbawiciela.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #51 dnia: Lutego 09, 2016, 17:18:27 »
    Huth ty mówisz o Pałacu Kultury? No bez jaj. Na swój sposób jest ładny i skoro nam taki prezent postawili to niech już stoi - tak na dobrą sprawę z dzisiejszego punktu widzenia to oni stracili go budując dla niepokornego "sojusznika" :D
    Nie ma nic bardziej ohydnego niż paskudne socrealistyczne gmachy. Zamiast zrównać z ziemią PKiN lepiej to zrobić z dziesięcioma takimi potworkami
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Brudne, ohydne ściany, wątpliwej urody filary i kształty przywodzące na myśl to co widać w filmach z PRLu. Takich paszkwili się trzeba pozbywać, nie czegoś co jest na dobre ikoną miasta.
    Dziwi mnie jacy ludzie to mogli zaprojektować. Chyba ich życie musiało być wieczną, szarą jesienią skoro chcieli mieszkać w miastach tak wyglądających. Jednocześnie współczuję i gardzę. Zabudowa powinna być przyjemna dla oka kiedy jedyne co socrealizm dobrze robi to powodowanie deprechy wszechogarniającą szarością i przytłaczającym monumentalizmem który w połączeniu z brzydotą jest wyjątkowo niefajny.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Lutego 09, 2016, 18:03:13 »
    (...) Nie ma nic bardziej ohydnego niż paskudne socrealistyczne gmachy. Zamiast zrównać z ziemią PKiN lepiej to zrobić z dziesięcioma takimi potworkami
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Brudne, ohydne ściany, wątpliwej urody filary i kształty przywodzące na myśl to co widać w filmach z PRLu. (...)

Pilastry*, które akurat nie są takie złe w tym wydaniu. Szczerze mówiąc to pierwsze co wstawiłeś po uprzednim wyremontowaniu i może dodaniu jakiś zdobień przy oknach wyglądało by bardzo ładnie. Zresztą już jest o wiele lepsze, niż np to (czyli co najbardziej nienawidzę w socrealizmie):
    (click to show/hide)

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #53 dnia: Lutego 09, 2016, 18:15:22 »
    Akurat odremontowane bloki jak na trzecim zdjęciu nie są jakoś strasznie paskudne. Bardzo dużo stoi podobnych w miastach Francuskich czy Niemieckich. Jak na tanią zabudowę mieszkalną nie jest źle.
    Co do tej budowli której zdjęcie dałem - wygląda tragicznie bo góra w ogóle nie pasuje do dołu :D Sprawia trochę wrażenie jakby górną część dobudowano po wojnie na parterze jakiejś ruiny której dół odrestaurowano. Wkładając trochę pracy można by to doprowadzić do nawet ładnego stanu ale myślę że lepiej gdyby ten budynek w ogóle nie powstał w takim kształcie.

I jeszcze jedna rzecz na temat bloków - nie są tak monumentalne jak socrealistyczne gmachy co sprawia ze ta brzydota aż tak nie gryzie.
    Tak czy siak projektanci całego tego syfu o ile żyją powinni go rozbierać gołymi rękoma i postawić coś na co da się patrzeć :D

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Lutego 09, 2016, 19:17:37 »
    Jadąc tramwajem po Wrocławiu przypomniało mnie się coś jeszcze związanego z tematyką naszej dysputy - REKLAMY. I nie chodzi mi o każdą reklamę, bo to "dźwignia handlu", ale o tych co często zakrywają całe połacie budynków - nieraz paskudnie zaniedbanych, ale nie o to chodzi. Często reklamy są po prostu ohydne a projektant tego badziewia powinien płacić podatek od obrzydzania ludziom życia. Nie wstawię aktualnie żadnego zdjęcia, vo primo szkoda mi Internetu (:v) a secundo, na samym tramwaju i jego oknach również jest reklama która uniemożliwia zrobienie zdjęcia...

Prowadzący kiedyś nam na zajęciach mówił, że jakiś dziadek zdenerwowany na taką reklamę wielkopowierzchniową (bo przez te całe "dziurki" uja widać) otworzył okno i nożem wyciął sobie dziurkę:) Oczywiście staruszek musiał zapłacić pewni i sporą karę za "zniszczenie mienia", ale wcale mu się nie dziwię.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #55 dnia: Lutego 09, 2016, 19:54:31 »
    Kiedys widzialem zdjecie jakiegos polskiego miasta, podpisane "szyldoza, choroba polskich miast". Ilosc reklam naprawde dziwi, i niesamowicie gryzie, bo potrafia oszpecic nawet najladniejsze miasta. Szczegolnie te niekonczonce sie reklamy o wulkanizacji, szczegolnie poza miastem. Jakis obcokrajowiec moglby pomyslec ze polski przemysl bazuje na malych warsztatach, bo tych reklam jest najwiecej.

Co do budynkow socrealistycznych, to mysle ze nie sa takie zle. Piekne nie sa, ale odremontowane wygladaja w porzadku. W Katowicach ostatnio wszystko sie burzy, buduje i remontuje i wiele dosc brzydkich budynkow w centrum wyglada bardzo fajnie. Tylko cos z Dworcem powinni zrobic. Albo go wyburzyc, albo nie wiem, hale urzadzic, jak kiedys byly targi uzywanych gier. Bo nie mozna miec dwoch dworcow obok siebie, lecz mimo wszystko to dosc stary i mimo wszystko ladny budynek, wiec wyburzenie tez raczej nie wchodzi w rachube.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Lutego 09, 2016, 20:02:32 »
    No właśnie, bo to nie nawę "choroba miast" ale całego kraju. Jako przykład podam znaną wszystkim i często obleganą w zimę (i nie tylko) Zakopiankę, ktora jest sowicie "ubogacona" różnego rodzaju banerami przy trasie. Więcej ich widać jak drzew.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #57 dnia: Lutego 09, 2016, 23:41:16 »
    Według mnie te budynki sa ciekawe
    TO powinien być mój post, w sensie kolejności, kurcze! Psiałem post z 10 minut, ale on mi nie zaskoczył i zamiast tego jest post ^IvE!
    PROTESTUJE!
    Chciałem napisać, że beanshee ma całkowitą rację. Zawodowcy robią różne dziwne rzeczy, bo bo są zawodowcami.
    Nasza filozofia odnośnie rekonstrukcji historii, jest taka, że skoro my czegoś nie umiemy, to oni nie mogli czegoś tam zrobić z urzędu.
    Bo my przecież jesteśmy super inteligentni.
    Pochwalę się na marginesie, że dzisiaj rozjechałem koledze wózkiem widłowym telefon komórkowy - żaden amator by tego nie zrobił!
    Co do uroków socrealizmu polecam -
    (click to show/hide)
      Zawsze uważałem to zdjęcie bloków za coś genialnego!
    Pałac Kultury to jest zabytek, ale te bloki są straszne.
    A na marginesie tematu, zauważyliście, że standard mieszkania nie oznacza, że w mieszkaniu będzie się fajnie mieszkać. Nie ma na to terminu, na "przytulność" mieszkania.
    W Wrocławiu wiedziałem takie blokowiska, które nadawały się chyba tylko na scenę zabójstw seryjnych morderców, nie wiem jak tam ludzie wytrzymują, niektóre bloki w Poznaniu za to są całkiem sympatyczne, niektóre.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #58 dnia: Lutego 10, 2016, 10:11:26 »
      A ja tam uważam, że grunt i cały urok to różnorodność. Im więcej - tym lepiej. Stylów i tak dalej. Andrzej X uwielbia bloki ! IvE uwielbia neoklasycyzm ! baneshee uwielbia gotyk. Czemu, ktoś ma mieć prawo budować jedno a drugi nie? Jeśli ma pieniądze, niech buduje ! Pałac Stalina jest tak charakterystyczny bo.... po prostu nie opłaca się budować! W Stanach postawili sobie nowe wieżowce jak im zburzyli wieżowce WTC, które były symbolem Nowego Jorku. Tak samo u nas gdyby nie bieda (resztę macie u mnie w politycznych wywodach) powstało by mnóstwo ciekawych budynków, które by przyćmiły ten Pałac, który zostałby ciekawą ciekawostką. No ale jak u nas się dyrdymały wypisuje o jakiś koniecznych konserwatorach zabytków i o rzekomej szkodliwości reklam i tego się już nie da przetłumaczyć, że nikomu to nie potrzebne (zaraz znowu larum się podniesie) no to co dopiero myśleć o budowaniu czegoś nowego.

Ciekawe, że nikt nie dostrzega prostej logiki. Gdyby były takie granice i ograniczenia ekonomiczne i prawne jak kiedyś.. To, z całą pewnością nie powstały by te Katedry, Kościoły, kamieniczki, Pałacyki, którymi teraz wielu się fascynuje... Nie było żadnego durnego gacha i społeczeństwa, które miało czelność mówić, że ta Katedra rujnuje horyzont, a ten Kościół w stylu neoklasycznym nie wpasowuje się w Romańską zabudowę miasta. Nie widzicie absurdu w takim myśleniu, toż to absurd najwyższej próby?!?!!!!! A tak nam pozostanie tylko narzekanie na socrealizm, nieudane niedofinansowane i spartolone renowacje typu Zamek Przemysła i tak dalej. No cóż bawcie się.

Niektórzy zawsze będą uwięzieni w ramach strachu i myślenia tego typu "no ale jak przecież się nie da" "nie może być tak" "nie należy tak robic" Nigdy nie poczujecie smaku wolności i nie będziecie sobie potrafić wyobrazić, wieżowców po 800m w Polskich miastach, futurystycznych budynków typu sztuczna góra z płonącą mrówką na szczycie, nowoczesnych katedr w stylu gotyckim. Odbudowanie Malborka w całości ! ba ! Rozbudowanie go ! (A dlaczego nie?!) A to wszystko jest możliwe od zaraz ! Nie ma żadnych technologicznych przeszkód.. wszystko siedzi w głowie ludzi.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2016, 10:30:05 wysłana przez ^IvE »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #59 dnia: Lutego 10, 2016, 11:47:01 »
    Co do Malborka, to niekoniecznie.... tak średnio bym powiedział, tak średnio.