Einstein powiedział kiedyś takie mądre słowa: Ucz się z przeszłości, żyj teraźniejszością, miej nadzieję na przyszłość. A przede wszystkim nie przestawaj zadawać pytań. Niestety ja mam wrażenie, że pewna część Polaków widzi to tak: Pamiętaj o przeszłości, żyj przeszłością, planuj przyszłość przez pryzmat przeszłości. Nie zadawaj pytań, bo są zbędne. Wszystko wiesz najlepiej.
Nie wiem czemu, ale część tych tak zwanych przez siebie "patriotów" twierdzi, że Polacy to męczeński naród, zawsze walczy o wolność do końca, a cały świat powinien się od nas uczyć jaka to jest nasza ofiarność i wspaniałość. Wszyscy dookoła są źli i tylko patrzą jak tu nas ugryźć. Niestety zazwyczaj ci ludzie patrzą na obecne narody tak jakby to byli ci sami ludzie, którzy gwałcili, plądrowali i niszczyli nasz kraj. Nie zadawają sobie pytania czemu to robili? Jakie są tego przyczyny? Czy my też zawiniliśmy? Żaden człowiek nie rodzi się zły, a nim się staje pod wpływem złych doświadczeń. Myślenie o całym narodzie jako złym,czy dobrym jest tak samo durne jak obecna polityka Niemców o II wojnie światowej, która dzieli wojsko na złych nazistów i dobry Wermacht, w którym służyli tylko ludzie omamieni przez nazistów lub z przymusu. Prawda jest taka, że nie ważne, czy ktoś jest żółty, zielony, czarny,czy jest Polakiem, Syryjczykiem, Niemcem, Ukraińcem. Niezależnie od wyznania, narodowości, koloru skóry można spotkać człowieka dobrego, bądź złego. W jednym kraju będzie więcej tych lepszych, a w drugim tych gorszych. Bez względu od profesji jaką ci ludzie się zajmują.
O przeszłości trzeba pamiętać, ale nie ją żyć. Można ją brać pod uwagę przy planowaniu przyszłości, ale na pewno nie traktować jak prawdę objawioną. Traktowanie Ukraińców jako wrogów, czy przyjaciół jest bezsensowne. Tak naprawdę ludzi powinno się rozpatrywać ludzi jednostkowo, ale ze względu na niemożliwość takiego zabiegu zaczyna się ich grupować i często uogólniać. Tak to już jest, ale na pewno nie powinno się wrzucać do jednego wora i pisać "Żydzi brali udział w mordowaniu naszych rodaków", "Polacy wydawali Żydów Niemcom.", "Ukraińcy to nie nasi bracia tylko wrogowie", bo przez takie gadanie potem ludzie żyją stereotypami. Trzeba zawsze zaznaczyć, jeśli czegoś nie da się wrzucić do jednego worka, zostawić jakąś furtkę.