Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Autostop  (Przeczytany 1754 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Autostop
    « dnia: Stycznia 09, 2016, 22:57:08 »
    Jeździ ktoś?

Ja mam za sobą 2 tripy po polsce, jeden do Ostravy w Czechach + sporo regionalnych stopów. W majówkę planuję jechać na Litwę. Jestem początkującym w sumie stopowiczem bo trochę ponad rok jeźdze ;)

+Śpię w lesie w namiocie albo bez.

Na ostatnim tripie obudziłem się koło Cieszyna w wodzie z watahą ślimaków XD

Z chęcia pogadam z ludźmi, którzy mają obawy brać/jeździć lub wysłucham doświadczeń bardziej doświadczonych.

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    Odp: Autostop
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 10, 2016, 00:09:04 »
    Co prawda autostopem nie jeżdżę i nie zamierzam, gdyż lubię mieć pojęcie dokąd dojadę, kiedy dojadę i gdzie będę spać, jednakże może podzielę się kilkoma doświadczeniami kolegi. Słowem wstępu doświadczonym autostopowiczem to on nie jest, ale należy do ludzi, którzy lubią robić rzeczy z rozmachem, także wybrał się stopem z dziewczyną, aż do Hiszpanii. Z jego rozmowy wyciągnąłem kilka ciekawych porad:
    1)Jeśli jedziesz stopem ze znajomym po Hiszpanii to nie wymawiaj słowa "droga", ponieważ w języku hiszpańskim "drogas" oznacza narkotyki, więc nie każdy będzie chciał ciebie dalej wieść jak usłyszy te magiczne słowo :P.
    2)Najtańsze żarcie jest spoko o ile nie jesz go przez tydzień. XD
    3) Po Niemczech się szybko podróżuje.

A portfel chociaż tobie miły kierowca zostawił? :P

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 10, 2016, 01:29:56 »
    Irlandia to najlepszy kraj dla autostopowiczów. Tak przyjaznych ludzi nigdzie nie widziałam. Czasem to nie ja łapałam stopa tylko stop łapał mnie :)
    Chociaż irlandzcy kierowcy niemal sprawili, że się nawróciłam...
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 10, 2016, 10:39:36 »
    Chociaż irlandzcy kierowcy niemal sprawili, że się nawróciłam...
    ?

W Irlandii trzeba będzie kiedyś spróbować :P Narazie byłem w Anglii jednak nie było czasu tam łapać.

1)Jeśli jedziesz stopem ze znajomym po Hiszpanii to nie wymawiaj słowa "droga", ponieważ w języku hiszpańskim "drogas" oznacza narkotyki, więc nie każdy będzie chciał ciebie dalej wieść jak usłyszy te magiczne słowo :P.
    Dobrze wiedzieć to tak samo jak ze słowem "szukać" w Czechach to znaczy ponoć "ruchać" Jeden znajomy opowiadał mi anegdotke jak to jeden koleś na stacji benzynowej mówił do ekspedietki, że szuka drogi na X. I gdy ona prosiła aby powtórzył on ciągle powtarzał szukam, no szukam.. Skonczyło się ponoć wezwaniem policji ale się wyjaśniło pozytywnie.

2)Najtańsze żarcie jest spoko o ile nie jesz go przez tydzień. XD
    To prawda.. a potem ten detox xD

3) Po Niemczech się szybko podróżuje.
    Słyszałem nie próbowałem niestety jeszcze.

A portfel chociaż tobie miły kierowca zostawił? :P
    Kiedyś dostałem 50zł i kurtkę sportową od miłego Pana, który dorzucił jeszcze książkę :D

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 11, 2016, 00:25:48 »
    Dobrze wiedzieć to tak samo jak ze słowem "szukać" w Czechach to znaczy ponoć "ruchać" Jeden znajomy opowiadał mi anegdotke jak to jeden koleś na stacji benzynowej mówił do ekspedietki, że szuka drogi na X. I gdy ona prosiła aby powtórzył on ciągle powtarzał szukam, no szukam.. Skonczyło się ponoć wezwaniem policji ale się wyjaśniło pozytywnie.
    Oj ^IvE mało wiesz o czeskim
    Tu masz doskonały przykład:

I teraz kilka tłumaczeń:
    láska(czyt. laska) = miłość
    dívka(czyt. dzifka) = dziewczyna
    frajer(nie wiem jak to jest u nich po czesku zapisane), ale oznacza to coś w stylu kochanka/boyfriend'a.

Nie ma to jak troll językowy :D.

Offline Dominique

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 12, 2016, 02:09:51 »
    Polecam, bo słyszałem wiele dobrego. Ostatnio koleżanka przez Austrię, do Chorwacji trafiła. Sam z chęcią bym kiedyś spróbował. W ogóle niektóre społeczności międzynarodowe jak np. zakonne czasem przyjmują do siebie na jakiś nocleg :D
    "Przystojny, ale niezły ch*j.
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 12, 2016, 02:42:44 »
    Tylko biedota jeździ na autostopa:p

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 12, 2016, 10:53:01 »

+Śpię w lesie w namiocie albo bez.

A ja myślałem, że poza byciem homoseksualistą, to wszystko z Tobą w porządku :(

Cóż, do autostopa się nie przymierzam, co innego BlaBlaCar. Ktoś, coś? Bo nie wiem na ile strona jest wiarygodna, tudzież bezpieczna. Wychodzi mi prawie 3/4 taniej niż pociągiem (długa trasa) ale z drugiej strony nigdy czegoś takiego nie próbowałem.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 12, 2016, 15:35:42 »
    A ja myślałem, że poza byciem homoseksualistą, to wszystko z Tobą w porządku :(

Cóż, do autostopa się nie przymierzam, co innego BlaBlaCar. Ktoś, coś? Bo nie wiem na ile strona jest wiarygodna, tudzież bezpieczna. Wychodzi mi prawie 3/4 taniej niż pociągiem (długa trasa) ale z drugiej strony nigdy czegoś takiego nie próbowałem.

https://youtu.be/ggjtivBQFQA?t=262

A tak na serio to z tego co słyszałem jest to ok, o ile jeździsz tym do pracy w jakichś ustalonych godzinach. Ale gdzieś dalej to nwm.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 12, 2016, 16:24:46 »
    Z blabla raz korzystałam jako pasażer, raz kolega z którym jechałam wziął jakiegoś gościa i kilka razy mój brat z tego korzystał, więc doświadczenie mam raczej skromne, ale mogę polecić.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 12, 2016, 17:06:01 »
    Nie korzystałem z bla bla. Jednak znam ludzi i kierowców co z tego korzystają. Wystarczy spojrzeć czy kierowca wiarygodny i pasażer ofc.  Tam są jakieś punkty i wszystko gra. Raz złapałem takiego typka czołgistę na stopa. Właśnie opowiadał, że działa na bla bla ale akurat nikt się nie zgłosił tego dnia to wziął stopowiczów.

@Baldwin

Spoko misiaku na Ciebie też czeka wilgotny namiot (if u know what i mean)

@Trebron

I tak i nie. Ja podjąłem się podróżowania właśnie przez brak hajsu ale to naprawdę oprócz tego dobra przygoda.