Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Dobry sprzęt (?), płynności zero  (Przeczytany 2937 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Woocutcher

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Dobry sprzęt (?), płynności zero
    « dnia: Grudnia 27, 2008, 22:48:27 »
    Mój sprzęt:

Karta graficzna: GeForce 8800 GT
    Procesor: AMD Athlon (tm) 64 Processor 3000+
    1.81 GHz, 2.00 GB RAM
    Rozszerzenie adresu fizycznego

Myślę że w miarę dobry, lecz gra mi się tnie gdy mam na fulla, a battlesizer ustawiony tylko na 50. Tak samo jak ustawie na najniższe, a battlesizer na 200.

O co może chodzić?

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    Odp: Dobry sprzęt (?), płynności zero
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 28, 2008, 09:34:36 »
    Winą może być słaby procek... Po prostu w tej grze trzeba mieć dość dobry procek. Zresztą dziwi mnie, że masz taki konfig jak ja i taki słaby procesor. Spróbuj dorwać jakiegoś Core 2 Duo.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 28, 2008, 11:18:16 »
    Ja mam AMD Athlon 2500 XP (1.80 GHz), 1250 MB Ram,, karte GF 7600 GT pod agp, dysk ata 80 GB i wszysko działa w max ustawieniach tylko podczas oblęzeń gdy walczy 300 (na tyle mam ustawiony BS) mam 3 fps, może coś działa w tle o odbiera Ram?

Offline Bazyli10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 28, 2008, 16:05:36 »
    Odpal menedżera zadań i zobacz ile masz dostępnego ramu. Ja mam np. 1GB z czego połowa jest zżerana przez różne programy. Jeśli też tak masz, spróbuj wyłączyć antywirusa, pocztę i inne rzeczy bez których można się obejść w trakcie grania - powinno pomóc.

pzdr,
    Bazyli10

Offline Sharp87

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 28, 2008, 21:14:16 »
    Próbowałeś nowych sterów do karty (do 8800gt są dedykowane) i upgrade'u DirectX'a?

To jedyne co może być nie tak, bo sprzęt masz jak najbardziej w porządku.
    Może to być również związane z procesorożernymi aplikacjami w tle jak już wspomniał Bazyli10. Powyłączaj te zbędne (pod warunkiem, że wiesz co robisz) i odpal grę.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 29, 2008, 08:54:31 »
    poczta i anty wir nie są ąz tak Ramo żerne, M&B niepotrzebuje aż tak dużo ramu, wystarczy ustawić plik stronicowania na 2 GB i niema problem, może masz źle skonfigurowanego kompa lub jakiegos robaka wrednego.

Offline Sharp87

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 29, 2008, 13:05:56 »
    Plik stronicowania na 2GB nic nie da, choć niektórzy wciąż twierdzą, że im więcej tym lepiej.

Ustawiając plik stron trzeba korzystać z własnych doświadczeń sprawdzając szczytowe wartości użytej pamięci podczas długotrwałego młócenia w jakąś pamięciożerną grę (Oblivion, Gothic 3). Przy 2 GB RAM można początkowo ustawić 1.5GB i zmniejszać w zależności od szczytowej wartości użycia pamięci zadeklarowanej (z managerze urządzeń). Do tego dobrze jest zostawić jakieś 256MB zapasu.

Kiedyś niektóre gry lubiły spamować plik wymiany bez wyraźnej potrzeby i kiedy go było za mało, wywalały do pulpitu z błędem "ma mało pamięci". Teraz to już raczej przeszłość.

Ja mam podobny sprzęt (Dual Core) i plik wymiany 512MB. Wartości szczytowe nawet w Oblivionie (zmodowanym jak diabli) nie przekrzacza 2,2GB. Dzieje się tak dlatego, że WinXP domyślnie wykorzystuje max 80% RAMu (pamięć cache). Max wykorzystanie pamięci można zmienić z poziomu rejestru (u mnie 90%), ale nie mam w tej chwili linka jak to się robiło.

Jest jeszcze jedna kwestia dotycząca pliku wymiany - nie powinien być pofragmentowany. Wejdź do jakiegoś nie-windowsowskiego defragmentatora i sprawdź w ilu częściach masz plik wymiany. Jeżeli jest więcej niż jedna, dobrze jest usunąć cały plik i odtworzyć go na nowo z wartością STAŁĄ. Pozwalanie Windowsowi przydzielać plik wymiany w zależności od potrzeb nie jest najlepszym wydajnościowo rozwiązaniem. (to raczej nie jest powodem strasznych docinek, ale czasami pomaga)

Skrajny przypadek: dysk twardy do wymiany ( możesz sprawdzić HD Tune'm wydajność).

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 03, 2009, 12:49:36 »
    Właśnie opisałem ten problem w innym wątku - gra ma jakiegoś buga, który powoduje, że w ustawieniach gry pod DirectX9 poruszając się postacią w którymkolwiek z 3 kierunków płynność grafiki spada do 1-3 klatek na sekundę.
    Nie jest to wina sprzętu, ponieważ poruszają.

Ewidentnie nie jest to wina słabego sprzętu, ponieważ poruszając się postacią w czwartym kierunku świata, płynność grafiki jest wręcz idealna.
    Proponuję w takim przypadku zmienić w ustawieniach gry DirectX9 na DirectX7 - problemy znikają.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 03, 2009, 12:54:00 »
    Może powiedz jakie są to kierunki. Widzisz jak ja chodziłem sobie po polu bitwy, gdzie tłukło się sześciuset chłopa, to też mi się przycinało, kiedy szedłem wprost do bitwy lub krążyłem i patrzyłem na nią, ale gdy się już odwróciłem do niej plecami, to o dziwo, gra chodziła znowu płynnie! Może to nie jest wina buga, a po prostu rozmiaru bitwy. W każdym bądź razie ja nigdy buga tego typu nie wyłapałem.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 03, 2009, 12:57:57 »
    SŁuchaj, a co to za różnica czy wschód/północ/zachód źle, a południe dobrze?!
    Nie zapamiętywałem w których kierunkach tnie, a w którym nie, gdyż to nie ma żadnego znaczenia.
    Jeśli tnie w trzech, a w jednym nie, to znaczy, że w kodzie gry jest błąd.

Dodam, że w momencie gdy postać się w ogóle nie porusza (również nie obraca wokół własnej osi) gra się nie tnie.

Problem ten występował u mnie nawet przy pojedynku (nauce walki) z wieśniakiem, gdzie jest jedynie jeden przeciwnik.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2009, 13:00:00 wysłana przez pc_maniac »

Offline Sharp87

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 03, 2009, 13:06:27 »
    Twoje odkrycie nie ma absolutnie żadnego logicznego wyjaśnienia. Może akurat nie tnie w kierunku, gdzie są same statyczne obiekty (czyt. tam gdzie nie ma wrogów)?
    Gdyby w kodzie gry był błąd to na pewno więcej ludzi by go wyłapało. Może spróbuj przeinstalować kompletnie grę i DXa (najpierw kompletnie usunąć).

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 03, 2009, 13:13:12 »
    Ale jak wyjaśnisz sytuację, gdy masz wyłącznie JEDNEGO przeciwnika i nie tnie zawsze tylko w jednym kierunku, bez względu na to gdzie dany przeciwnik się znajduje?!

Wydajność 313% (1 przeciwnik) - tnie się w 3 kierunkach, w jednym nie.
    Wydajność 105% (20 przeciwników) - tnie się w 3 kierunkach, w jednym nie.

I w obu przypadkach zawsze jest to ten sam kierunek świata, bez względu na to czy postaci przeciwników są przede mną czy też nie.

Zdarza się, ze wszyscy przeciwnicy są na kierunku, w którym podążam, a jest to ten kierunek, gdzie grafa się nie jąka. Więc ewidentnie jest to wina gry.

Offline Sharp87

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 03, 2009, 13:18:50 »
    Hmmm fakt... powietrze napływa na radiatory też tylko z jednego kierunku.

Łance egein: przeinstaluj wszystko od nowa, po Bożemu, daruj sobie tą conajmniej dziwną teorię z błędem w kodzie gry i nie wciskaj innym kitu.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 03, 2009, 13:22:16 »
    Po pierwsze jak ja uwielbiam ludzi piszących posty tej samej treści w kilku tematach, tylko po to, żeby inni zwrócili na to uwagę. Po drugie to ciekawe, że czasem Ci się nie tnie z tej strony z której wrogowie nadchodzą, ale wiesz co, też mam ten błąd i jakoś nie robię z tego wielkiego halo.

Offline Bazyli10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 03, 2009, 17:01:19 »
    Dodam jeszcze, że można zauważyć znaczny spadek płynności na terenie zalesionym. Widocznie duża ilość drzew jest mocno obciążająca dla pamięci:)

Mam battlesizer na 300 i czasami bitwy z maksem woja na terenie płaskim chodzą płynnie a te z załóżmy 100 + drzewa są pokazem slajdów.

Nie zauważyłem wpływu kierunków świata na liczbę fps:)

Pozdrawiam,
    Bazyli10