Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: VideArcanum v.2  (Przeczytany 2424 razy)

Opis tematu: Czyli budowa nowej edycji na nowym "silniku" mechanicznym

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline taraben

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    VideArcanum v.2
    « dnia: Grudnia 29, 2015, 17:12:51 »
    Witam!
    Chciałbym zaprosić wszystkich do otwartej dyskusji nad mechaniką i fabułą nowej edycji VideArcanum. Na początek jednak, parę słów o tym universum.

VideArcanum jest światem łączącym pod względem fabularnym - magię i technikę w klimatach steampunka, zaś pod względem gameplay'u - rozbudowanym mechanicznie acz prostym w użyciu forum rywalizacji strategicznej pomiędzy graczami. W VideArcanum największą wagę przykładało się do fabularnego opisu i logiki w swoich działaniach, do mechaniki przykładając nieco mniejszą uwagę - co ostatecznie doprowadziło do jego upadku. Chcąc więc stworzyć coś co zadowoliło by mnie jako gracza, zbierałem przez kilka miesięcy pomysły i motywację, by ostatecznie przystąpić do działania.

Vide Arcanum v.2 jest budowaną na podstawach poprzedniej edycji, całkowicie nową mechanicznie i fabularnie grą fabularno-strategiczną. Łączy w sobie ona realizm bardzo rozbudowanej i skomplikowanej mechaniki liczbowej z łatwością obsługi całości dzięki wykorzystaniu automatycznych programów.

Co docelowo ma oferować nowe VA potencjalnym graczom?
    - Całkowitą swobodę w stworzeniu własnego kraju, rasy oraz charakterystyki ich społeczności.
    - Ogromne możliwości fabularne
    - Możliwość rekompensaty błędów strategicznych poprzez dobre podejście fabularne
    - Łatwość gry dzięki kompensacji całego tajnego forum do ledwie 4 tematów: raport gracza, raport turowy(uzupełniany przez MG), działania i inwestycje.
    - Niezwykle rozbudowane możliwości wielokierunkowego rozwoju swojego państwa
    - Ciekawą i często zaskakującą fabułę
    - System wymuszający na graczu realne podejscie do takich tematów jak:
      - Balansowanie pomiędzy poparciem możnych a poparciem prostych ludzi
      - Pragatyczne zarządzanie kapitałem i przewidywanie sytuacji gospodarczej
      - BARDZO PRAGMATYCZNE podejście do kwestii wojska i taktyk, które oceniane są pod bardzo wieloma względami przez MG co zostaje podsumowane przez rozbudowany algorytm w dedykowanym programie do prowadzenia starć i wojen
    - Wiele wiele innych!

Póki co jednak, mogę zaprosić was jedynie na wersję wręcz preAlpha, gdyż cała działalność na forum na razie ogranicza się do 3 tematów - ukrytego, na którym rozwijam i wprowadzam nowe pomysły, które analizuję wraz z resztą kadry, - jawnego informacyjnego - gdzie podaje pierwsze, przygotowane do szerokiej analizy fragmenty mechaniki, - jawnego dyskusyjnego - gdzie wszyscy mogą wypowiedzieć się na temat konkretnej części mechaniki wrzuconej na jawny temat.
    Czego oczekuję od chętnych do pomocy?
    - Konstruktywnej opinii - co sądzicie o podanych częściach mechaniki? Co byście ulepszyli? Zaznaczam że liczby i parametry, które już zostały podane, nie są ostatecznymi i mogą ulec drastycznym zmianom.
    - Kultury osobistej - nawet jeśli ktoś poda mi najwspanialszy pomysł na cud-nie-PBF'a, ale poda go w obraźliwej bądź chamskiej formie - dołożę wszelkich starań by więcej na moim forum nie ujrzeć jego nicku.

Chętnych o współpracy zapraszam na www.videarcanum.wxv.pl
    Headmaster aka Taraben

Offline taraben

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: VideArcanum v.2
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 13, 2016, 21:52:04 »
    Po długim okresie pracy oraz kombinowania, mogę zarówno z radością jak i zawodem stwierdzić:

Kwestie takie jak wojsko, kultura, handel czy koszta - są zdecydowanie uproszczone. Oznacza to jednak przekierowanie obowiązku dbania o ów kwestie z systemu na gracza (gdzieś 1/3 kodu na samą kulturę zbliżyła się do 2k linijek a sama kultura nie wnosiła nic specjalnie ważnego (poza fabularnym punktem widzenia), dlatego też sposób działania tych kwestii został zmieniony na o wiele prostszy i przejrzystszy.

Otwarta zostaje wstępna rekrutacja. W momencie przekroczenia 5 zainteresowanych udziałem w zabawie, wstawiona zostanie reszta mechaniki, mapa oraz program oraz rozpocznie się odliczanie do startu zabawy.

Serdecznie zapraszam!

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: VideArcanum v.2
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 09, 2017, 12:05:19 »
    Temat przeniesiony do archiwum Sesji RPG.