Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sala samobójców - IS i terroryzm  (Przeczytany 3253 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: Sala samobójców - IS i terroryzm
    « Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 17, 2015, 17:25:43 »
    Jak nie prezentujesz równej pozycji na arenie międzynarodowej to nawet nie ma co marzyć o "współpracy" z Rosją. Może by się to opłacało mądrze poprowadzone ale z obecnym rządem nie ma na to żadnych szans. Od smrodu lepiej trzymać się z daleka.
    Studenci z Rosji zaś podróżują sobie po Tajwanie, Stanach, Polsce bo ich po prostu na to stać bo Rosjanie szczególnie z Moskwy mają więcej pieniążków.
    Och jaka ta Rosja bogata i wspaniała...

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 17, 2015, 18:11:17 »
    [...]
    Wybacz, że tak prywatnie, ale czemu do pracy udałeś się do UK a nie do Rosji?

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 17, 2015, 18:16:15 »
    Oj tam, Rosja jaka jest każdy wie. Ja mówię - nie należy na zbyt wiele pozwalać Turkom. Przywrócenie rozmów o przyjęciu ich do UE ? Po co oni w UE ja się pytam. Kraj, który wspiera terrorystów z ISIS ma być członkiem UE ? Państwo, które zestrzeliło rosyjski samolot, tłumacząc się, że naruszył ich przestrzeń powietrzną (przez 17 sek.). Jak 2 lata temu Syria zestrzelila turecki samolot bo naruszył przestrzeń, to Erdogan głosił, że to jest niepoważne. Teraz po 2 latach zmienił mu się pogląd ? Otóż nie ! Rosjanie zniszczyli wiele cystern z ropą, która miała trafić do Turcji. Była to ropa ISIS ofc. I tutaj + dla Rosji. Leci także wielki minus dla NATO za usprawidliwianie Turcji. Ja rozumiem - członek NATO i takie tam. Ale nie można dawać zbyt wiele kredytu zaufania Turcji, bo możemy (nie mówie, jako Polska, ale jako struktury europejskie) źle skończyć.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 17, 2015, 19:15:35 »
    1. Co do Węgrów, do 1944 były nietknięte. Później doszło spadło na nich wiele nieszczęść, obalono admirała Horthy, który faktycznie chciał zmienić stronę, do władzy doszli faszyści, obrona Budapesztu była chyba najkrwawszym oblężeniem II wojny, potem zaś rządy Komunistów. Wielu faszystów, przeszło na ich stronę zajmując miejsce katów w katowniach, a liczba więźniów politycznych była 3krotnie wyższa niż w Polsce i bynajmniej nie mam na myśli, że procentowo, po prostu tam było ich trzy razy więcej niż u nas, mimo, że jesteśmy o wiele ludniejszym krajem. 

2. Problem Turcji jest o wiele bardziej złożony. Tam od lat, trwa spór z Kurdami. Kurdowie syryjscy praktycznie kontrolują kawałek ziemi, a bohaterska obrona ich stolicy (czy też jednego z głównych miast), odbiła się szerokim echem wśród ich rodaków z Turcji. Erdogan, zdaje sobie sprawę, że póki co ta mniejszość zabiega o autonomie terenów, gdzie bez żadnej wątpliwości przytłaczająca większość mieszkańców to Kurdowie. Wie też, że Ci popierają swoją własną partię (poza warstwami, którym opłaca się obecna sytuacja, czyli np. urzędnikami, którzy straciliby pracę xd).
       Dla Ankary, sytuacja w której dadzą autonomię Kurdom, to byłby ich zdaniem, pierwszy krok do utraty tych terenów. No i na logikę, to tak jakby powstała II RP, a obok byłaby autonomia galicyjska. Prędzej czy później, skończyłoby się to połączeniem obu tych tworów.
        Erdogan, stara się więc przeszkadzać Rosji, grać z nią o strefę wpływów. Wie, że tak w sumie, to on nie ma dobrego wyjścia, grozi mu konflikt wewnątrz kraju, bo po ostatnim zamieszaniu z wyborami, partią Erdogana i tą Kurdów, to ta mniejszość, poczuła się bardzo rozgoryczona i gotowa bronić swoich praw siłą. Obok, poza granicami Turcji leży kawałek ziemi która jest w rękach Kurdów. Sama Ankara, nie może tak po prostu zrobić z Kurdami to co kiedyś z Ormianami i całe szczęście, że tak jest, bo na Cejlonie kilka lat temu, południe po prostu przeprowadziło ofensywę, zgniotło Tygrysy i sobie wymyśliło, że przeszkolą owych bojowników na murarzy, tynkarzy itd. Jakoś na lekarzy, szkolić ich nikt nie chciał.
    25 kwietnia 2011, ONZ opublikowała raport dot. ostatniej fazy wojny domowej. Dokument oskarżył rząd o wymordowanie dziesiątków tysięcy cywili. Siły rządowe umyślnie ostrzeliwały szpitale, budynki ONZ oraz Czerwonego Krzyża. Żołnierze rozstrzeliwali jeńców i gwałcili kobiety. ONZ wezwała ponadto do niezależnego śledztwa z powodu zajścia zbrodni wojennych, a nawet zbrodni przeciwko ludzkości. Również działania pokonanych Tamilów zostały skrytykowane. Rebelianci używali cywilów jako żywe tarcze. W oświadczeniu rządu Sri Lanki odrzucono wnioski sformułowane przez autorów raportu. Skomentowano je jako stronnicze i fałszywe

Jakiegoś bojkotu, herbaty z tego zakątka świata, czy oficjalnego potępienia, sankcji - o tym nie słyszałem. Ale Erdogan, zdaje sobie sprawę, że jego akurat opinia publiczna by zjadła.   Ale przecież coś musi zrobić, z problemem, Kurdami którzy po jednej stronie granicy mają kawałek ziemi, a po drugiej stronie granicy domagają się autonomii. Co więc robi? Nic. Nie atakuje ISIS, ba, dla Turcji najlepszym możliwym scenariuszem byłoby to gdyby doszło do szturmu na Rożawę, ISIS zwyciężyło, ponosząc niebotyczne straty. Ale tak nie będzie.

Rożawa urosła do rangi symbolu, każdy Kurd patrzy na to miasto, śpiewa o nim. Po latach, walk o swoje prawa w kilku krajach, pokazali pazur. Tym bardziej Erdogan, stara się przeszkadzać atakom na ISIS.

https://www.youtube.com/watch?v=IlZ1IQzb_ig  A to piosenka o owej Rożawie. Też nie rozumiem ani słowa, ale rozumiem, że ma ona wielkie znaczenie dla Kurdów. A Ci w tym konflikcie, walczą o tak wiele, że trzeba ich zaliczać do głównych stron konfliktu bardziej niż Rosję czy USA.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 18, 2015, 12:48:43 »
    Jak nie prezentujesz równej pozycji na arenie międzynarodowej to nawet nie ma co marzyć o "współpracy" z Rosją. Może by się to opłacało mądrze poprowadzone ale z obecnym rządem nie ma na to żadnych szans. Od smrodu lepiej trzymać się z daleka.

Białoruś, Litwa i wiele, wiele innych krajów znacznie mniejszych od Polski prowadzi sobie z sukcesami interesy z Rosją. Po prostu musi to się opłacać i tyle. A nawet gdy nie mamy takiej samej pozycji to tym bardziej nie ma co wojować.

A Rosjanie to naród jak każdy inny. Mieszkają tam zwykli i normalni ludzie.

Och jaka ta Rosja bogata i wspaniała...

Nie o to chodzi. Rosja jest bardzo biedna szczególnie na wsiach ale wszystko tam się rozwija powoli i idzie do przodu. A ten przykłąd podałem aby uświadomić, że młodzi Rosjanie to nie tylko hakerzy w WNLu ale też ogarnięci ludzie, którzy bardzo często bo ich po prostu stać podróżują po świecie. Ja mam znajomych teraz na wymianie co w moim wieku odwiedzili już Singapur, Stany, Afrykę a teraz uczą się polskiego bo uwielbiają nasz kraj. I absolutnie nic nie mają do Polaków.

Wbijcie sobie do głowy, że nie ma złych narodów tylko są źli ludzie.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 18, 2015, 14:30:20 »
    Białoruś i Litwa to kraje które odnoszą niesamowite sukcesy i są bogatsze od Polski... dobry przykład :D

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 18, 2015, 19:15:01 »
       Problem z Ruskimi jest taki, że u nich jest bardzo zakorzeniony imperializm. Dla nich sytuacja, że byleby by była wódka, słonina i imperium rządzone przez cara batiuszkę, jest optymalna. Gdyby było inaczej sondaże Putinowi spadłyby po aneksji Krymu. Tak się nie stało.
        Co nie zmienia faktu, że póki nic nie możemy im zrobić, a oni mogą zająć Polskę w kilka dni, to robienie z siebie kozaka na arenie międzynarodowej, wołanie o sankcjach itd. jest głupie.
         Naszym celem powinno być to, aby zacząć na szeroką skalę integrować się z Białorusią. Dlaczego? Bo nam się to opłaca, jest tam liczna Polonia, a im się to jeszcze bardziej opłaca bo póki co są uzależnieni gospodarczo od Rosji.

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 29, 2015, 18:13:31 »
    Pragnę się wypowiedzieć w temacie:
    Oj tam, Rosja jaka jest każdy wie. Ja mówię - nie należy na zbyt wiele pozwalać Turkom. Przywrócenie rozmów o przyjęciu ich do UE ? Po co oni w UE ja się pytam.
    Należy raczej zadać inne pytanie: po co Turcy chcieliby do UE? :p

A Rosjanie to naród jak każdy inny. Mieszkają tam zwykli i normalni ludzie.

(...) młodzi Rosjanie to nie tylko hakerzy w WNLu ale też ogarnięci ludzie, którzy bardzo często bo ich po prostu stać podróżują po świecie. Ja mam znajomych teraz na wymianie co w moim wieku odwiedzili już Singapur, Stany, Afrykę a teraz uczą się polskiego bo uwielbiają nasz kraj. I absolutnie nic nie mają do Polaków.

Wbijcie sobie do głowy, że nie ma złych narodów tylko są źli ludzie.

IvE, ludzie ludźmi, ale polityka polityką. Myślisz, że jak np. Południowcy szli na Jankesów w 1861 roku, to ich jakoś nie lubili? Uważali ich za dzikusów? Nie, po prostu to wynikało z polityki, że mieli do nich strzelać i dźgać ich bagnetami. Nie ma złych narodów, są tylko źli ludzie - to prawda, ale nie jest to jakieś wyjątkowe - każda wojna wynika ze sprzecznych interesów jakichś grup ludzi, a nie z wrogości narodów do siebie. Nie chcę tu zabrzmieć jak jakiś lewacki pacyfista, ale moim zdaniem tak jest.
       Problem z Ruskimi jest taki, że u nich jest bardzo zakorzeniony imperializm. Dla nich sytuacja, że byleby by była wódka, słonina i imperium rządzone przez cara batiuszkę, jest optymalna. Gdyby było inaczej sondaże Putinowi spadłyby po aneksji Krymu. Tak się nie stało.
    Przykra prawda.
        Co nie zmienia faktu, że póki nic nie możemy im zrobić, a oni mogą zająć Polskę w kilka dni, (...)     
    Po co Rosjanie mieli by nas zaatakować? Z tego, co widzę, rosyjskie władzę prowadzą imperialistyczną politykę na zasadzie znajdywania mniejszości rosyjskich/sprzyjających Rosji, a następnie wykorzystania jakiejś zawieruchy w państwie, w którym dana mniejszość żyje. Dlatego była Gruzja, była Ukraina, może przyjdzie czas na Łotwę, Estonię czy Białoruś, ale na Polskę? Nie...
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 12, 2016, 15:12:42 »
    Ktoś słyszał coś więcej o wczorajszym zamachu w Stambule.