Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wybór pracy licencjackiej  (Przeczytany 1695 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    Wybór pracy licencjackiej
    « dnia: Października 12, 2015, 22:39:30 »
    Witam !

Jak pewnie większość z Was wie, niektórzy tylko z tego forum, inni natomiast osobiście widzieli mnie na ul. Koszarowej, studiuje Bezpieczeństwo Narodowe. Jestem obecnie na IIIr. st. I stopnia (czyt. ostatni rok licencjatu). No i właśnie zacząłem ten temat dotyczący licencjatu.
    Na przyszły poniedziałek muszę określić się na jaki temat chcę pisać.
    Nie chcę pisać na tematy, które mnie nie interesują w żaden sposób.
    Waham się między dwoma tematami. Pierwszy, to związany z Bałkanami. Chodzi mi o coś w rodzaju "Polityka państw bałkańskich od 1918 do końca II WŚ. Słyszałem, że okres ten w tym rejonie cechuje się krwawą historią i masą przemocy, co by mnie interesowało :D
    Drugi temat dotyczy Bośni i Hercegowiny, od 1991 (rozpadu Jugosławii) do dzisiaj. Najważniejsze byłoby przedstawienie tam wojny  w Bośni, masakrę w Srebrenicy, rozwarstwieniu społecznym i religijnym tego państwa.
    I właśnie tutaj kieruje pytanie - jak myślicie, który temat bardziej nadaje się na pracę licencjacką ? Wypożyczyłem sobie z biblioteki 2 książki o Bośni, tzn. "Miedzy niepodległościa a dezintegracją BiH w XX i XXI wieku" oraz "BiH 15 lat po Dayton".

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybór pracy licencjackiej
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 12, 2015, 23:49:36 »
    Pierwszy odpuść, bo nie zdołasz tego ogarnąć w tak "krótkiej" pracy. Ale będzie super po łebkach, z wiadomą oceną. Jeśli Cię interesują gangi Albanii, Bośni i te inne to może napiszesz o rywalizacji Ustaszy, komunistów Tito i czetników w okresie '39-'45. Dlatego mówię, że za długi bo ja np. mam temat obejmujący poglądy jednej osoby na przestrzeni 10 lat. A jeszcze zawsze trzeba umieścić kontekst historyczny itp itd.

Koszarowa Wrocław? Mogę poszperać, który u mnie doktór/profesor ogarnia tematy Bałkańskie, to bym Ci napisał :) Ogarnąłbyś do niego mejla czy na konsultacje przyszedł. Student historii z Wrocławia pozdrawia ;)

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 13, 2015, 01:15:08 »
    Znaczy u mnie nie ma problemu kontaktować się z osobą, mającą wiedzę nt. Bośni. W zasadzie, to właśnie pani doktor, z którą mam seminarium bardziej doradzała mi jakiś temat o Bośni, niż o Bałkanach. Tylko nie wiem, jaki temat obrać. Czy np. "sytuacja wewnętrzna i zewnętrzna Bośni po rozpadzie Jugosławii" ?

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 13, 2015, 08:51:37 »
    Szukaj tematu tam gdzie jest sporo rozsądnej literatury w tym temacie. Chyba, że jesteś uber badacz, i się mega interesujesz to temat nie ma w sumie znaczenia i tak wyrzeźbisz.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 13, 2015, 13:01:06 »
    studiuje Bezpieczeństwo Narodowe
    Lepiej napisz pracę licencjacką "Praca w McDonaldzie a kierunki studiów z d*py." ;))

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Października 13, 2015, 16:19:24 »
    Lepiej napisz pracę licencjacką "Praca w McDonaldzie a kierunki studiów z d*py." ;))
    Dzieki za pomysl. Na pewno praca taka bylaby ciekawa. Zaluje ze na psychologie nie poszedlem bo wybor bylby prosty: "Zaburzenia psychiczne objawiajace sie w zachowywaniu sie jak zjeb na przykladzie Arthasana".

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 13, 2015, 17:17:04 »
    Mogłoby się przydać, bo jeszcze nic nie wykryłem u siebie, ciekawe, byłbyś pierwszy :D

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #7 dnia: Października 13, 2015, 17:21:55 »
    Chłopaki. Mistrzowska wymiana uprzejmości. A teraz może skupcie się na robieniu czegoś pożytecznego. Szczególnie Ty Arthasan. Jeśli chodzi o wybór tematu to polecam rozpisać najważniejsze zagadnienia jakie chciałoby się zawrzeć w pracy, iść jednego popołudnia do biblioteki i zorientować się czy faktycznie warto się za to zabierać. Oczywiście wiele rzeczy, które zawiera się w pracy wychodzi w praniu podczas zapoznawania się z tematem, ale generalnie warto wcześniej już wiedzieć czego szukać w danym temacie.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 13, 2015, 17:52:59 »
    Witam !

Jak pewnie większość z Was wie, niektórzy tylko z tego forum, inni natomiast osobiście widzieli mnie na ul. Koszarowej, studiuje Bezpieczeństwo Narodowe. Jestem obecnie na IIIr. st. I stopnia (czyt. ostatni rok licencjatu). No i właśnie zacząłem ten temat dotyczący licencjatu.
    Na przyszły poniedziałek muszę określić się na jaki temat chcę pisać.
    Nie chcę pisać na tematy, które mnie nie interesują w żaden sposób.
    Waham się między dwoma tematami. Pierwszy, to związany z Bałkanami. Chodzi mi o coś w rodzaju "Polityka państw bałkańskich od 1918 do końca II WŚ. Słyszałem, że okres ten w tym rejonie cechuje się krwawą historią i masą przemocy, co by mnie interesowało :D
    Drugi temat dotyczy Bośni i Hercegowiny, od 1991 (rozpadu Jugosławii) do dzisiaj. Najważniejsze byłoby przedstawienie tam wojny  w Bośni, masakrę w Srebrenicy, rozwarstwieniu społecznym i religijnym tego państwa.
    I właśnie tutaj kieruje pytanie - jak myślicie, który temat bardziej nadaje się na pracę licencjacką ? Wypożyczyłem sobie z biblioteki 2 książki o Bośni, tzn. "Miedzy niepodległościa a dezintegracją BiH w XX i XXI wieku" oraz "BiH 15 lat po Dayton".
        Oba tematy są ciekawe, musisz to trochę przeanalizować pod kątem kierunku. Moim zdaniem drugi temat, ze względu na wojnę, straszliwe oblężenie Sarajewa i masakrę, która do dzisiaj jest ważna, bo Serbowie nie chcą wziąć odpowiedzialności a Bośniacy zrzucają ją na nich, ma pewien wpływ.
        Generalnie sytuacja państw w tym rejonie, jest bardzo specyficzna, Macedonia kłóci się z Grecją, która blokuje wszelkie próby użycia przez Macedończyków nazwy Macedonia, tak, że nawet w OZNcie figurują jako była jugosłowiańska republika Macedonii. Coś tam były ponoć cyrki, tak słyszałem, że na głosowaniach sami o sobie mówili Macedonia. Stąd w umowach podobno zdarza się im unikać, sformułowań Macedonia/Grecja tylko strona 1/strona 2 ^^
       Wracając. Zawsze możesz pisać o Kosowie i wpływie na sytuacje w donbasie. Ale to dość polityczna praca.
        Na twoim miejscu skupiłbym się, na pracy nr 2. Ale to opinia człowieka który, Bezpieczeństwa Narodowego nie studiuje i nie wie z czym to się je, po prostu na chłopski rozum, przeanalizowanie tamtych zdarzeń na tle Bośni wydaje się ciekawe.

Ale dobra rada, którą radzę Ci zastosować: spisz na kartce plany obu prac, jak to widzisz. Normalnie w punktach, a następnie porównaj to i wybierz to co twoim zdaniem jest ciekawsze lepsze.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Października 13, 2015, 23:03:06 »
    Ok dziękuję wszystkim za pomoc, porady co wybrać. Tak czytam obie te książki na temat Bośni i chyba zdecyduję się na ten temat. Na razie nic pewnego. W weekend odwiedzę jeszcze wrocławską bibliotekę / czytelnię i sprawdzę coś na temat państw bałkańskich w okresie od I do końca II Wojny Światowej.