Ja osobiście mam propozycję taką: Mapa taktyczna podczas bitew!
1.Nie chodzi mi w cale o mini mapkę, co to to nie. Chciałbym aby w trakcie bitwy po naciśnięciu jakiegoś klawisza przenosiło nas na stylizowaną mapkę przedstawiającą pole bitwy i pokazujące konkretne jednostki (oczywiście w uproszczeniu w stylu nasz łucznik niskiego poziomu to łuk brązowy z niebieską obwódką, a wrogi najlepszy to złoty z czerwoną i tym podobne), którym mogli byśmy wydawać rozkazy lub nawet je grupować i dowodzić jak prawdziwy wódz! trochę jak w serii Total War ale w innej skali :P
2.Inny pomysł to bardziej rozbudowany system rozbudowy naszej konkretnej włości, czyli np. możliwość ręcznego wydzielenia dróżek w wiosce, rozbudowa murów, czy w końcu projektowanie własnej siedziby niczym w Skyrimie czy DA:Inkwizycja :)
3.A także rozbudowana dyplomacja matrylinearna z innymi rodami (coś ala uproszczone Crusader Kings), dzięki czemu możliwe by były sojusze wewnątrz państw np. Lorda X z nami przeciwko hrabiemu Y.
4.Przydała by się również możliwość urządzania zasadzek na przeciwniku, ot wiemy że będzie przemieszczał się daną trasą dlatego rozbijamy obóz i wybieramy tam opcję ustaw zasadzkę. następnie czekamy i gdy delikwent do nas dotrze przeniesiemy się na plac boju gdzie mamy powiedzmy minutę lub dwie na poustawianie żołnierzy, osłon i pułapek, a po czasie przybywają maszerujące w kolumnie oddziały które możemy rozbić i odebrać im tabor oraz zgarnąć jeńców :D
Na razie to jednak tyle z moich propozycji ;)