Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Evernight] Upadek Królestwa Ludzi - Rozmowy dotyczące sesji  (Przeczytany 14571 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: [Evernight] Upadek Królestwa Ludzi - Rozmowy dotyczące sesji
    « Odpowiedź #15 dnia: Września 08, 2015, 22:04:33 »
    jeszcze raz zapytam, choć wysyłam PW :p
    Zresztą sam napisałeś, że trzeba dopytać MG przy tych prezwagach.
    są przewagi związane z magią:
    Zdolności nadprzyrodzone
    Nowa moc
    Punkty mocy
    Czarodziej
    i tamte solarionowe

Czy żeby rzucać zaklęcia, trzeba zawsze brać 'zdolności nadprzyrodzone'? A potem jeszcze dodatkowo 'Czarodziej' albo Kapłan?

Jeszcze jedno:
    co to jest 'improwizowanie umiejętności zwiazanych ze sprytem' przy przewadze 'Wszechstronny'?

Offline Peterov

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #16 dnia: Września 08, 2015, 22:15:40 »
    Pełny opis przewagi wszechstronny podeślę Ci rano na Pw.

Co do magii. Nowa moc pozwala Ci na rzucenie czaru(testując bodajże ducha) oraz otrzymujesz bazowe 5 punktów mocy. By mieć więcej punktów mocy musisz je zakuppić jako jedyną przewagę którą możnna wykupować wielokrotnie. Przewaga Czarodziej pozwala Ci na obniżeniu kosztu zaklęcia o 1 na każde przebicie na kościach(koszt minimalny to 1)

Offline huth

« Odpowiedź #17 dnia: Września 08, 2015, 22:18:41 »
    No a co to jest ta 'zdolności nadprzyrodzone' w koncu?

Nerwy ze stali (Fig, Wi k8):
    Co to jest to 'Fig'?

No muszę się wstrzymać ze skończeniem tworzenia mojego totalnego masakratora

Offline Peterov

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Września 08, 2015, 22:26:57 »
    Fig Ciebie nie obchodzi. Zdolności nadprzyrodzone to np. leczenie itp lub umiejętności nabyte w inny sposóv niż naturalnie

Offline huth

« Odpowiedź #19 dnia: Września 08, 2015, 22:33:14 »
    yyyyyyyy nie rozumiem.
    Tzn. że każdy, nawet tępy woj może sobie wybrać 'zdolności nadprzyrodzone' i w ten sposób bez problemu się uleczyć albo rzucać przedmiotami, bo akurat ma telekinezę?

W takim razie ja chcę WALL HACKA.

Offline Peterov

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Września 08, 2015, 22:40:25 »
    Tworzysz swoją postać, nie innym :)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #21 dnia: Września 08, 2015, 22:46:01 »
    Za wallhacka oraz autoblocka ban śmierć na starcie. Dozwolone tylko różowe javsy i twarze oraz stopy podświetlone na czerwono.

Offline Peterov

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Września 08, 2015, 22:54:58 »
    *Nie każda magia jest ze szkoły magicznej. Poczytaj o podwórkowych magach z KOS. Niektórzy się rodzili z pewnymi "Zdolnościami"
    « Ostatnia zmiana: Września 09, 2015, 07:44:47 wysłana przez Peterov »

Offline huth

« Odpowiedź #23 dnia: Września 08, 2015, 23:03:27 »
    szczerze mówiąc ja tego naprawdę nie mogę przegryźć, przecież tutaj można sobie wymyślić, że jest się spidermanem. Albo ma się wspomniany przez Lewa dar echolokacji, czyli Daredevilem...
    Jeśli takie coś jest dozwolone w kreacji postaci, to co będzie dalej? Mam posyłać kartę postaci ciągle z nowymi mocami, bo będziesz zapewne cały czas je odrzucał?

Przecież to wygląda tak, że można zrobić gościa co zieje ogniem, bo taką ma 'zdolność nadprzyrodzoną'. Albo, że ma ogniste wiatry, żeby było śmieszniej.

Zresztą co się będę, zrobię jakąś postać i zobaczysz o co mi chodzi.

Offline Peterov

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Września 08, 2015, 23:11:04 »
    Zdolnosci nadprzyrodzone - patrz lista czarów. Napisałem tam, że dostępne dla czarodzieja tylko po to by oddzielić to od zaklęć wyłącznie dla kapłanów i rycerzy Solariona. Tak naprawdę te zaklęcia "czarodzieja może posiadać każdy, lecz kto będzie tu multiklasowal?

@Edit1

Sprostowanie do magii dałem w następnych postach.
    « Ostatnia zmiana: Września 09, 2015, 14:08:58 wysłana przez Peterov »

Offline huth

« Odpowiedź #25 dnia: Września 08, 2015, 23:50:43 »
    no to nie można było tak od razu?

Ale nadal tego nie rozumiem.... to w takim razie jest to to samo co 'nowa moc'?
    I w ogóle na każdy czar trzeba poświęcić przewagę? Przecież to się w ogóle nie opłaca być magiem/kapłanem...

Offline Peterov

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Września 09, 2015, 07:41:50 »
    Skoro dorwałem laptopa w swe dłonie, natychmiast dążę do sprostowania tego wszystkiego.

Co do magów

Zdolności nadprzyrodzone (Magia)  lub (Cuda)
    Ta przewaga jest konieczna, jeśli twoja postać ma władać magią.
    Rzucanie czarów (Spryt)
    Początkowe punkty mocy: 10
    Początkowe moce: 3
    Magią władają zarówno potężni czarodzieje, jak i plugawi kultyści. Moc czerpią z mistycznej energii, przenikającej cały świat. Magowie manipulują nią za pomocą pradawnych rytuałów, tajemniczych słów oraz gestów, a niektórzy dzięki bluźnierczym ofiarom. Początkujący czarodziej może wydawać się słaby, ale z biegiem czasu osiągnie niemal bezgraniczną potęgę.
    • Przeładowanie: Jeśli w teście Rzucania czarów na kostce umiejętności wypadnie 1, ciało czarownika przepełnia nadmiar magicznej energii. Postać doznaje Szoku, który może spowodować Ranę.

Zdolność nadprzyrodzona to nie jest odzyskanie wzroku(jak huth sam to w postaci swej uczyniłeś).
    Tutaj mój błąd, gdyż nie umiałem zbytnio ubrać w słowa to wszystko i teraz mogę wreszcie na spokojnie to objaśnić.

Aby czarować wybierasz przewagę zdolności nadprzyrodzone(magia) lub (Cuda), oraz masz darmowe 10 pkt mocy, oraz 3 darmowe moce na start, które obejmują Nowicjusza.

Co do rang waszych postaci. Jak już zaznaczyłem wcześniej, możecie używać tylko przewag/czarów nowicjusza, więc czas na wyjaśnienie o co chodzi z tym rzekomym "Nowicjuszem. Wasze postacie co jakiś czas będą otrzymywać PD(Punkty doświadczenia). Co piąty punkt doświadczenia pozwala wam na rozwinięcie postaci, które równa się z otrzymaniem 2 punktów zawad. Więc na 1 rozwinięcie możecie dodać sobie 1 do kości statystyki, 2 do kości umiejętności, lub wykupić przewagę. Tutaj jednak nie możecie już poświęcić punktów na dodanie sobie pieniędzy.

Po co są te rangi i jak one działają.
    Ranga służy jako ogranicznik dla was, jeśli chodzi o rozwijanie postaci. RAZ na rangę możecie podbić kość statystyki (Siła zręczność wigor duch spryt).

Teraz wykres PD jak się przedstawiają rangi w zależności od PD:

Nowicjusz 0-19 PD
    Doświadczony 20-39 PD
    Weteran 40-59 PD
    Heros 60-79 PD
    Legenda 80+

Więc w trakcie gry możecie podbić maksymalnie 5 razy wasze kości statystyk(nie licząc podbić kości przy kreowaniu postaci).

Szczegółowy wykresik rozwinięć.

0 PD - Startowe 5/15 przy kreacji postaci - Ranga Nowicjusz - możliwość 1 podbicia kości STATYSTYKI na którymś z rozwinięć.
    5 PD - Rozwinięcie (2 pkt. do wydania)
    10 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania)
    15 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania)
    20 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania) - Ranga Doświadczony - możliwość 1 podbicia kości STATYSTYKI na którymś z rozwinięć.
    25 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania)
    30 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania)
    35 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania)
    40 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania) - Ranga Weteran - możliwość 1 podbicia kości STATYSTYKI na którymś z rozwinięć.
    45 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania)
    50 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania)
    55 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania)
    60 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania) - Ranga Heros - możliwość 1 podbicia kości STATYSTYKI na którymś z rozwinięć.
    65 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania)
    70 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania)
    75 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania)
    80 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania) - Ranga Legenda - możliwość 1 podbicia kości STATYSTYKI na którymś z rozwinięć.
    85 PD - Rozwinięcie(2 pkt. do wydania)
    itd....
    « Ostatnia zmiana: Września 09, 2015, 12:27:51 wysłana przez Peterov »

Offline huth

« Odpowiedź #27 dnia: Września 09, 2015, 12:54:28 »
    Co do rang waszych postaci. Jak już zaznaczyłem wcześniej, możecie używać tylko przewag/czarów nowicjusza
    Eee, ale przecież Lew ma Szermierza, a Toster Czerwonego Rycerza, które nie są przewagami nowicjusza? Chyba że tu chodzi o coś innego....

Po prostu za dużo jakichś pobocznych informacji i jakaś nieustalona terminologia jest, co w takich systemach jest super ważne, bo to jak terminy z nauk ścisłych jest.
    Konkretnie, co trzeba mieć, żeby być magiem, czyli rzucać zaklęcia, a co żeby być kapłanem, żeby rzucać cuda. Jakie trzeba spełnić wymgania w cechach/umiejętnościach, żeby w ogóle móc używać magii i było to efektywne(czyli jaki współczynnik najważniejszy). Co się dostaje na początek, jakie czary i jak mieć ich więcej.

Bo na razie ja to rozumiem tak, że aby być Kapłanem, to muszę wybrać przewagi: 'zdolności nadprzyrodzone', żeby móc czarować oraz 'Kapłan słońca', żeby mieć taki 'zawód' i stosować cuda zamiast zaklęć. Wiem, że to nie ma sensu, ale w opisie przewag stoi, że Kapłan ma zdolność nadprzyrodzoną - leczenie i nic więcej.
    Albo to jest niekonkretnie napisane albo ja wymagam za dużo i za mało się domyślam.....

Offline Peterov

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Września 09, 2015, 13:02:48 »
    Eee, ale przecież Lew ma Szermierza, a Toster Czerwonego Rycerza, które nie są przewagami nowicjusza? Chyba że tu chodzi o coś innego....
    Cytuję moje zdanie z tematu Kreacji Postaci:
    Jeżeli obok nazwy zawady przewagi jest nawias, oznacza to że aby posiadać taką przewagę/zawadę, musicie mieć to co nawias wskazuje.

Po prostu za dużo jakichś pobocznych informacji i jakaś nieustalona terminologia jest, co w takich systemach jest super ważne, bo to jak terminy z nauk ścisłych jest.

Zrobię słownik w pierwszym poście byś się nie pogubił

Konkretnie, co trzeba mieć, żeby być magiem, czyli rzucać zaklęcia, a co żeby być kapłanem, żeby rzucać cuda. Jakie trzeba spełnić wymgania w cechach/umiejętnościach, żeby w ogóle móc używać magii i było to efektywne(czyli jaki współczynnik najważniejszy). Co się dostaje na początek, jakie czary i jak mieć ich więcej.

Aby móc używać zaklęć wtajemniczenia(ta dłuższa lista zaklęć) trzeba nabyć przewagę Zdolności Nadprzyrodzone (Magia)
    Aby móc używać Cudów(ta krótsza lista zaklęć) trzeba nabyć przewagę Zdolności Nadprzyrodzone (Cuda)
    We wcześniejszym poście już napisałem co ona daje.
    W obu przypadkach daje to samo. 10 pkt. mocy + 3 darmowe zaklęcia których wymagania spełniasz(tj. Nowicjusz)
    Za czarowanie odpowiada Spryt.
    Na początek kupujesz sobie ekwipunek z tematu Wyposażenia.
    Listę czarów masz w temacie Kreacji Postaci.
    Aby mieć więcej niż 3 czary należy potem je wykupować przewagą "Nowa moc"

Bo na razie ja to rozumiem tak, że aby być Kapłanem, to muszę wybrać przewagi: 'zdolności nadprzyrodzone', żeby móc czarować oraz 'Kapłan słońca', żeby mieć taki 'zawód' i stosować cuda zamiast zaklęć. Wiem, że to nie ma sensu, ale w opisie przewag stoi, że Kapłan ma zdolność nadprzyrodzoną - leczenie i nic więcej.
    Albo to jest niekonkretnie napisane albo ja wymagam za dużo i za mało się domyślam.....

Kapłan słońca/Czerwony Rycerz ma z bazy Zdolności Nadprzyrodzone(Cuda) jako bonus, lecz pierwszym na trzy czary jaki otrzymuje MUSI być leczenie.

Nie doszukuj się luk w regułach bo każdy system takowe posiada. Jeżeli jest coś zbyt skomplikowane to przeczytaj coś 2-3 razy aż zaczniesz to pojmować. System jest serio intuicyjny więc proszę weź teraz usiądź i zrób poprawki dla postaci i nie szukaj kolejnej rzeczy z której zrobimy debatę na 15 wiadomości :).
    « Ostatnia zmiana: Września 09, 2015, 13:50:10 wysłana przez Peterov »

Offline huth

« Odpowiedź #29 dnia: Września 09, 2015, 16:40:19 »
    No, teraz jest to znacznie lepiej zrobione, bardzo fajnie.
    ale
    Zdolności Nadprzyrodzone (Magia)
    Zdolności Nadprzyrodzone (Cuda)
    tego nie było i nadal nie ma w kreacji postaci, jest ogólna. Ponadto z tego opisu wynika, że można sobie wziąć 'Z.N. (Cuda)', a nie kapłana czy rycerza, wtedy omija się wymagania współczynników do tych przewag(btw u kapłana jest współczynnik Wiara, który nigdzie nie występuje), a uzyskuje się dostęp do leczenia(i paru innych zaklęć), bez tego całego Solariona, wymagań cech i role-playowania kapłana/rycerza.
    No chyba że jest zakaz i tylko Solarionowi fanatycy mają leczenie.

Co do systemu awansu, to coś mi tu nie pasi. Jeśli każde rozwinięcie(+5PD), to dodatkow dwie lekkie czy jedna poważna zawada, to jak ktoś ma już rangę weterana to jest jakimś chorym monstrum. No chyba, że jak rozumiem, nie wyda punktów na zawady, ale wtedy stoi w miejscu...

Ja nie muszę szukać dziury w całym, po prostu czytam i co chwila coś wydaje mi się niezrozumiałe i dziwne, a system powinien działać właściwie sam, bez wypełniania luk