Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Zawieszenie się komputera podczas gry  (Przeczytany 1307 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    Zawieszenie się komputera podczas gry
    « dnia: Sierpnia 30, 2015, 21:55:51 »
    Ostatnimi czasy borykam się z następującym problemem: gdy gram w WB, nieważne czy na modzie, czy na native, czy na singlu, czy na multi w losowym momencie gra po prostu ścina cały komputer. Dźwięk się "freezuje", nie da się poruszyć myszką, zminimalizować gry, lub cokolwiek zrobić innego. Po prostu muszę zrestartować cały komputer. Problem najprawdopodobniej istnieje tylko wtedy gdy odpalam grę w DirectX 9 (jednak tego nie jestem na 100% pewien, po prostu na DirectX 7 mi się to nie zdarzyło) i o ile w nativie nie jest to problemem, o tyle w Deluge tak się nie da grać.  :P Sprawdzałem dziennik zdarzeń administracyjnych Windows, przeszukiwałem folder WB w poszukiwaniu crashlog'ów i niestety nic nie znalazłem. Instalowałem najnowszą wersję DirectX, niestety bez skutku. Warto zaznaczyć, że taka sytuacja zdarza mi się tylko i wyłącznie w WB, inne gry działają normalnie. Jakieś sugestie, oprócz formata?

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Zawieszenie się komputera podczas gry
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 31, 2015, 01:41:58 »
    Magia warbanda!

Na początek możesz próbować testować ustawienia. Np. wyłącz tę opcję związaną z dźwiękiem w konfiguracji. Opcja multi-threading. Tekstury na 80.
    dalej... możesz np. usunąć folder z ustawieniami wb z 'dane aplikacji'(%appdata%) czy jak to się ten ukryty folder w różnych windowsach nazywa...

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 02, 2015, 12:03:07 »
    Znalazłem rozwiązanie. Okazuje się, że w czasie gry w Warbanda karta graficzna pobiera więcej prądu niż przy grze w Wiedźmina 3, czy chociażby Armę 3 i w związku z tym mój zasilacz nie wyrabia. :(

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 02, 2015, 18:54:02 »
    LOL :D
    No ale to masz coś nie tak z konfiguracją... Przecież w największym stresie komp powinien działać. Masz w ogóle wszystkie kabelki podłączone z zasilacza? Może to raczej problem z ciepłem...
    Próbowałeś przeczyścić kartę i chłodzenie?

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 02, 2015, 21:47:16 »
    Karta jest nowa i chłodzenie jest w porządku. Udało mi się doprecyzować, że problemy dotykają jedynie tych gier, które działają na DirectX 9.0 (co wyjaśniałoby dlaczego WB na DirectX 7 działa ok). Podłączenie dzisiaj sprawdzałem jest ok. Zresztą czytałem dużo na forach Nvidii i wiele ludzi ma podobny problem i właśnie wymiana zasilacza na silniejszy pomogła.