Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Starsector  (Przeczytany 3004 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    • Steam ID: Mój status Steam
    Starsector
    « dnia: Sierpnia 26, 2015, 22:33:26 »
    Starsector

Grę Starsector można najprościej porównać do kosmicznej wersji M&B, ale z zupełnie innym systemem walki. W  grze wcielamy się w dowódcę kosmicznego statku, który w trakcie swojej wędrówki może wykonywać różne questy, walczyć z kosmicznymi piratami/frakcjami, czy też po prostu zająć się handlem. Gra jak wcześniej wspomniałem kładzie spory nacisk na zarządzaniu składem floty, czy też jej uzbrojeniem. Dalszy opis jest zbędny, wszystko widać na filmikach :).

Trailer

Gameplay

Co sądzicie o takiej kosmicznej wersji M&B?:)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 27, 2015, 07:43:48 wysłana przez Hubtus »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Starsector
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 26, 2015, 22:43:02 »
    Jajcarz z ciebie, to raczej kosmiczna wersja Starcrafta.
    To ma tyle wspólnego z MiB co MiB z książką kucharską "360 dań z ziemniaka".
    Na prawdę chciałby widzieć gdzie jest jakiś punkt odniesienia który sprawiłby, że ta gra ma się kojarzyć z MiB, a nie z Tomb Raiderem, pamiętnikami Fanny Hill, czy przewodnikiem po skarbach Śląska - jestem ciekaw.
    Nowa kosmiczna gra - to Mad Max w kosmosie, albo Bat Man w kosmosie, czemu nie Dynastia w kosmosie, albo Moda na Sukces w gwiazdozbiorze Oriona, też brzmi fajnie?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 26, 2015, 23:02:43 »
    Wygląda na pierwsze oko jak Freelancer (tak się ta gra zwała? Cholera, ile czasu minęło odkąd w to nerdziłem...) w 2d.

Offline Hubtus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 26, 2015, 23:04:55 »
    Jajcarz z ciebie, to raczej kosmiczna wersja Starcrafta.
    To ma tyle wspólnego z MiB co MiB z książką kucharską "360 dań z ziemniaka".
    A moim zdaniem obie te gry mają bardzo wiele punktów wspólnych. Wszystko zależy od tego jak się na to patrzy. Jak ktoś pomyśli o statku, to wcale nie musi sobie wyobrażać takiego typowego statku z żaglami, przecież może równie dobrze chodzić o statek powietrzny, czy też kosmiczny. W moim porównaniu chodzi mi o sposób rozgrywki, który jest bardzo podobny. W obydwu grach rozwijasz postać, zmieniasz uzbrojenie(tyle, że nie masz do wyboru miecza do ręki, a jakieś działka do slotu w statku), wykonujesz questy dla jakiejś frakcji, walczysz o przeżycie, handlujesz itd.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 26, 2015, 23:08:09 »
    Zgadzam się z octavianem. Absolutnie nie widzę tu podobieństwa. M&B wyróżnia się tym, że ma dwa równoległe tryby gry. Pierwszy taktyczny, który w pewnym, odległym sensie można do tej gry porównać i drugi (znacznie ważniejszy), w którym steruje się postacią (nie wiem, jak to nazwać, z jednej strony jest to zręcznościowe na przykład). I tego drugiego kompletnie w tej grze nie widzę.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 26, 2015, 23:08:17 »
    No dobra, gra naprawdę fajnie wygląda, ale czy spełnia kryteria opisu tego działu, który brzmi:
    cRPG, action- rpg, hack'n'slash, turowe
    czy raczej:
    RTS, taktyczne, grand strategy, ekonomiczne
    hmmm?

Czy jest tu istotny jakikolwiek role-play czy levelowanie bohatera/statku dla lepszych statsów?

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 26, 2015, 23:18:14 »
    Wygląda jak jakiś mod do Warcrafta z lepszą grafiką

Offline Hubtus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 27, 2015, 07:54:28 »
    Czy jest tu istotny jakikolwiek role-play czy levelowanie bohatera/statku dla lepszych statsów?
    Tak. W połowie trzeciej minuty gameplayu widać właśnie ekran umiejętności postaci. Wczoraj pokręciłem linki i na obydwu filmikach było to samo, teraz jest dobrze.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 27, 2015, 15:37:49 »
    No to co napisał Dyktator to już wygląda jak kopanie leżącego.
    Ciesze się, że potrafisz Hubtus dostrzegać odległe powiązania, ale pomysł z wyłapaniem strzępów informacji na temat historii świata MiB był dużo ciekawszy, niż przekonywanie nas że w MiB są jakieś statki. Nie! Otóż w MiB nie ma statków, jest tylko samodzielny mod, który istotnie odnosi się do walk okrętów, ale nie ma związku z innymi modami i samą grą, bo nigdzie nie można przecież wpłynąć do portu.
    Jest taka gra o Karaibach, w przygotowaniu którą można określić jako pirackie MiB , jest Black Flag - czyli można nawet by doszukiwać się Asasynów w kosmosie , ale nawet jeśli istotnie chciałbyś naciągać problemu statków pływających po morzu z problemami podboju kosmosu to wychodzi ci z tego Star Trek w kosmosie.
    To znaczy, że Star Trek uwielbiał właśnie budowanie takich skojarzeń, czyli polowanie na Moby Dicka jako metafora przechodzenia przez pas asteroidów. Czyli zero sensu, ale taka poetyka, że te wszystkie zagadnienia z fizyki "łorchole" czy paradoksy czasoprzestrzeni, mają mieć jakieś odniesienie do olinowania okrętu, albo załamywania się żagli przy zmianach prędkości i kierunku wiatru.

Czy komuś coś mówią takie hasła jak W imieniu Ziemi, albo Odkrywcy nowych światów? Bo ja nawet myślałem o poprowadzeniu takiej przygody RPG - czysty survival, czyli gracze lądują na planecie i muszą przetrwać jakiś okres czasu. To bardzo wymagające dla MG, ale może było by kiedyś warto spróbować. Jako zadeklarowany fan Świń w kosmosie i tak po tą grę sięgnę, bo właśnie tak ją odbieram jako:
    Świnie w KOSMOSIE w kosmosie