Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

W jakim klimacie powinna być druga kampania?

Calradia
    13 (25.5%)
    Polska dzielnicowa
    14 (27.5%)
    Westeros (GoT/PLiO)
    10 (19.6%)
    Uniwersum Wiedźmina
    7 (13.7%)
    HRE (księstwa niemieckie)
    7 (13.7%)

Głosów w sumie: 31

Głosowanie skończone: Sierpnia 06, 2015, 19:22:50

Autor Wątek: [Kampania Forum.: II] Forumowa Kampania II #1 Tematyka  (Przeczytany 5681 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Forumowa Kampania II #1 Tematyka
    « Odpowiedź #15 dnia: Lipca 28, 2015, 21:27:49 »
    Zakładam że przy każdej następnej kampanii będą zmiany bo będzie rozwijana, więc posługując się tym argumentem możemy mieć i 100 takich sesji z akcją w świecie WB.
    Jeśli problemem jest nieznajomość uni, zawsze możemy wziąć coś z historii, każdy przeciętny Polak powinien mieć przynajmniej podstawową wiedzę o historii Polski... a na tym forum raczej więcej jest osób bardzo dobrze obeznanych z historią naszego kraju.

Offline Piastun

• Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 28, 2015, 21:33:16 »
    Tak jak mówi MCAbra; Wiedźmin, Warhammer i GoT nie pociąga każdego, a kto nie ogarnia uniwersum nie odnajdzie się w grze. Jako, że Calradia jest już obeznana a co za tym idzie niezbyt ciekawa, można byłoby wyciągnąć jakiś okres historyczny, co raczej dla nikogo nie będzie problemem.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 28, 2015, 23:13:06 »
    Wojna secesyjna odpada. Po pierwsze to tylko dwie frakcje, a po drugie nie te czasy.

Dalej też czekam na wyjaśnienia odnośnie Warhammera. Bo jeśli jest tak, jak myślę, to nie ma nawet sensu dodawać go do ankiety.

W sprawie Wiedźmina może i rzeczywiście trochę tego jest. Ale większość tych nazw miast jest dla mnie nowością, mimo że dobrze znam to uniwersum (zarówno z książek, jak i z gier). Po prostu to uniwersum nie leży mi jakoś z polityką w jakiejkolwiej formie. Sapkowski praktycznie cały nacisk położył na przygodę. Dlatego też osobiście wolę PLiO/GoT, bo to uniwersum kładzie większy nacisk w tym kierunku. Osobiście łatwiej byłoby mi dla tej opcji tworzyć też odpowiednią otoczkę, jak bonusy (np zwiększony przychód złota dla Casterly Rock).

Ktoś wyjaśni jak wygląda w Mortal Kombat Online?
    Mobile, nie online. Tak, zrobię to w innym temacie, innego dnia.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 28, 2015, 23:31:09 »
    Biorąc pod uwagę całą tą dyskusję, myślę że najlepszym wyborem będzie albo Polska (bądź inny kraj w Europie), lub Calradia. Każdy orientuje się w realiach i dzięki temu będzie łatwiej wszystko uzgodnić. Moim zdaniem w tej edycji nie warto umieszczać gry w jakimkolwiek innym uniwersum, bo zawsze znajdą się osoby, którym to nie podpasuje. Kompromis w postaci Polski, będzie dobrym i łatwym początkiem jeśli chodzi o np. wspomniane budowanie otoczki (multum informacji w wikipedii) i nie trzeba będzie nikomu tłumaczyć gdzie co leży i o co chodzi w uniwersum. W kolejnych edycjach możemy się już pokusić o eksperymenty z innymi uniwersami.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 29, 2015, 00:27:49 »
    Osadzanie wg. mojej skromnej osoby kampanii w uniwersum Wiedzmina, GoTu, Warhammera, Smerfów itd. nie jest dobrym pomysłem. Raz, że za dużo z tym "kontrowersji", a dwa nie wszyscy się we wszystkim orientuje (np. ja spokojnie ogarnąłbym się w Wieśku i GoCie, ale z Warhammerem nie miałem w ogóle styczności), więc wybór któregoś z danych światów znacznie zawęziłby grono uczestników. Osobiście jestem za którymś z historycznych krajów, ze skłonnością ku Rzeszy.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 29, 2015, 11:49:51 »
    Zgadzam się z Movartem. Calradia pasuje mi najbardziej, w pozostałe nie grałbym w ogóle, ale w ramach kompromisu mogłaby być Polska.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #21 dnia: Lipca 29, 2015, 13:24:56 »
    Optuję za Polską po 1138 lub później, ale z grywalnymi sąsiednimi państwami (HRE, Węgry, księstwa ruskie, plemiona Bałtów etc.).

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #22 dnia: Lipca 30, 2015, 19:26:51 »
    UPDATE: Każdy ma dwa głosy. Ankieta potrwa tydzień, wyniki mogą być później opublikowane (z listą osób, które głosowały oraz z opcjami, na które te głosy oddały). Oczywiście swoje głosy można zmieniać w dowolnym momencie trwania ankiety. W przypadku, gdy różnica między pierwszą, a drugą opcją będzie mniejsza niż 6 głosów, odbędzie się kilkudniowa tura druga.

Optuję za Polską po 1138 lub później, ale z grywalnymi sąsiednimi państwami (HRE, Węgry, księstwa ruskie, plemiona Bałtów etc.).

Jak to grywalnymi? Chcesz, by jeden gracz posiadał miasto, a drugi całe państwo/zbitkę miast i to jeszcze takich rozległych i silnych, jak HRE? Ta opcja jets wykluczona.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #23 dnia: Lipca 31, 2015, 00:05:48 »
    Generalnie Calradia, ale zabiliście mi ćwieka z tym GoTem, przez ten serial jest sporo fanatyków uni, mogłoby być ostro, aż za bardzo, Nocna Straż miałaby większosć populacji :P

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #24 dnia: Lipca 31, 2015, 02:09:07 »
    UPDATE: Każdy ma dwa głosy. Ankieta potrwa tydzień, wyniki mogą być później opublikowane (z listą osób, które głosowały oraz z opcjami, na które te głosy oddały). Oczywiście swoje głosy można zmieniać w dowolnym momencie trwania ankiety. W przypadku, gdy różnica między pierwszą, a drugą opcją będzie mniejsza niż 6 głosów, odbędzie się kilkudniowa tura druga.

Jak to grywalnymi? Chcesz, by jeden gracz posiadał miasto, a drugi całe państwo/zbitkę miast i to jeszcze takich rozległych i silnych, jak HRE? Ta opcja jets wykluczona.
    Miałem raczej na myśli system z CK II, gdzie można grać wasalami. Nie odmówiłbym roli jakiegoś księcia/hrabiego we wschodniej Rzeszy :P. Kaiser mógłby być niegrywalny. ;)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 01, 2015, 11:00:44 »
    Błeee macie zamiar robić heretycką historię alternatywną popełniać miliony bubli i głupot do tego nie widzę jakby to miało funkcjonować. Perspektywa patrzenia jak kaleczycie realia i poszczególne postacia jest dla mnie tak straszna, że wysiadam. No jednak jak się większości to podoba wróże temu katastrofę ale wiadomo co sądzę o demokracji. Po prostu wezmę swoję klocki gdzie indziej najwyżej, bez spiny :P, po prostu drażnią mnie historie alternatywne. Do tego to forum MB a nie domorosłych historyków. Co do mnie optuje za klasyczną prostotą Calradii do tego ewentualnie ten GoT.

@Movart

Tyś chyba nie widział dzielnic i szybkości oraz częstotliwości zmian. Za życia jednego pokolenia potrafiło się wywrócić wszystko aby potem powrócić do tego samego stanu. Ja się tego uczyłem długo długo a sam nie pamiętam dokładnie wszystkich.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 01, 2015, 11:56:08 »
     Nie lubisz historii alternatywnych? To kto tak się udzielał w temacie CK2 pod nickiem IvE? :D

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 01, 2015, 13:47:09 »
    Ha! Bardzo dobra uwaga. Masz mnie. Nie sadze po prostu ze w takiej formie to wypali. Do tego jestem osobiscie zaangazowany w tematyke to nie jestem obiektywny. Do tego nadal nie zostala nakreslona forma I to mnie martwi.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #28 dnia: Października 17, 2015, 16:05:20 »

(click to show/hide)
    Moja propozycja na plakat, naturalnie do skomponowania z napisem - Forumowa Kampania II, jądro ciemności, albo mroczny wymiar ciemności.
    Poważniej, to TUTAJ!
    Rozmawialiśmy o tym na Tawernie, więc już jest pretekst do wkomponowania w całość Kampanii.
    W największym skrócie, chodzi o religijne oszustwo, fabrykę dewocjonali i masowe sprzedawanie relikwii.
    Temat ma swój klimacik, mam nadzieję, że praca wam się spodoba, jeśli nie - ostrzegam, będę płakał w poduszkę.
    « Ostatnia zmiana: Października 17, 2015, 17:49:08 wysłana przez Octavian »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #29 dnia: Października 17, 2015, 23:58:19 »
    pozwól mi to przetrawić....
    .. nie bardzo na razie wiem jak by taki motyw w Zendar tchnąć w ogólne zmagania stronnictw... Aczkolwiek to się da wymyślić
    a rysunek to mi przypomina elfickiego licza :P