Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Podsumowanie Pucharu Polski 2015  (Przeczytany 7666 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    Podsumowanie Pucharu Polski 2015
    « dnia: Lipca 07, 2015, 18:26:57 »

Szósta edycja Pucharu Polski dobiegła końca. Zapisanych drużyn było jeszcze mniej niż poprzednio i co roku będzie ich mniej i mniej. Jedyną nadzieję na odwrócenie tego daje już tylko Bannerlord. Mimo wszystko uważam, że pewien trend został podtrzymany- Puchar Polski po sześciu latach dalej jest organizowany coraz lepiej z roku na rok. Jednocześnie została niestety przerwana inna, trzyletnie tradycja, która istniała w latach 2012-2014. Chodzi o niezwykle wyrównane i ekscytujące finały. Jednak mniejsza o to- mam nadzieję, że mimo mniejszej aktywności, grało wam się równie dobrze, jak w poprzednich latach. Zanim jeszcze ogłoszę podium, chciałbym wspomnieć o bardzo pozytywnej rzeczy. W końcu, po latach nastąpił jakiś PP, w którym nikt nie oszukiwał (a przynajmniej nikogo tym razem nie złapałem), co mnie bardzo cieszy. Przejdźmy więc do najbardziej oczekiwanej części:

Dodatkowo tegorocznym królem fragów został Rayden z wynikiem 82 fragów przy 4 zagranych meczach. Wyróżnić należy również następujące osoby: Kotek, który zdobył najwięcej fragów na piechocie (55), Firunien, który zrobił najwięcej udanych nachylonych (12) oraz ponownie Rayden, który trafił najwięcej headów (34).
    Przypomnijmy poprzednich graczy, którzy zabijali najwiecej w trakcie Pucharów Polski. Jak dotąd bilans wygląda tak: raz MVP PP został konny, czyli Argaleb (2011) oraz również raz piechur- WarCrow (2012), a także trzykrotnie strzelcy, a mianowicie Wezyk (2013), Virus (2014) oraz Rayden (2015).
    (click to show/hide)
    Teraz czas na ogłoszenie zwycięzcy typerów. A w tym roku został nim Jurdas, który zakończył konkurs z 35-cioma punktami. Tuż za nim skończyli Rome i Dyktator, którzy zdobyli po 30 pkt. Na miejscu trzecim za to skończył zeszłoroczny mistrz typerów, czyli McAbra z liczbą punktów 27.
    (click to show/hide)
    Tutaj również przypomnijmy zwycięzców z ostatnich lat:
    (click to show/hide)

PODZIĘKOWANIA
    Standardowo chciałbym na początku podziękować wszystkim tym, którzy organizowali poprzednie edycje Pucharu Polski, a których nie było w tegorocznym zespole. A więc kolejno są to: Aron, Haldir, sir Luca, rara, Lord Legionista, Oktawian (wszyscy oni organizowali PP w 2010 roku), Warder (który organizował PP wraz z Kamillo w 2011) oraz IvE, który pełnił funkcję w latach 2012 i 2013. Właśnie ten jako pierwszy podszedł do tematu bardzo profesjonalnie i naprawił błędy poprzedników, dzięki czemu PP wygląda dziś tak, jak wygląda.

Teraz te bardziej aktualne podziękowania, bo z tego roku. Dziękuję przede wszystkim pozostałym administratorom, którzy bardzo mi pomogli w organizacji tej edycji. A więc po kolei. Dziękuję Rome, który przyszedł z pomocą już po raz czwarty (dwa razy organizował PP ze mną i dwa razy z IvE). Twoje doświadczenie i nabyte przez lata umiejętności były równie przydatne, jak rok temu, a całość pracy jest równie nieoceniona. Po latach współpracy można cię zaliczać do wąskiego grona osób, bez których ta scena by nie istniała, a w najlepszym wypadku wyglądałaby znacznie gorzej. Dziękuję również Kamillo, który po raz pierwszy Puchar Polski organizował w roku 2011, jako główny admin. Scena wtedy dopiero się rozwijała, więc podjął się trudnego zadania, które nie zakończyło się do końca tak, jakby tego chcieli ówcześni gracze. Jednak w tym roku powrócił do tego zadania i naprawił błędy przeszłości. Twój zapał i czas, jaki poświęciłeś na uzupełnianie tych żmudnych tabelek, aktualizowanie różnych danych, wszystko to wraz z ciekawymi pomysłami (warto dodać, że pomysł na karty, o których napiszę niżej, wyszedł właśnie od Kamillo) bardzo nam w tym roku pomogło i sprawiło, że tegoroczny Puchar Polski był jeszcze atrakcyjniejszy niż zwykle. Kolejną osobą, do której kieruję podziękowania jest Harman. W tawernianym dziale Pucharu Polski rzadziej było widać jego działania niż w przypadku wcześniej wymienionych osób, ale pracował równie ciężko, a jego wkład był równie duży. Przede wszystkim rozwiązał pewne problemy, które nękały organizatorów PP (i nie tylko, z jego pomysłów skorzystała również organizacja ECS i zapewne skorzystają kolejne duże turnieje, jak WNL i NC). Napisał skrypt, który na podstawie logów wyliczał statystyki graczy i to w szerokim kontekście. Odnośnik do nich znajdziecie w jednym z nagłówków pod logiem tego podsumowania. Było to o tyle ważne, że od lat liczymy statystyki, jednak do tej pory robiliśmy to ręcznie (a raczej najczęściej Rome to robił), co było bardzo uciążliwe i czasochłonne. Powstanie skryptu nie oznaczało jednak pełnej automatyzacji, ponieważ w grę wchodzi jeszcze czynnik ludzki (a w tym zmiany nicków, przerwane połączenia sieciowie etc), przez które musiał spędzać dużo czasu na przeglądanie wyników oraz ręczne poprawianie błędów. Ten sam skrypt pozwolił również na automatyczne sprawdzanie ID, co też się przydało choćby w finałach, gdzie w obu meczach sędziowie zapomnieli o zrobieniu screenów z ID (nie mam pretensji, sam byłem jednym z nich). Również jego doświadczenie i szerokie spojrzenie na temat pozwoliło między innymi napisać dobry (a więc odpowiednio krótki i merytoryczny) regulamin, czy podjąć decyzje w trudnych sytuacjach. Wreszcie też dziękuję Sebkowi, który miał najmniej doświadczenia z tego grona oraz który jako jedyny z nas miał na głowie prowadzenie drużyny (i to jakiej- wygrała przecież cały turniej). Nie mógł przez to poświęcić takiej ilości pracy, jak pozostali, jednak również przyłożył rękę do szóstej edycji Pucharu.

Tyle w kwestii administratorów, przejdźmy więc dalej. Dziękuję również naszym niestrudzonym sędziom, których obowiązki pełnili w tym roku: Luther, Warhammer, ReggaeBoy, Jurdas, Kokosz oraz Prince. Dzięki wam praktycznie na każdym meczu był ktoś, kto pilnował przebiegu spotkania, zmieniał mapy, robił screeny z wynikami, co dało uczestnikom bardziej komfortową grę, a administratorom ułatwiło sprawdzanie wyników oraz doglądanie uczciwości przebiegu rozgrywek. Prince zasługuje też na ponowne podziękowanie za nieocenioną pomoc przy naszych kartach. Samodzielnie zajął się serią legendarną, a także wykonał ikonki jednostek, których użyłem w serii podstawowej. Koniecznie chcę też podziękować tym, bez których nie byłoby tego turnieju. Zaczęło być nieciekawie, gdy (tak, jak w zeszłym roku) straciliśmy nasze własne serwery praktycznie wraz z rozpoczęciem Pucharu Polski. Szczególnie, że w tym roku nie mogliśmy sobie pozwolić na korzystanie z serwerów turniejowych EU, ponieważ trwał ECS oraz ruszał ECL, przez co tamte serwery były oblegane niemalże codziennie. Wtedy pewne osoby przyszły z pomocą, dzięki czemu uratowały ten turniej. Te osoby to Alpaka, który udostępnił nam klanowy serwer 303 ( PP_Germany_303) oraz Godli, który udostępnił nam klanowy serwer MC (PP_Poland_MC). Następna postać, która umiliła nam czas, to Luther. Poza sędziowaniem poprowadził dla nas tegoroczne typery. Sam prowadziłem typery w 2013 i 2014, a ponieważ on prowadził je w bardzo podobny sposób, jestem świadom, jak trudne to było zadanie. Wraz z każdym kolejnym tygodniem coraz ciężej jest się zmotywować, aby post po poście sprawdzać wszystko zgodnie z nieraz pokręconymi regułami, przyrównywać z wynikami poszczególnych spawnów z meczy, a potem rozpisywać następną kolejkę typerów. Jest to niełatwa i wymagająca funkcja, więc dziękujemy za podjęcie się tego. W liczeniu pomagał mu lllew, który jest kolejnym graczem, którego chciałbym tutaj wyróżnić. Bo poza typerami, do duetu z Kamillo, napisali sporą część zapowiedzi i materiałów, które mogliście poczytać w temacie "Materiałów ekskluzywnych". Dodatkowo wspomógł często zmęczoną administrację poprzez uzupełnienie pomijanych szczegółów, jakimi jest spis treści materiałów ekskluzywnych. Na koniec chciałbym też zamieścić tutaj podziękowanie dla osoby, która niestety tego nie przeczyta, ale bardzo mu się należy. Jest to Captain Lust, który po raz pierwszy w historii Pucharu Polski zagwarantował nam profesjonalne streamy z rozgrywek oraz możliwość obejrzenia tak dużej ilości meczy. Zdecydowanie podniosło to jakość oraz zainteresowanie wokół naszego turnieju. Przy tej okazji dziękuję także Arthasanowi, który podjął się komentowania wraz z Lustem pierwszych meczy, pokazując przy tym swoje rozwinięte w tej dziedzinie umiejętności. Dla przypomnienia- Arthasan wraz z CarpeDiem już w trakcie edycji 2013 próbował stworzyć regularny ciąg streamów meczy Pucharu Polski. Nazywało się to PucharPolski_tv, ale niestety żadne z nagrań nie przetrwało do dzisiaj. Na koniec dzięki dla wszystkich uczestników. W tym roku było Was niestety mniej, ale to Wy byliście najważniejszym czynnikiem całego PP i liczę, że nie spotykamy się po raz ostatni.

PARĘ SŁÓW NA KONIEC I CO DALEJ
    Najpierw chciałbym wspomnieć o tegorocznych rozwiązaniach "technicznych". Rozpisałem się w podziękowaniach, więc teraz postaram się krótko. Przede wszystkim bardzo przydatny był skrypt Harmana. Uważam też, że do dobrej zmiany doszło w kwestii wyboru map do gry. Ten system banowania i pickowania map osobiście uważam za wyjątkowo udany i świetnie się sprawdzający. Na dobre wyszło też załatwienie regularnych streamów wysokiej jakości. Polepszyło to stan "strefy kibica" PP, bo w końcu ludzie mogli normalnie oglądać rozgrywki. Skrócony i konkretny regulamin też okazał się lepszy, niż ten nieco dłuższy z zeszłego roku. Lepiej też wyszły zapowiedzi i im podobne materiały. Ukazywały się w tym roku regularnie. Co za to wyszło źle- według mnie system grup. Przy takiej ilości drużyn od początku lepiej by się sprawdził system jednej ligi. Źle był również dobrany czas. Lepiej by było, gdybyśmy rozpoczęli albo 2-3 tygodnie wcześniej, albo ruszyli z tym już po wakacjach.

Czymś zupełnie nowym (ale też i pewnie jednorazowym) są karty z uczestnikami Pucharu Polski. Odnośnik do odpowiedniego tematu znajdziecie wśród nagłówków, które znajdują się w tym podsumowaniu, na początku posta. Polecam zapoznać się z nim.

No i tak w końcu przechodzimy do końca. Z tego, co się dowiedziałem, po wakacjach szykują się już jakieś mniejsze polskie turnieje, w których nowe osoby zadebiutują w roli organizatorów. Mam nadzieję, że będą mogli liczyć na Wasze wsparcie oraz że dostarczą wam rozrywki w postaci udanych eventów. Co jednak z samym Pucharem Polski, tego nie wiem. Jeżeli przed rozpoczęciem edycji 2016 ukaże się Bannerlord, to najpewniej na jesień przyszłego roku zorganizuję pierwszy Puchar Polski na nowej części M&B oraz jednocześnie ogólnie siódmą edycję. Jeśli jednak dalej będziemy mieli tylko Warbanda, to wtedy szansę na wykazanie się dostaną nowe ekipy. Na ten moment rezygnuję z organizacji Pucharu Polski (na pewno był to mój ostatni PP na Warbandzie) oraz organizowania czegokolwiek na polskiej scenie. Można powiedzieć, że przechodzę na zasłużony odpoczynek. W dalszym ciągu chętnie będę wspierać polskich organizatorów radą, jednak nie planuję podejmować się już organizacji tutaj na szczeblu osoby koordynującej wszystko. Dla dobra PP chciałbym jednak zachować przywilej wskazania "następcy". Tak, jak ja przejęcie PP uzgodniłem jeszcze w 2013 z IvE, tak teraz (gdy nadejdzie już czas), chciałbym by chętni na zorganizowanie Pucharu Polski 2016 zgłaszali się najpierw do mnie. Zapobiegnie to ewentualnemu nieporozumieniu, gdyby dwie (lub więcej) osoby postanowiły się za to zabrać. Na koniec dziękuję jeszcze wszystkim za te kilka lat współpracy przy przeróżnych turniejach (niektóre niestety umarły w fazie projektów) i do zobaczenia.

A jak Wam się podobało? Jakie macie uwagi? Może ktoś chciałby dodać słów od siebie, może o czymś zapomniałem. Śmiało komentujcie!
    « Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2015, 19:36:49 wysłana przez Dyktator »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Podsumowanie Pucharu Polski 2015
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 07, 2015, 18:42:49 »
    Nie wiem co mój nick tutaj robi xd
    Po pierwsze, deklarowalem się pomóc przy typerach, a liczyłem punkty tylko w pierwszej kolejce i po półfinałach (bodajże) i jeszcze po tych drugich Luther musiał mnie poprawiać - więc skracając to do jednego słowa, s*********m.
    Dalej - zapowiedzi. Kamillo często musiał się o nie przypominać, tylko dwa razy chyba dostarczyłem mu je na czas. A pomimo prośby o zapowiedź meczu półfinałowego DR i SDB bodajże, zapomniałem o nim i sam musiał pisać. Więc znowu - s*********m.
    Po trzecie, dat meczy w tabeli rezerwacji serwerów nie aktualizowałem. Więc, jak pisałem wyżej, s*********m i nie sądzę żeby należało mi się miejsce pośród osób tak zasłużonych. Ale podsumowanie ładne.

Offline Bard Łucznik

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 07, 2015, 18:43:57 »
    Szkoda że rezygnujesz :) Choć po tylu latach to zrozumiałe. Myślę że póki Bannerlord nie ujrzy światła dziennego to społeczność Warband'a będzie funkcjonować jeszcze przez długi czas, a nawet po premierze wiele osób nie zostawi Warband'a :)

Offline Harman

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 50
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 07, 2015, 18:46:06 »
    Świetna robota Dyktator. Mimo, że jest to niszowy turniej w niezbyt popularnej grze to organizacja stała, dzięki twojej pracy, na bardzo wysokim poziomie. Potrafisz dopilnować, żeby całość szła w dobrym kierunku i mam nadzieje, że dalej będziesz się udzielał na scenie. Najlepiej jakbyś dołączył do organizacji międzynarodowych turnieji i zrobił porządek :)

Dzięki.

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 07, 2015, 19:22:52 »
    TAk jak na steam pisałem - GJ ziom.
    Z mojej strony - cóż niewiele pomogłem, raz zgłaszając się na sędziego i nie docierając(ciężki dzień w pracy, za co jeszcze raz przepraszam). Mimo wszystko ogarnąłeś nawet takie sytuacje. Dzięki za poświęcony czas.
    Jako gracz gratuluję wyniku wszystkim drużynom, mam nadzieję, że wszyscy są zadowoleni z osiągniętego wyniku i najprawdopodobniej jest to mój ostatni turniej na WB. Jakimś skillowym grajkiem nigdy nie byłem, a gra już nie sprawia mi przyjemności - nie widzę powodów by grać dalej na native, jakaś część mnie cieszy się, że był to turniej na swoim podwórku :)
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline CarpeDiem

• Użytkownik
    • Piwa: 91
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 07, 2015, 21:56:32 »
    Moje szczere gratulacje i podziękowania dla organizatorów - odwaliliście kawał dobrej roboty, dobrze widzieć, że po raz kolejny polska scena zorganizowała taki event.
    Sukces jest wtedy, kiedy niemożliwe staje się możliwe.

Offline Kamillo18

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 07, 2015, 22:31:00 »
    Po pierwsze, to kieruje swoje podziękowania do Dyktatora, który wykazał się niesamowitym spokojem i opanowaniem, mając w załodze adminów turnieju osobę o nicku Kamillo. Dojście do niej musiało być uciążliwe, więc za to poleci pierwsze piwko.

Drugie, za całokształt. Wziąłeś się za organizację PP na polskiej scenie i dałeś możliwość gry każdemu, kto miał ochotę :) Nie było już monopolu do rywalizacji na arenie zagranicznej dla zespołów typu SRC czy PE. Tutaj także mogły zmierzyć się ze sobą słabsze klany, co jest bardzo ważne, tym bardziej, że moda na oficjalne mecze poza turniejami i publikowanie ich wyników w swoich tematach od kilku lat nie jest już w modzie i żaden szanujący się zespół tego nie praktykuje. Jak napisał Harman, powinieneś pomyśleć nad spróbowaniem swoich sił w turniejach zagranicznych. Bo masz chłopie talent.

Po trzecie, co do tych zapowiedzi i tego co napisał Lew - nie należy umniejszać Twojej pracy, bo w okresie, gdy miałem maraton na uczelni, Ty wziąłeś obowiązki w swoje ręce, więc należy wyróżnić Twoją niemałą pracę :)

Gratulację dla SDB za zajęcie pierwszego miejsca, dla Illuminati za srebrny medal i dla moich kolegów z PE (w tym i mnie) za trzecie. Sorry, że Wam zrypałem jeden mecz :P

I na koniec, cieszę się, że Dyktator dał mi drugą szansę i możliwość ponownego wykazania się w roli admina turnieju. Tym razem zadanie było łatwiejsze, bo raz, miałem mniejszy zakres obowiązków, a po drugie, miałem szablon z poprzednich edycji (od tej z 2012) jak to ma wyglądać. Niemniej cieszę się, że mogłem w jakimś stopniu przyczynić się do organizacji tego eventu :) I podobnie jak u Jurdasa, jest to też raczej mój ostatni turniej w Warbandzie (tak tak wiem, hejterzy napiszą, że pewnie za 2 tygodnie ponownie zainstaluje Warbanda :D).

P.S. Korzystając z okazji, pozdrawiam Krzyzaka i Teblara !

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 07, 2015, 22:35:38 »
    Śmieszność leży w tym, że to było tak profesjonalnie zrobione, że nie czuło się w tym pracy.
    Chłopki się leją, my o tym czytamy - zwykła rzecz. ;)
    Profesjonalizm widać w finalnym meczu komentowanym po angielsku, już bardziej pro się nie da.
    Dobrze, że Dyktator odpocznie czemu to on ma tylko pracować i tak rozkręcił maszynkę - starczy.
    Pomysł z karteczkami - kultowy. Nie będę się rozpisywał, ja też tam jestem - lepiej nie mogło być. Gracze grali szalenie dobrze, wszystko sprawnie, informacje na bieżąco, co jeszcze można chcieć? Dla mnie jednak Warband to Warband, ten turniej powinien trwać. Całe szczęście że została pokazana lista z tymi ludźmi, którzy włożyli w to tyle pracy, której nie było widać bo była dobrze wykonana, tak jak w przypadku  hydraulika, jeśli jest dobry to tego nie widzisz. ;) Po prostu PP się przetoczył tak jakby była to najnormalniejsza sprawa pod słońcem.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 08, 2015, 00:35:23 »
    Elegancko!

tl;dr

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 08, 2015, 00:56:24 »