Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wykrywacz metali na początek  (Przeczytany 8562 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Trynithy

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Wykrywacz metali na początek
    « dnia: Maja 02, 2015, 13:04:35 »
    Witam od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie kupno wykrywacza, takie na próbę, żeby zobaczyć jak to jest słuchać metalu =) Na wstępie dodam kilka słów, wykrywacz ten będzie budżetowy i nie namawiajcie mnie żebym dozbierał te 500 zł do np garretta, bo przy naszych zarobkach to potrwa pół roku. Chcę coś aby poprostu pikało na początek i tak zdaję sobie  sprawę z tego, że takim sprzętem będę kopał same kapsle i gwoździe. Przejrzałem dużo wykrywaczy do 200 zł i w oko wpadły mi dwa.

Chiński MD 3005 II, http://allegro.pl/ag128b-wykrywacz-metalu-metali-md-3005ii-2015-i5305239902.html

lub

Wojskowy wykrywacz min W-3p lub W-4p, http://allegro.pl/wykrywacz-wojskowy-w-3p-min-metalu-i5295410724.html

nie wiem czym się one różnią, ale 4p ma większą sonde i jest jakieś 50 zł droższy. Czytałem, że ten wykrywacz stworzony do szukania min, ma zasięg nawet do 50 cm w ziemi przy wiekszych przedmiotach, z monetami i drobizną w obu przypadkach pewnie jest kiepsko.
    Co byście mi doradzili? Może mieliście styczność z którymś z tych?
    Byłbym bardziej za tym wojskowym, ale jest to stara konstrukcją i boję się, że zaraz coś mi w nim siądzie.

Offline Trynithy

• Użytkownik
    Odp: Wykrywacz metali na początek
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 19, 2015, 14:52:47 »
    Panowie, dałem sobie spokój z tymi o których myślałem na początku. Wybór padł na Pulsara IV polskiej produkcji. Jako, że ceny ich sięgają 250 zł a nowych 400 zakupiłem taki uszkodzony. Zapłaciłem za niego 130, ale wiele ryzykowałem. Wg sprzedawcy do przewinięcie była uszkodzona cewka. Na miejscu okazało się, że odlutowało się jedynie łączenie cewki do kabla prowadzącego do puszki, czyli naprawiłem go za darmo :) Co do samego wykrywacza jest idealny na początek. Jego zasięgi to puszka 15x15 z ponad metra, z monetami bardzo kiepsko, do tego dochodzi jeszcze brak dyskryminacji, po 10 wykopanym gwoździu można się wkurzyć :) Tak czy siak polecam :) Zamieszczam zdjęcie z wypadu.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 19, 2015, 15:42:40 »
    No i pięknie. Widzisz, nikt nie skomentował wczesniej, bo to forum o pseudośredniowiecznej grze i w sumie niewiele kto tutaj wie co to elektryczność :P
    Fajnie jest wyhaczyć coś o wieeeele taniej, bo niby zepsute. Np. niedawno za 4 dychy na złomie wypatrzyłem Mongoose'a, którego wystarczylo porządnie "odkurzyć" i "naoliwić" i właściwie jest jak uzywka za którą by ktoś chciał z 600 na pewno.
    Ale mniejsza z tym...
    do tego dochodzi jeszcze brak dyskryminacji
    Bardzo europejsko! Oto polska myśl techniczna - wykrywacz antydyskryminacyjny.

A tak na poważnie, to co to znaczy, bo co mają gwoździe do dyskryminacji? XD

Ponadto idąc dalej tropem 'europejskim', to ostatnio było głośno(w każdym razie w ogóle było) o tym, ze podkomisja od bodajże polowań, w której są i tak prawie sami myśliwi, nie zgadza się właściwie z niczym, co ma w jakikolwiek sposób zmieniać sytuację myśliwych, w tym zmian amunicji z ołowianej na stalową, co niby miałoby mniejszy wpływ na skażenie środowiska, bo co roku lasy są 'uzdatniane' w kilka ton ołowiu :D (nie mówiąc o upolowanych zwierzętach, no ale one są z lasu 'utylizowane')
     Więc sobie pomyślałem, że to kolejny bardzo europejski i ekologiczny aspekt chodzenia sobie z takim wykrywaczem, bo można np. ten ołów wyławiać :P
     Poza tym, to zajęcie bardzo dżentelmeńskie, takie spacerowanie z wykrywaczem, powinno się to sprezentować seniorom.

A i jeszcze jedno - co by było gdyby wyjść z takim wykrywaczem na śląsko hałda? XD

Offline Trynithy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 19, 2015, 17:22:33 »
    W sumie masz rację, ale patrząc choćby na mod Festung Breslau(?) o ile dobrze pamiętam, to pewnie znalazłoby się tutaj kilku miłośników militari a tym bardziej historii a do tego już blisko do biegania z wykrywką :P Co do tych super okazji, to myślę, że jednak jakieś podstawowe pojęcie trzeba mieć, żeby się nie wtopić. Sam przy kupnie brałem pod uwagę zapas 50 zł gdyby coś mi nie wyszło, z fizyki zawsze miałem same dwóje, także jedynie takie podstawy znam układów, lutowania i takich tam. Trochę odbiegłem od tematu, ale napisze tak jeszcze w skrócie, facet mógłby mi to wysłać, ale pojechałem na miejsce samochodem. Tam i z powrotem było 180km ale na szczęście mam podtlenek lpg i wyszło jak za przesyłkę, na miejscu zobaczyłem, że coś tylko z kablem było to uradowany utargowałem jeszcze 20 zł i pojechałem. Chyba miałem dobry dzień jakiś.

To teraz ta najwazniejsza część.
    A tak na poważnie, to co to znaczy, bo co mają gwoździe do dyskryminacji? XD

Dyskryminacja, jest to tak łopatologicznie ignorowanie przez wykrywacz nieinteresujących nas przedmiotów. Wiadomo w tych chińskich za 200 ona prawie w ogóle nie działa, W Garrecie za 700 już możemy sobie wybrać ignorowanie nieinteresujacych nas przedmiotów tj. drobnica taka jak gwoździe, odłamki, mocno skorodowane małe przedmioty i pewnie wiele innych. Oglądałem testy na YT i działa ona super, zaoszczędza nam konieczność kopania dołka co 3 metry. Na skrajach lasów, pól potrafi mi dosłownie pipkać co 5 metrów, raz wykopałem tak wszystko i były to obcęgi, płaskownik, młotek (część stalowa), hak od siodła, różne inne mocno skorodowane rzeczy trudne do zidentyfikowania, gdybym miał dyskryminacje połowy bym nie wykopał.

Co do tych myśliwych to sam nie wiem co o tym myśleć, bo jestem nowy w tym, ale te lepsze wykrywacze zaczynające się od 1500zł mają nawet opcje rozróżniania metali, także takie łuski, pociski nie powinny być problemem.

Samo kopania dołów w lesie państwowym, polu rolnika jest nielegalne, trzeba załatwiać sobie pozwolenia. Jeszcze większe zdenerwowanie u leśniczych, straży leśnej powodują a nawet nas samych sa inny "detektoryści" którzy nie zakopują po sobie dołów, idziesz środkiem pola albo lasu a tam dół półmetrowy a obok niebo łuska albo odłamek i za 5 metrów kolejne 10 takich dołów. Za takie coś sam bym skopał takiego.
    W każdym rejonie Polski warto kupić wykrywacz, wszędzie na przestrzeni wieków można coś wykopać. ostatnio na forum koleś wykopał siekierke z epoki brązu i oddał ją do muzeum. Tym bardziej na śląsku były powstania śląskie, front wschodni i wiele innych o których nie wiem. Mnie zaskoczyło to, że można wykopać nawet przedmioty z okresu wojen napoleońskich w dobrym stanie albo co mnie bardzo zaskoczyło gaźnik z niszczyciela czołgów Hetzer, jedynie lekko utleniony. Sam akurat mieszkam na dolnym śląsku w tak kijowej lokalizacji, bo front szedł najbliżej 20 km ode mnie, także żeby wykopać jakieś militaria musiałbym jeździć do okolicznych lasów. U mnie  może też by się coś znalazło, ale jest mniejsza szansa niż w miejscu gdzie sa okopy i toczyła się regularna walka.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 19, 2015, 17:36:30 »
    Mam nadzieję że kolega Trynithy zdaje sobie sprawę o obowiązku zgłoszenia poszukiwań do odpowiedniego WKZ i o zakazie rozkopywania stanowisk archeologicznych.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 19, 2015, 17:38:31 »

Offline Trynithy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 19, 2015, 20:21:47 »
    Mam nadzieję że kolega Trynithy zdaje sobie sprawę o obowiązku zgłoszenia poszukiwań do odpowiedniego WKZ i o zakazie rozkopywania stanowisk archeologicznych.

Oczywiście, napisałem o tym nawet nad Twoim postem :)

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 19, 2015, 21:34:23 »
    Napisałeś tylko o zgodzie właściciela terenu, to mnie zmyliło.

Offline Trynithy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 19, 2015, 22:02:18 »
    Masz rację, w sumie wiem o WKZ, stanowiskach archeologicznych i całej reszcie, ale szczerze mówiąc nie przeczytałem tego co napisałem, a zapomniałem o tym dodać. Swoją drogą słyszałem, że jednemu facetowi zarekwirowali cały sprzet zanim jeszcze zaczął kopać na stanowisku archeologicznym. Oczywiście nic o nim nie wiedział.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 20, 2015, 00:06:34 »
    beanshee popsuła zabawę
    (click to show/hide)
    lolz

@ Trynithy
    A widzisz, jednak to nie takie fajne, trzeba kopać, zezwolenia mieć, a i tak znajduje się łuskę :P
    Choć gdybym mieszkał na wsi na odludziu, to w sumie mógłbym sobie tak wykrywać, ale w mieście, to już trzeba być nieco zapalonym. Choć w sumie K-ce to jakieś 50% lasów i bagien, ale to pewnie przewykrywane i przemielone zostało

Offline Trynithy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 20, 2015, 10:34:57 »
    Z tymi pozwoleniami to nie jest tak ciezko. Wystarczy pogadac z gospodarzem albo lesniczym i daja nam wolna reke. Co do przebranych terenow to sie nie zgodze. Ludzie maja rozne wykrywacze i nie wszystko wykryja albo czegos poprostu nie wykopia

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 21, 2015, 21:56:05 »
    A ja już wiem czemu beanshee, jest tak agresywna! Pamiętacie jak mówiła o waleniu w policyjne tarcze?
    HA! Prawda jest szokująca, zapewniam, ale już się wyjaśniło. Długo się nad tym zastanawiałem, oj długo, ale w końcu wiem....
    Pamiętacie tą scenę z Indiany Jonesa 3 jak on ucieka przed hienami cmentarnymi? A tu zobaczcie jak beanshee zmusza ludzi żeby się tłumaczyli, zupełne przeciwieństwo. Skąd niby archeolog miał by być taki agresywny? Nawet w filmie o tym wiedzą i jakoś tam to naginali np. że on ma broń, a walczy z facetem z mieczem. No ale w końcu wiem, beanshee lata w kominiarce, pali radiowozy i tłucze łańcuchem w policyjne tarcze. HA!
    O to dowody!
    UWAGA! MATERIAŁ PRZEZNACZONY TYLKO DLA DOJRZAŁEGO ODBIORCY:
    (click to show/hide)

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 21, 2015, 23:09:51 »
    Widzę, że zarówno Beanshee jak i Trynithy są rozeznani w temacie, więc skorzystam z okazji i zadam wam pytanie:).

Gdzie najlepiej szukać informacji na temat stanowisk archeologicznych? W mapach zagospodarowania przestrzennego gminy, czy może na jakiś stronach wojewódzkich konserwatorów zabytków lub czegoś w ten deseń?
    Kiedyś w lokalnej gazecie wyczytałem, że gdzieś na terenie mojej gminy mieściła się osada neolityczna/paleolityczna, gdzie wytapiano w dymarkach żelazo, więc chętnie bym poznał lokalizacje tego tajemniczego miejsca :) Pamiętam, że po wyczytaniu tej informacji z ciekawości przeszedłem się po podwórku z silnym magnesem neodymowym i nawet kilka kamyczków zawierających żelazo znalazłem, więc coś w tym musi być.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 22, 2015, 08:09:52 »
    Każdy WKZ ma w swoich archiwach mapy (tzw. AZP) z oznaczonym każdym stanowiskiem archeologicznym i domniemanym stanowiskiem. Chociaż z tego co wiem to niechętnie udostępniają je postronnym. Po prostu za dużo mamy w naszym kraju hien które dla kawałka skorodowanego żelastwa rozwalą stanowisko.
    Octavian, przejrzałeś mnie :)
    A teraz idę napełnić benzyną parę butelek bo się impreza wieczorem kroi.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 22, 2015, 23:08:48 »
    WOLNY RYNEK! ZNAJDUJ I ZAWŁASZCZAJ ZABYTKI!
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ