Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Kampania Forum.: I: Agora] Sąd Zendaru  (Przeczytany 10412 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Sąd Zendaru
    « Odpowiedź #90 dnia: Kwietnia 19, 2015, 17:03:38 »
    Odwołałem się wyżej do tego zdania:
    Żartujesz sobie? Nie zdecydowaliśmy wyłącznie na podstawie przesłuchania. Istniały inne dowody.
    No chyba, że te "inne dowody" to wino i orzeszki, to wtedy zakrawa to na jakąś kpinę. I ja uważam, że sekta Eneasza to potencjalna ukryta opcja swadiańska, ale nie miałbym zamiaru skazać ich bez poważnego dowodu.

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #91 dnia: Kwietnia 19, 2015, 17:23:29 »
    Przesłuchanie hrabiego Devliana.
    Osoby obecne na przesłuchaniu: Wielki Sędzia, Rzokable(główny prowadzący przesłuchania), Jakub, RErErty, Piastun.
    Protokół z dnia 19 kwietnia 1257:
    Rz: Czy chcieliście zdobyć Zendar o własnych siłach?
    D: Nie, hrabia Humbert planował wykorzystania swojej siatki szpiegowskiej w mieście..
    Rz: Jaki był plan barona Humberta?
    D: Wywołanie zamieszek i drastyczne zmniejszenie garnizonu miasta.
    Rz: Wiesz, może kto miał wywołać owe zamieszki? 
    D: Jedyne co widziałem to, to, że karawany z jego ludźmi miały znaki orzeszków "Khergit". 
    Rz: Czemu finalnie nie zaatakowaliście Zendaru konwencjonalnymi środkami?
    D: Pewnego dnia do hrabiego Humberta dotarł posłaniec z listem... kiedy Humbert przeczytał jego treść wściekł się niesamowicie i udał się na audiencję do króla Harlausa, gdzie wyprosił odroczenie ataku.
    Rz: Dziękuję za współpracę. Odprowadzić więźnia.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #92 dnia: Kwietnia 19, 2015, 18:00:25 »
    To jakaś kpina? Szerzy się tu chyba jakieś bezprawie! Uważam, że oskarżeni odparli zarzuty. Towary swadiańskie to nie dowód, są przecież łupy wojenne, a i handel kwitnie. Mogli je zakupić przed wybuchem wojny. Kapłanka za to była wystraszona, jak zauważyliście, a wiec zeznania takiej osoby nie powinny być brane pod uwagę. Powiedziałaby wam nawet, że sama miała mnie zamordować, jeśli dzięki temu byście ją puścili. Nie wierzę też w słowa swadiańskiego psa, tytułującego siebie hrabią. Wojna wciąż trwa, więc dalej mogą łgać, byle by tylko osłabić jedność państwa.

Apeluję o rozsądek i rozwagę. Wypuście tych ludzi, dopóki nie zdobędziecie twardych i niepodważalnych dowodów.

Proszę również nie przesłuchiwać moich więźniów, bez mojej zgody. W pierwszej kolejności wydaję ich Mistrzowi-Szpiegowi. Czy sąd nie powinien złożyć specjalnego wniosku o wydanie więźnia na przesłuchanie? Dlatego właśnie uważam, że straż miejska powinna podlegać burgrabiemu, nie sądowi, bo inaczej może to doprowadzać do nadużyć. Przypominam również o sprawie podrobienia pieczęci królewskiej. Oskarżony Zjadacz wyparł się tego, o ile pamiętam, a drugi z oskarżonych nie żyje. Kiedy więc zobaczę finał sprawy?
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline tymus3

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    « Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 19, 2015, 21:27:31 »
    Z powodu zaistniałych nieścisłości oraz braku poparcia ze strony władzy wykonawczej, postanawiam w ramach protestu zrezygnować ze stanowiska Wielkiego Sędziego Zendaru. Tym samym chcę pokazać, jak bardzo zależy mi na dobrze i przyszłości królestwa. Czuje się zbulwersowanym tym, że widzę jak ten czerw gnieżdżący się na ciele zdrowego społeczeństwa może być na wolności ale parafrazując klasyka : „Niech się dzieje wola króla, z nią się zawsze zgadzać trzeba”.Zapewniam, że wszystkie sprawy jakie prowadziłem, oraz wyroki jakie wydałem, były jak najbardziej sprawiedliwe i zgodne z moim sumieniem. Mam nadzieję, że przyszyły sędzia, będzie podejmował decyzje odpowiedzialne i zgodnie z literą prawa nie cofając się przed gawiedzią.

Podpisano
    Tymus Ahmed
    Baron Amare
    Prezes Ligi Zendaru

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 19, 2015, 22:42:14 »
    tymusie3 - jest mi niezmiernie głupio, że orzeszki zniszczyły ci karierę.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 19, 2015, 23:00:53 »
    Ja, Clintus Ostwald von Huth, baron Burglen i krzewiciel pożogi, chcem być sędziom!
    (click to show/hide)

Offline Alpaka

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    • MC Rhodok
    « Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 20, 2015, 00:11:31 »
    <zadyszany posłaniec wpada przez drzwi>

Panie, kapitan już wspominał, kapłanka była zastraszona nie przez straż. Takową już tam znaleźli i tylko bogowie wiedzą co heterycy z nią robili. Czy nie sam ów fakt powinien być karany? Do tego dokumenty zostały sfałszowane przez Tonasza, analiza pisma wykazała 100% podobieństwo. To że był agentem swadii niestety jest niepodważalne. Do tego kapitan wnosi wniosek o objęcie obserwacją oraz zakazem opuszczania miasta wypuszczonych do czasu zakończenia śledztwa. Śle również ostrzeżenie do sierżanta by miał oczy szeroko otwarte.

<posłaniec kłania się u udaje ku wyjściu>
    WARBANDOLOGIA 2 - najnowsza płyta Zakonu Templolów, najlepszej raperskiej grupy na Polskiej, a nawet światowej scenie warband. Zapraszam do słuchania.
    MC Rhodok

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=15625.0

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #97 dnia: Kwietnia 20, 2015, 07:13:37 »
    Warunkiem powołania nowego sędziego powinno być wykazanie znajomości prawa i konstytucji!

W pełni się zgadzam z Królem, ze kontrola nad strażą miejską powinna zostać przekazana lokalnej władzy, w tym przypadku burgrabiemu, nie może być tak by sędzia decydował we własnej sprawie....

Do postępowania karnego należy wprowadzić ograniczenie czasu w którym strona skarżąca może przedstawiać dowody, przypadki gdy oskarżyciel przedstawia dowody dopiero na 10-30 minut przed końcem procesu to skandal....

Dodatkowo proponuje by w skład nowego sądu wchodzili zwykli obywatele.
    Proponuje wprowadzenie czynnika społecznego do wymiaru sprawiedliwości przez powołanie Wielkiej Ławy Przysięgłych.
    Ława Przysięgłych powinna być instytucją kadencyjną, a jej członkowie powinni być wybierani spośród wszystkich stronnictw (jeden przedstawiciel na stronnictwo).

Sędzia powinien prowadzić postępowanie, ale o winie lub niewinności powinni decydować ławnicy, przy czym do skazania konieczna powinna być jednomyślność lub kwalifikowana większość (np. 2/3).

"There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 20, 2015, 10:18:17 »
    Popieram pomysł Waldziosa w sprawie Wielkiej Ławy Przysięgłych. Dzięki niej z pewnością zapobiegniemy wszelkich możliwych nieprawidłowości.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #99 dnia: Kwietnia 20, 2015, 11:54:59 »
    A ja po prostu popieram Waldziosa.
    Waldzios to mój kandydat na króla z ramienia SPOPE na króla!
    Wzywam was do popierania Waldziosa, gdyż jego mądrość nie zna granic!

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #100 dnia: Kwietnia 20, 2015, 15:49:59 »
    Waldzios dobrze prawi, gdyż oświeciła go mądrość Poczciwego Eneasza, a ten pomysł jest tylko na to dowodem!
    Suprajs, podpisu brak!