Z Filcowych refleksje, czyli pitu pitu, o wszystkim i o niczym.
Tak sobie siedziałem i dumałem, i obliczyłem mniej więcej realne użytkowanie dostępnych slotów.
Przy założeniu oczywiście że Battleserver, Official Battle, Official Invasion, Official Siege i Official Event, to pula, jaka była do wykorzystania, czyli wszystkie te serwery mogły być jednocześnie włączone.
Dało to jakieś 480 slotów (wedle statystyk w configu).
I teraz weźmy pod uwagę naszą poniższą ocenę z użytkowania nich. Dało nam to aż 360 nieużywanych, bądź prawie nieużywanych serwerów.
120 slotów, to bitwa i inwazja na The Deluge, gdzie chętnie grają gracze.
Pomijając to wyliczenie, to w praktyce 180 mogło by być aktywnie grywane przez graczy, czyli te dodatkowe 60 slotów, mogło być serwerem multi multi, czyli od nativa, jeśli jest jakiś event, czy turniej, oraz od innych modów, jeśli by był taki bajer, jak kiedyś Hofiko arganizował.
Reasumując, mieliśmy aż ponad połowę martwych slotów.
O dużych eventach już się wypowiadałem wcześniej, jak to w praktyce wygląda ze stabilnością, ale jeżeli już odbywa się raz na ruski rok, i to w sumie dosłownie, no to nikt płakać nie powinien, jeśli na jedne dzień, wyłączyło by się tamte serwery, by event był na większych slotach.
No i refleksja zbiórkowa. Gdyby każdy aktywny członek (hehehe), choć jeden raz, marne 10 zł przekazał, to na pewno wartość licznika w pierwszym poście by się co najmniej podwoiła.
Dobra, kończę to bajanie, może w jakiś dziwny sfilcowany sposób to pomoże, może nie. Nieważne.