Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jak rozkładamy nową władzę? (piszemy w komentarzach na co oddaliśmy glos)

Pełne możliwości inicjatyw i władza wykonawcza dla ludu (zbiorczo)
    3 (13%)
    Robimy parlament (czyli władza wykonawcza dla stronnictw, wszyscy obywatele zachowują jednak możliwości inicjatyw)
    20 (87%)

Głosów w sumie: 23

Autor Wątek: [Kampania Forum.: I]Forumowa Kampania Online (WB) - Dyskusja ogólna  (Przeczytany 29170 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    TEMAT OGÓLNY

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2020, 19:09:57 wysłana przez Kradus »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Forumowa Kampania Online (WB) - Dyskusja ogólna
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 24, 2015, 22:32:29 »
    Tak jak deklarowałem wcześniej - biere udział! Natomiast kwestią nurtujące mnie jest poziom trudności. Myślę, że powinien wynosić co najmniej 100%. Ktoś zapyta: czemu? Ano dlatego, że AI, jak to AI, jest głupie i trzeba to jakoś zrównoważyć, bo jak to będzie jakieś śmieszne 30% to pierwszy król podbije całą Calradię z drużyną 20 ludzi bo będzie tłukł własnoręcznie całe armie przeciwnika i potem już praktycznie nie będzie nic do roboty. Aha, uprzedzam: da się na wysokim procencie grać, ja jak gram dla funu to na 112%, a normalnie na 120%.

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 24, 2015, 22:42:53 »
    Jestem zainteresowany. Trzeba było by to jeszcze dokładnie przemyśleć, ale wygląda ciekawie. Co do poziomu trudności - nie lepiej grać na maksa? Jak już powiedziałeś, lllew - AI jest głupie i niższy poziom trudności, to zbyt szybki koniec rozgrywki. Szczególnie, jak ktoś jest takim NoLife i całe dnie by w to grał  ;)
    Tak, czy siak, wygląda to ciekawie :D
    « Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2015, 09:21:04 wysłana przez firentis »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 24, 2015, 22:43:35 »
    Panie, jaki pomysł! Genialne! BIERE!

"wziałbym udział"
    « Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2015, 09:00:21 wysłana przez Octavian »

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 24, 2015, 23:59:34 »
    Niezły pomysł- możesz mnie dopisać
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Dymitr

• Użytkownik
    • Piwa: 14
    • [NTS]Дмитрий™
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 25, 2015, 00:07:45 »
    To i ja składam kandydaturę...

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 25, 2015, 01:40:21 »
    Widziałem coś podobnego na twcenter(i totalwar.org). Nie wiem czy było to coś unikalnego czy częściej praktykowanego(bo na twc w ogóle dużo jest społecznych takich cudów)., ale był to taki interaktywny AAR z Europa Barbarorum jako Koinon Hellenon(ten tam związek państw greckich czy cuś). Tyle że w samą kampanię grała jedna osoba wykonując to, co zadecydowali ludzie w wątku. Istniało stronnictwo ateńskie, lacedemońskie i unioniści bodajże. Specyficzny model państwowy i samej rozgrywki w EB pozwalał na odzworowanie podziału na osobne państewka, ich armie, dowódców itd., więc forum z grą fajnie korelowały. Może dam radę to znaleźć.. No jest. Oczywiście przez zmianę polityki imageshacka obrazków nie ma prawie wcale. Ale rzecz była epicka, łączyła dwa fora i w ogóle.
    Spotkałem się też już z taką 'kampanią', że po jakimś krótkim czasie RL przekazywało się save'a innej osobie i właśnie trzeba było jakoś przedstawić co się robiło(podforum PoP na TW, zasady: granie kobietą, pieszo i bez zbroi :D jeden raz mi wystarczył..).
    Więc trochę jakby połączenie takiego czegoś wydaje się ciekawe. Choć goły Warband... eh

« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2015, 02:13:25 wysłana przez huth »

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 25, 2015, 05:52:00 »
    Również spotkałem się z takim typem rozgrywania kampanii, tylko że w grze Civilization. Każdy gracz był innym królem i pisał ze swojej rozgrywki AAR-a. W odróżnieniu od Waszego pomysłu, tam miał chyba większą władzę nad tym co robi, nie było debat itd. Zawsze chciałem w coś tego typu zagrać, ale jakoś nie miałem okazji ani czasu. Możesz mnie również dopisać.

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • Piwa: 94
    • True North!
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 25, 2015, 07:39:41 »
    Dopiszcie i mnie

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 25, 2015, 09:33:35 »
    No dobrze, a kto "stworzy" to królestwo? Czy pierwszy król zacznie standardowo jak zaczyna się WB, jako gołodupiec na usługach kupca ze startowego miasta?

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 25, 2015, 09:48:14 »
    Wiecie co. To już lepiej wykorzystajcie ten poroniony pomysł z tym działem Total Wara, bo w MB tego nie widzę.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 25, 2015, 09:51:11 »
    Czemu? Teoretycznie da się to zrobić. To po prostu kampania w WB, tylko bardziej roleplayowa i na kilka osób :P

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 25, 2015, 10:31:55 »
    Pomysł świetny! Proszę mnie dopisać.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 25, 2015, 13:01:20 »
    Tak jak deklarowałem wcześniej - biere udział! Natomiast kwestią nurtujące mnie jest poziom trudności.

Najpewniej będzie najwyższy. Dodam jeszcze kwestię, że (dla pewności, że król nie  oszuka przeznaczenia :P) osobiście byłbym za realistycznym zapisem (czyli nie można wyjść z gry bez zapisu). Co wy na to?

Choć goły Warband... eh

Na początek. Chciałbym zobaczyć, jak takie coś w ogóle wyjdzie. No i czysty Warband jest najbardziej powszechny, a więc i najwięcej osób w I edycji można ściągnąć ;)

Również spotkałem się z takim typem rozgrywania kampanii, tylko że w grze Civilization. Każdy gracz był innym królem i pisał ze swojej rozgrywki AAR-a. W odróżnieniu od Waszego pomysłu, tam miał chyba większą władzę nad tym co robi, nie było debat itd. Zawsze chciałem w coś tego typu zagrać, ale jakoś nie miałem okazji ani czasu. Możesz mnie również dopisać.

Mówisz o pbem (play by email)? Grałem w takie coś wieki temu. Właśnie z tego (a dokładniej z odmiany dyplo pbem) wziąłem pomysł z kronikami. No ale trochę pomijasz główny fakt w rozwinięciu pogrubionej części. Ta kampania przede wszystkim dotyczy jednego państwa i to jest główna różnica.Na to, by każdy miał własne państwo nie ma, co liczyć, bo w zwykłym WB to po prostu nie jest realne. Trzeba by na Strategusa przejść lub próbować jak kiedyś na Tale Worlds z rozpisywaniem wszystkiego, ale to by zrobiło się zbyt skomplikowane dla większości i inicjatywa by padła.

No dobrze, a kto "stworzy" to królestwo? Czy pierwszy król zacznie standardowo jak zaczyna się WB, jako gołodupiec na usługach kupca ze startowego miasta?
    Nie, król zacznie od posiadania swojej stolicy. Nie wiem tylko jeszcze czy trochę poprowadzę początkową kampanię, czy  cheatami dopasuję sytuację początkową pod kampanię ;)

Wiecie co. To już lepiej wykorzystajcie ten poroniony pomysł z tym działem Total Wara, bo w MB tego nie widzę.

IvE jak zwykle. Wpadł, pojęczał i wypadł. Czemu poroniony pomysł? I nie, nic na Total War nie będziemy robić, bo od tego jest inny serwis.
    Może jakoś poszerzysz wypowiedź? Bo na razie to najczęściej tylko jęczysz, jak to nic się nie dzieje etc, a jak coś się dzieje, to zazwyczaj to krytykujesz, często nie podając nawet za co dokładnie krytykujesz. Eh...

Aktualnie są tylko dwa problemy, z którymi musimy się zmierzyć:
    1) Bezproblemowe przekazywanie save'ów... nigdy nie próbowałem i nie wiem po prostu, czy takie coś przejdzie bez zgrzytów.
    2) Zebranie dużej ilości ludzi. Aktywnie brać udział może tylko parę osób, ale powinien być chociaż nieaktywny tłum, do oddawania głosów, czy bycia na listach "partyjnych" :P

I właśnie- lllew mi podsunął słowo, które tutaj zgubiłem- to będzie w zasadzie pewnego typu Role-play. Dlatego raczej za jakiś czas przeniesie się temat do działu o sesjach.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 25, 2015, 13:11:34 »
    Najpewniej będzie najwyższy. Dodam jeszcze kwestię, że (dla pewności, że król nie  oszuka przeznaczenia :P) osobiście byłbym za realistycznym zapisem (czyli nie można wyjść z gry bez zapisu). Co wy na to?
    Jest jeszcze sposób, którym można oszukać. Tzw. Alt+F4 :P
    A tak na serio, to jak najbardziej jestem za. Najwyższy poziom trudności i wychodzenie z gry bez zapisu.

Zebranie dużej ilości ludzi. Aktywnie brać udział może tylko parę osób, ale powinien być chociaż nieaktywny tłum, do oddawania głosów, czy bycia na listach "partyjnych" :P
    No, to rzeczywiście może być problemem. Może ludzie boją się "odpowiedzialności". No, ale żeby chociaż do jakichś partii poszli. Dobrze by było :D