Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: E=mc2, czyli fizyka teoretyczna dla średniozaawansowanych  (Przeczytany 27604 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: E=mc2, czyli fizyka teoretyczna dla średniozaawansowanych
    « Odpowiedź #15 dnia: Maja 15, 2015, 23:31:43 »
    Mogę zapytać, co was powstrzymywało przed ruszeniem tego tematu wcześniej?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #16 dnia: Maja 15, 2015, 23:33:17 »
    Wyjaśniałoby to też fakt, dlaczego bardzo często matematycy nie przepadają za fizyką.
    Brzmi jak mój przypadek :P

Czułem się onieśmielony i przytłoczony powagą wiedzy tajemnej, jaka była w ww. filmach niesiona.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #17 dnia: Maja 15, 2015, 23:33:57 »
    Przygotowanie do matury :D Dzisiaj ostatnią napisałem ;)

Interferencja dotyczy fal. Wyobraż sobie dywan, którym robisz takie jakby fale. Robisz te fale, robisz i nagle ktoś łapie za drugi koniec dywanu i też robi fale. Jeśli robi te fale w twoim rytmie, to te fale są mocniejsze, jak robicie na odwrót to fal nie ma. Interferencja = nakładanie różnych fal, albo wzmocnienie albo osłabienie.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #18 dnia: Maja 15, 2015, 23:34:45 »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #19 dnia: Maja 15, 2015, 23:36:31 »
    Aaaa! To jest logiczne, chyba nawet mój nauczyciel kiedyś tam wspominał coś o wzmacnianiu i osłabianiu fal :D
    Moje życie nabrało nowego sensu!

Offline Arthasan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Maja 15, 2015, 23:36:45 »
    To lepsze - mamy 2 fale o takiej samej fazie = wzmocnienie dwukrotne ;)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #21 dnia: Maja 15, 2015, 23:38:26 »
    To już mi matmę przypomina - i wszystko jest proste! Dziękuję za rozświetlenie mojej ciemnoty niewiedzy!

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #22 dnia: Maja 15, 2015, 23:38:55 »
    Ależ oczywiście, że tak. Arthasan gdzieś na tym forum napisał, że fizyka to w zasadzie nauka humanistyczna, bo (choć przy pomocy matematyki) chodzi o opisywanie świata. I w pełni się tutaj zgadzam. Wyjaśniałoby to też fakt, dlaczego bardzo często matematycy nie przepadają za fizyką.
    No pięknie to wyłożyłeś, aż mi wstyd tej trói.

brak zainteresowania

Interferencja dotyczy fal. Wyobraż sobie dywan, którym robisz takie jakby fale. Robisz te fale, robisz i nagle ktoś łapie za drugi koniec dywanu i też robi fale. Jeśli robi te fale w twoim rytmie, to te fale są mocniejsze, jak robicie na odwrót to fal nie ma. Interferencja = nakładanie różnych fal, albo wzmocnienie albo osłabienie.
    No taaaak( w sumie to chodziło mi o to co Octavian dał, ale ja tam fal nie widzę <debil mode on>). A jak się macha tylko trochę tym dywanem, to wychodzą falki, no nie? No i dupa, bo falka to zaś jakiś inszy rodzaj funkcji......

Offline Arthasan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Maja 15, 2015, 23:43:05 »
    No tak, matematycznym modelem fali może być w sumie chyba każde równanie różniczkowe drugiego rzędu każda funkcja ;)

Offline SaddamKrK

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    « Odpowiedź #24 dnia: Maja 16, 2015, 03:23:50 »
    Ogólnie fala to pewien sygnał jakiejś wielkości fizycznej i może mieć dowolny kształt. Z tym, że oczywiście nie wszystkie sygnały mogą występować realnie w fizyce (choćby te funkcje o punktach osobliwych - np. szkolny tangens) :) Najczęściej mówiąc "fala" mamy na myśli jakąś sinusoidę, bo fale o takich przebiegach spotykamy najczęściej, np. drgania mechaniczne, dźwięk itp. W pewnych dziedzinach techniki używa się też czasami fal prostokątnych, trójkątnych, piłokształtnych.

Falki to troszkę co innego, przynajmniej z punktu widzenia matematyki i przetwarzania sygnałów :D ale w sumie w potocznym języku nie trzeba się tym przejmować :P

Offline Arthasan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Maja 16, 2015, 11:45:00 »
    Jak to ma być dla średniozaawansowanych to nie chcę wiedzieć jak wygląda ta dla zawodowców...

Wstęp do fizyki:
    (click to show/hide)

Początkujący:
    (click to show/hide)

Średniozaawansowany:
    (click to show/hide)

Zaawansowany:
    (click to show/hide)

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #26 dnia: Maja 16, 2015, 11:56:25 »
    Czyli fizyka to po prostu dużo śmiesznych znaczków :)
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #27 dnia: Maja 16, 2015, 17:32:42 »
    I do tego niektóre czasami są znane ludziom, banshee, bo tych panów wyżej tak nie można nazwać :D
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #28 dnia: Maja 16, 2015, 23:31:47 »
    Oj demonizujecie, ale to prawda na dywanie nie robią się fale tylko takie zakrzywienie, dywan nie faluje, tylko łopocze.
    Fizyka jest świetna, bo uwypukla jak naiwny jest nasze dążenie do obiektywizmu i wyznaczenie jednego punktu odniesienia.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #29 dnia: Października 14, 2015, 16:48:27 »
    W odniesieniu do Twojego filmiku - bardzo dobrze ukazuje on kwestie teorii względności. Warto jednak skupić się nad implikacjami związanymi z istnieniem owej teorii. Chodzi oczywiście o podróże w czasie oraz możliwość przemieszczania się z prędkością światła i większą. Słyszałem teorie, wg których, zgodnie ze słowami Einsteina, niemożliwe jest poruszanie się z prędkością większą od prędkości światła, jednak wszystko jest zależne od układu, względem którego to obserwujemy. Jeśli zagięta jest czasoprzestrzeń (poprzez obecność obiektów o dużej masie), mamy możliwość "przelecenia" przez tą przestrzeń i "skrócenia sobie drogi". Ile w tym prawdy? Okaże się w przeciągu najbliższego stulecia ;)

PS. W 2011 roku w CERN przypadkowo rozpędzono neutrina do prędkości większych niż prędkość światła. Okazało się jednak, że ich aparatura się popsuła ;)

Odkopię temat, bo rzeczywiście jest ciekawy i sądzę, że warto aby był kontynuowany.

Odnosząc się do wiadomości Arthasana, muszę się nie zgodzić w pewnych kwestiach. Według ogólnej, czy szczegółowej Teorii Względności prędkość światła jest stała i nie może zostać zmieniona, bądź przekroczona. Po pierwsze, odnosząc się cały czas do fizyki relatywistycznej, możemy wybrać dowolny układ i na jego podstawie prędkość obserwowanego obiektu będzie różna, co nie oznacza, że może być ona większa od stałej prędkości światła. Czas dla obserwatora, znajdującego się w obiekcie będzie różny dla czasu układu znajdującego się na przykład na ziemi, czas ten będzie płynął szybciej, co jednocześnie nie oznacza, że przekroczy prędkość światła. Natomiast informacja od obserwatora z obiektu, do obserwatora na ziemi, będzie podróżować znacznie dłużej, gdyż ona również nie przekroczy prędkości świetlnej, co za tym idzie oba układy nie zarejestrują prędkości nadświetlnej, bo takiej nie przekroczą, niezależnie od układu. Jedynym obserwowalnym efektem będzie dylatacja czasu, co z resztą zostało uwzględnione w Teorii Względności, a granicą dylatacji jest właśnie stała prędkości światła.

Druga sprawa to grawitacja, czyli zakrzywienie czasoprzestrzeni wokół obiektów posiadających masę. Też wystąpił tutaj błąd, ponieważ obiekt posiadający masę, zawsze oddziałuje z innym obiektem obdarzonym masą. Niezależnie od prędkości, nie "przeskoczymy" przez zakrzywienie czasoprzestrzeni, zawsze zadziałamy w jakiś sposób na drugi obiekt, tak jak on na nas. Chociaż założę się, że miałeś na myśli tzw. Tunel Czasoprzestrzenny. Jeżeli bylibyśmy w stanie zakrzywić dwa końce czasoprzestrzeni oraz stworzyć tunel między nimi, rzeczywiście bylibyśmy w stanie przemknąć w zupełnie inne miejsce, jednak nawet wtedy obiekt, który porusza się przez tunel nie musi osiągać prędkości nadświetlnej, może poruszać się w tunelu z normalną prędkością. Poza tym taki tunel trzeba najpierw odnaleźć, bądź co gorsza stworzyć. Prędkość nie załatwi sprawy.

Z resztą na tym polega cały sens teorii tuneli czasoprzestrzennych. To nie polega na tym, aby przekraczać odległości z prędkością nadświetlną, tylko na tym by z prędkością podświetlną dotrzeć tam szybciej od światła. Tu leżał Twój błąd logiczny.

Co do eksperymentu OPERA, wykonanego w instytucie CERN, już dawno został on poddany w wątpliwość, a ostatecznie uznaje się przekroczenie prędkości światła za błąd aparatury badawczej.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/