Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komendy  (Przeczytany 16578 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    Odp: Komendy
    « Odpowiedź #15 dnia: Lutego 21, 2009, 13:32:30 »
    Dosłownie jeden cios z miecza/topora dwuręcznego ;) Chociaż jeśli nie wdadzą się w walkę bezpośrednią(co im się niestety bardzo często zdarza) to mają spore szanse na poważne uszczuplenie oddziału wroga.

Więc spróbuj mój sposób na F2 + F11 oraz szarża czółenkowa - wzdłuż oddziałów przeciwnika, szerokim łukiem zwrot, żeby się nie pozderzali i znów przejazd galopem po przeciwniku, i tak do wybicia 2/3 oddziału. Poza bohaterami NPC żaden konny nie wdaje się w walkę kołową! A nasi NPC są "nieśmiertelni", więc strata niewielka. :o)

Po wybiciu 2/3 wroga ponownie komenda F11 "walić czym popadnie".
    Jeśli mamy pewność, że przeciwnikowi już nie przybędą posiłki, to na koniec F3, czyli "Posprzątać po sobie".

Jednostką 50-60 osobową możemy zmasakrować oddziały liczące nawet 600 woja.
    Schody zaczynają się dopiero przy liczbach powyżej 1000, gdyż tutaj niestety początkowa przewaga jest druzgocząca i ciężko jest doprowadzić do wyrównania sił.

Ale można spróbować to zrobić zmieniając szarżę wzdłuż na szarżę od czoła. Mimo to część takich bitew z ponad 1000 przeciwnikiem można okupić "nerwicą".
    Ale jakie limity punktów reputacji za takie zmagania!
    « Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2009, 13:43:01 wysłana przez pc_maniac »

Offline kondzislaw

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Komendy
    « Odpowiedź #16 dnia: Maja 28, 2009, 16:32:46 »
    Mam pewien problem... Możliwości taktyczne, jakie są w M&B są dla mnie zbyt podstawowe... chodzi mi tu o szyk... jest ich za mało: tylko szereg zgrupowany i rozproszony... znam się trochę na taktyce wojennej i wiem, że np. konnica zadaje najlepsze straty, kiedy atakuje szykiem klinowym, albo piechota w czworoboku(szczególnie w modzie Eagle and radiant cross, gdzie pikinierzy swadiańscy mogliby być wręcz nie do pokonania, gdyby byli ustawieni w tej pozycji). Druga rzecz to karność wojsk... wkurza mnie, kiedy bez komendy jeden khergicki lansjer wyskakuje z szeregu bez komendy i uderza na wroga sam... czy wie ktoś może, jak przeprogramować skrypty, żeby utworzyć nowe szyki? Będę bardzo wdzięczny...

Offline Vampire

• Użytkownik
      • CullenFamillyTeam
    « Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 14, 2009, 20:27:49 »
    Mi brakuje komendy ustawiania formacji. A tak po za tym to wkurzam się jak wojowie ignorują moje rozkazy.

Offline Zieluch

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 25, 2009, 10:45:30 »
    Co do wyskakiwania z szeregu wysoka umiejętność taktyka zniesza szanse na to, że będzie ktoś wyskakiwał z szeregu, chociaż i tak ktoś zawsze wyruszy do przodu ale po kilku metrach zawraca. 

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 22, 2009, 13:27:21 »
    Powiem wam że jeśli masz włóczników (Bez koni) z tarczami i stoją w szeregu to ciężko ich pokonać, jest to coś mniej wiecej ja w filmie sparta, ale jednak konnica jest t Nitve najlepsza, ale pod warunkiem że się cie słuchają xD

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 22, 2009, 13:36:17 »
    Co ty gadasz? Włócznicy w M&B mają praktyczne zerową wartość bojową. Byle rekrut ich pokona ;p

Offline Raziro

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lipca 27, 2009, 22:45:25 »
    Jak dla mnie to najlepsza jednostka to ja sam xD
    homo humanum lumpus est

Offline Bobik325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lipca 29, 2009, 22:11:25 »
    heh Raziro święta racja :) n trzeba przyznac ze lepszej nie ma. A nastepni sa swadianscy rycerze xD.
    http://www.mountblade.info/forum/ - Najlepsze Forum Na Świecie

Offline Fotyś

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 17, 2009, 13:35:53 »
    Mam pytanie, otóż toczę wojnę z Nordami, jestem Marszałkiem. Mój zamek zaatakowała cała armia Nordów (! ok 1400 jednostek !). Gdy rozkazuję lordom z mojej Vaegirskiej armii aby podążali za mną - robią to, ale gdy chcę walczyć o zamek gra informuje mnie, że mam jedynie 140 jednostek gotowych do walki, czyli pozostali lordowie wogóle nie przyłączają się do walki... Natomiast gdy dochodzi do potyczki na otwartym polu Nordowie mimo dość znacznej odległości między sobą dysponują również całą armią, a ja nie mogę. Ztąd moje pytanie --> JAK ZMUSIĆ PODLEGŁYCH MI LORDÓW, ABY WALCZYLI ZE MNĄ W BITWIE O ZAMEK, LUB OTWARTYM POLU ?!?! Z góry dzięki ;)

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 25, 2009, 18:12:46 »
    Przyczyna jest prosta... Lordowie się boją... Tak to już w tej grze jest, że jak widzą duże zgrupowanie wrogów to czmychają z podkulonymi ogonami ;p
    Musiałbyś wywabiać wrogich lordów pojedynczo.

Offline Margoth

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Września 25, 2009, 19:10:10 »
    A można tworzyć jakieś szyki w M&B, czy jeśli już to tworzą się automatycznie[Przypadkowo] ?

Offline bobik69

• Użytkownik
    • gg
    « Odpowiedź #26 dnia: Września 26, 2009, 16:55:37 »
    Mam pytanko:

W niektórych zamkach na początku bitwy moi dzielni boje wypadaja za mury doszedłem do tego że daje im F1 ale kwestia jest innego rodzaju jaką komendą albo może jakimś patchem poprawić AI moich Łuczników aby znaleźli dla siebie najwięcej możliwych miejsc do strzelania bo wkuża mnie jak 2 strzela a reszta przebiera nogami za filarem.

Offline metalfun666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Października 18, 2009, 14:18:22 »
    Czy wydając koendę - "łucznicy", reagują też kusznicy i łucznicy konni?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #28 dnia: Października 18, 2009, 14:26:44 »
    Czy wydając koendę - "łucznicy", reagują też kusznicy i łucznicy konni?
    Tylko kusznicy. Łucznicy konni zaliczani są do kawalerii...

Pozdrawiam!

Offline Sebix27

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 06, 2010, 20:14:17 »
    Jaka jest najlepsza broń w M&B??

Nie miałeś gdzie tego pytania zadać? Tego tematu nie widziałeś http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1336.0?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2010, 20:18:02 wysłana przez proud »