Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Które z państw chciałbyś ujrzeć w kolejnej wersji?

Państwa Niemieckie(jako wszystkie 16 krajów związkowych Niemiec, oczywiście te ważniejsze)
    29 (23.8%)
    Królestwo Francji
    14 (11.5%)
    Hiszpania
    25 (20.5%)
    Austria
    20 (16.4%)
    Anglia
    13 (10.7%)
    Inne(podaj jakie)
    5 (4.1%)
    Dania
    4 (3.3%)
    Elektorat Brandenburgii i Prusy Książęce
    12 (9.8%)

Głosów w sumie: 73

Głosowanie skończone: Lutego 15, 2015, 12:32:50

Autor Wątek: Państwa zachodnie.  (Przeczytany 9590 razy)

Opis tematu: Które z państw zachodnich chciałbyś ujrzeć w modzie?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Państwa zachodnie.
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 16, 2015, 21:07:38 »
    Duńczycy mają Aalborg BK i walczyli ze Szwedami, a Austriacy flagę o podobnej szacie barw co ta polska, zamiast amarantowego mają czerwony, więc Austria i Dania to jedyne słuszne opcje.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 16, 2015, 21:09:57 »
    W sumie zagłosowałem na Hiszpanię i Niemcy, ale patrząc na grające w moda klany zagraniczne, marketingowo bardziej by się chyba opłacało żeby była to Hiszpania i Anglia ;)

Zresztą Niemcy ogłaszaliście już chyba, to jak to z nimi jest? Jak nie przejdą w ankiecie, to ich w końcu nie będzie?
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 16, 2015, 22:40:02 »
    W sumie zagłosowałem na Hiszpanię i Niemcy, ale patrząc na grające w moda klany zagraniczne, marketingowo bardziej by się chyba opłacało żeby była to Hiszpania i Anglia ;)

Zresztą Niemcy ogłaszaliście już chyba, to jak to z nimi jest? Jak nie przejdą w ankiecie, to ich w końcu nie będzie?

Jeśli nie przejdą to ich nie będzie. Mamy ograniczone pole do popisu, bo zdaje się że 3-4 nacje można jeszcze tylko upchnąć i to od Was zależy co będzie w modzie.

Próbowaliśmy załatwić tą sprawę między sobą, ale zabrakło jedności w zdaniu. Dlatego też skorzystamy z Naszego silnego Community ;).

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    « Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 16, 2015, 22:41:12 »
    Prawidłowo ! chwali się

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline JakubII

• Użytkownik
    • Piwa: 11
      • 9
    « Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 16, 2015, 23:22:02 »
    Landknechci ? nie ten mod :) Oni juz wyszli z uzytku wojskowego jako takiego.

No wiem, ale chodzi jak to ujął Oktavian o klimacik :) A niemieckie puchy mają swój urok.
    (click to show/hide)

Zdobione moriony z grzebieniami, hełmy z piórami, kirasjerzy i arkebuzeria konna chyba lepiej pasuje do moda, który kręci się ogółem wokół wojen Rzeczpospolitej z resztą świata, więc wydaje mi się bardziej sensownie dodać Niemców, którzy byli bardziej wmieszani w te sprawy niż jakaś tam Hiszpania, czy Anglia, która z żadną z frakcji moda nie walczyły.
    (click to show/hide)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 16, 2015, 23:47:24 »
    No wiem, ale chodzi jak to ujął Oktavian o klimacik :) A niemieckie puchy mają swój urok.
    (click to show/hide)

Zdobione moriony z grzebieniami, hełmy z piórami, kirasjerzy i arkebuzeria konna chyba lepiej pasuje do moda, który kręci się ogółem wokół wojen Rzeczpospolitej z resztą świata, więc wydaje mi się bardziej sensownie dodać Niemców, którzy byli bardziej wmieszani w te sprawy niż jakaś tam Hiszpania, czy Anglia, która z żadną z frakcji moda nie walczyły.

Hiszpania rzeczywiście może być naciągana, tak jak i Anglia.

Co do Niemiec, to pewnie Cię zasmucę, ale takich pancerzy nie ujrzymy w modzie.
    Ogólnie nacja ta będzie bardzo podobna do Szwecji poza może wystąpieniem Gwardii Elektorskiej która być może mogła jeszcze jakieś cięższe pancerze nosić. Przykład poniżej, choć mundury zbyt nowoczesne(zawinięte rękawy z guzikami i kieszenie). Dziwny jest też ten hełm u pikiniera, w sensie że wydawało mi się że raczej moriony łódkowe nosili a nie jak na obrazku włoskie.
    (click to show/hide)

EDIT:
    Zmodyfikowałem ostatnią opcję głosowania z Brandenburgia na Elektorat Brandenburgii i Prusy Książęce.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2015, 01:00:34 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Zahari

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    « Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 17, 2015, 11:03:17 »
    A co powiecie na Wołochów i Mołdawie ? Lub na Kurlandie ? (wracam po przerwie na tego moda więc, jeżeli jednostki tych państw znajdują się już w grze to sorry)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2015, 11:16:55 wysłana przez Zahari »
    (click to show/hide)

Offline JakubII

• Użytkownik
    • Piwa: 11
      • 9
    « Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 17, 2015, 11:52:31 »
    ( jeżeli jednostki tych państw znajdują się już w grze to sorry)

Znajdują się :)
    Proszę nie wprowadzać w błąd.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2015, 12:07:50 wysłana przez b@rtu$ »
    (click to show/hide)

Offline Zahari

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 17, 2015, 11:59:13 »
    Znajdują się :)
    Wołochów i Mołdawii też ?
    (click to show/hide)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 17, 2015, 12:14:43 »
    Kadrinazi podesłał mi dzisiaj według niego najsłuszniejsze opcje na dodatkowe Państwa:
    Święte Cesarstwo Rzymskie(to akurat zastąpiło by Niemcy i tutaj chyba nie powinno być problemu z nazwą)
    Brandenburgia
    Dania
    Kurlandia

Inne nacje podane w głosowaniu bardzo mocno nie pasują do tematyki.

Co Wy na to?

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 17, 2015, 13:22:24 »
    Najsłuszniejsze pod jakim względem? Czy Kurlandia w tamtych czasach czymś ciekawym się wyróżniała? czy Brandenburgia była jakoś szczególnie inna od HRE?
    Czy jest faktycznie sens te dwie frakcje na siłę dodawać?
    Może i frakcje jak Hiszpania czy Anglia nie mają większego związku z tematyką The Deluge, ale dodanie ich jest moim zdaniem trochę sensowniejsze chociażby z racji samego ich statusu na arenie międzynarodowej w tamtych czasach.
    Ewentualnie można by zawsze rozszerzyć moda o tematykę wojny 30 letniej.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 17, 2015, 13:52:29 »
    Najsłuszniejsze pod jakim względem? Czy Kurlandia w tamtych czasach czymś ciekawym się wyróżniała?
    Owszem, próbowali dołączyć do kolonialnego wyścigu, ale potop skutecznie przerwał ich próby :P
    Brandenburgię traktuję zbiorowo jako państwa HRE, ale nie głosowałem na nie. Głosowałem na Danię, bo w końcu toczyli walki ze Szwecją w późniejszym etapie 2 wojny północnej. Na Austrię zagłosowałem, bo chciałbym ich zobaczyć w modzie.

Offline Muzg

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    « Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 17, 2015, 18:00:22 »
    Hiszpanów można dać dla terciosów, byłaby też nowa frakcja do bitew morskich (w końcu jakiś wybór :D). Problem w tym, że nie pasuje do potopu. Dzięki Anglii grałoby zapewnie więcej angoli, a i do bitew morskich byłaby frakcja. Historycznie, to Anglię można by jakoś upchać (Utrąć róg katolickiej bestii!). Kurlandia zabardzo w wojny się nie mieszała, wolała sobie pływać między Tobago, a Gambią. Austrię możnaby spokojnie dodać, bo pasuje idealnie, jedyny minus to taki, że nie ma floty. Dania - to samo (no może prócz floty). Ja jeszcze zastanowiłbym się na Siedmiogrodem - ma fajne jednostki, a i historycznie pasuje. Możliwe, że Węgrzy też by zaczeli grać.
    - Muzgu co będziemy robić dziś w nocy?
    - To samo co zawsze, spróbujemy przejąć władze nad Delugem!

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 18, 2015, 00:34:27 »
    Najsłuszniejsze pod jakim względem? Czy Kurlandia w tamtych czasach czymś ciekawym się wyróżniała? czy Brandenburgia była jakoś szczególnie inna od HRE?
    Czy jest faktycznie sens te dwie frakcje na siłę dodawać?
    Może i frakcje jak Hiszpania czy Anglia nie mają większego związku z tematyką The Deluge, ale dodanie ich jest moim zdaniem trochę sensowniejsze chociażby z racji samego ich statusu na arenie międzynarodowej w tamtych czasach.
    Ewentualnie można by zawsze rozszerzyć moda o tematykę wojny 30 letniej.
    Pod względem historycznym i tematycznym.

Kurlandia wyróżniała się nieco innym zestawem jednostek, z dużym nasileniem kawalerii.
    Rajtaria(najemna)
    Pospolite ruszenie szlacheckie:
    -Lehnsfahne(pospolite ruszenie z dóbr lennych), coś na kształt naszego pospolitego ruszenia(raczej w codziennych ubiorach).
    -Hofesfahne(pospolite ruszenie z dóbr książęcych), pospolite ruszenie z lepszym wyposażeniem(mogli posiadać uzbrojenie ochronne jak hełm, kolet, jakiś napierśnik, wszystko raczej w stylu zachodniego rajtara).
    Dragoni
    Muszkieter najemny
    Nie używali oni pikinierów.
    Wiele tego nie ma ale jest trochę inaczej.

Rozszerzenie moda o tematykę wojny 30 letniej oznaczało by przerobienie większości pancerzy, Ja się na to nie piszę...

Na tą chwilę widać że zgoda jest co do Niemiec(nie ważne już czy Brandenburgia czy inne licho) i tą nacją się zajmę.
    Reszta okaże się po głosowaniu.

Offline Koziol

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Szerzej znany jako Braciszek Tuck
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 18, 2015, 20:15:41 »
    Moim zdaniem mod straci na pewnym "klimacie", który ma teraz jak zostanie przemianowany na mod w 30sto letnia. Jako przykład można tu podać taki mod jak Blood & Iron. Póki obejmował tylko wojnę prusko-francuską to było dobrze, a potem jak sypnęli innymi państwami europejskimi to było słabo.
    Wiadomo, nowe nacje trzeba dodać, rozwijać się, przy okazji zaspokoić odbiorców zachodnich.
    Ja bym to zrobił tak:

Nowa Frakcja Śp Cesarstwo Nemieckie tak jak proponuje Brutus i tam bym dokooptował  Brandenburgię i może jakiś włoskich najemników.
    Do Szwecji dał bym najemników z Wysp Brytyjskich i Hiszpanów? (nie jestem pewien czy na pewno można)
    Do RONu lenników Kurlandia, Prusy Książęce

Można by było to jakoś ładnie powplatać i myślę trochę bo to moderom ułatwiło życie.
    Co o tym myślicie?
    Jak bym popełnił jakiś błąd historyczny wsadzając tam cudzoziemców gdzie nie trzeba, wybaczcie i poprawcie.