Das klingt so voll, verliebt und toll, nach alter Landsknechtsweise!
Das Kalbfell klingt – niemiecka pieśń wojskowa z XVI wieku
Do braci Wilhelma i Friedricha von LützowSynowie moi drodzy, wolni panowie Rzeszy! Oto mamy wiek XVI, okres ostatecznego schyłku rycerstwa i jego wartości! Jako Wasz ojciec zawsze pragnąłem, byście podążali ścieżką miecza i honoru, niźli kryli się za tłumem szumowin (jakich pełno na tym ziemskim padole) i uciekali do tchórzowskich sztuczek, niegodnych prawdziwej, starej arystokracji. Wiem jednak, że w świecie, w którym liczą się już tylko pieniądze i zachowanie życia, nie mogę tego dłużej od Was wymagać. Zwłaszcza teraz – na łożu śmierci. Europa się zmienia, zmieniają więc się też i żołnierze. Dotarły do mnie wieści, iż wstąpiliście do wojsk miłościwie nam panującego cesarza Maksymiliana II Habsburga i ramię w ramię gromicie wrogów ojczyzny i zdradzieckich protestantów. Cóż, przynajmniej wychowałem Was tak, byście trzymali się razem. Moją ostatnią wolą jest jednak to, byście pamiętali zawsze o tym kim jesteście – synami starego Freiherra, potomkami wielkich rycerzy i obrońców Rzeszy! Pamiętajcie o swym honorze, walczcie zawsze w pierwszym szeregu i nigdy się nie cofajcie!
Siegfried, Freiherr von Lützow; 9 stycznia 1582 roku
Cóż, my bracia von Lützow może niekoniecznie spełniliśmy ostatnią wolę naszego ojca. Nie zawsze stajemy w pierwszym szeregu, nie wspominając już o honorowym postępowaniu… Staruszek miał jednak z pewnością w jednym rację – świat się zmienia i wkrótce pamięć o rycerskich czynach i wielkich bohaterach z zamierzchłych czasów przepadnie całkowicie. Obecnie pola bitew należą do zaciężnego, dobrze wyszkolonego wojska – i takie właśnie zamierzamy tworzyć.Verlorene Haufe (utracona nadzieja) to niemiecki termin, określający specjalne oddziały landsknechtów z czasów Starej Rzeszy, których zadaniem było przeprowadzanie decydujących, często samobójczych uderzeń na linie wroga. Mogły to być np. szarże na lasy ostrzy w celu złamania formacji pikinierów przeciwnika, czy też szturmowanie wyłomów w murach. My - grupa dobrych znajomych - oczekując na tryb wieloosobowy modyfikacji L’Aigle, postanowiliśmy powrócić do starego, dobrego The Deluge i utworzyć na jego scenie ten oto regiment landsknechtów-najemników (o różnym składzie narodowościowym). Na potrzeby naszego projektu przybraliśmy nowe, pasujące do epoki miana (nie używamy żadnych tagów, jedynie imiona i nazwiska), odgrywamy zaś piechotę niemiecką (aktualnie po stronie każdej frakcji, która dobrze zapłaci, być może kiedyś samej Rzeszy). Stawiamy przede wszystkim na dobrą zabawę i ciągle się szkolimy, nie dając przy tym sobą pomiatać. Pozdrawiamy wszystkich zarówno nowych, jak i starych graczy sceny – już wkrótce na pewno spotkacie nas na serwerach!Skład
Oficerowie:•
Wilhelm von Lützow (Ioannes Casimirus Rex)
Muszkieterowie:• Kazimierz Orłowski (extonim)
• Friedrich von Lützow (AdamiX)
• Andrzej Sokolnicki (Wrimer)
• Ulijan Woronow (CRAZYDONUTKING)
• Mikołaj Jan Skrzetuski
• Gwidon Zamoyski
Pikinierzy:• Károly Hunyady (pierzu24)
• Arthur Goatree (Amazur)
Taktyki i formacje
Choć jak widać jest nas niewielu, to liczymy na to, że wkrótce nasze szeregi zapełnią inni, starzy przyjaciele, a także być może całkiem nowi gracze. Aby znaczyć cokolwiek na polu bitwy, stosujemy kilka wymyślnych sztuczek:Hunojad
Nazwa formacji to zniekształcone nazwisko naszego węgierskiego przyjaciela (podobno jego przodkowie stosowali podobne formacje już za króla Macieja Korwina). Jeden z naszych ludzi dosiada rączego rumaka, zaprzężonego w wóz bojowy, na którym gromadzi się maksymalnie czterech piechurów. Pozostali żołnierze podążają za taborem, osłaniając go przed zakusami co sprytniejszych przeciwników.Formacja domyślna
Pod tą jakże oryginalną nazwą kryje się typowe ustawienie piechoty niemieckiej z XVI/XVII wieku, a więc linia muszkieterów osłaniana przez pikinierów w polu (stosunek 1/3).
Formacja potyczki
Tego określenia używamy z kolei do nazwania formacji, której z racji niskiego stanu osobowego, najczęściej używamy na bitwach. Jest to typowy skirmish z użyciem osłon i wszystkiego, co może powstrzymać ostrzał i szarże wroga. Wyłącznie muszkieterzy.Pragniesz wstąpić w nasze szeregi!? Oto kontakt steam!
Dziękujemy wszystkim graczom The Deluge (zwłaszcza członkom Chorągwi Rajtarskiej) za ich życzliwość i wsparcie podczas dzisiejszej sesji zdjęciowej! Poza tym zapraszamy na nasz własny, istniejący od 11 stycznia 2015 roku serwer w grze: Verlorene_Haufe_Official_Server!