Co kupować na start?
Zależy od frakcji. Na normalnych serwerach bitewnych masz na start ekwipunek za maksymalnie 1000 denarów (w górnym prawym rogu wyświetla się ilu juz wydałeś), jednak wraz z fragowaniem i wygrywaniem rund zyskujesz więcej pieniędzy i możesz sobie ulepszać ekwipunek. Oczywiście działa to w obie strony- możesz równie łatwo pieniądze tracić, ale nie zejdzie poniżej poziomu początkowego (czyli tutaj te 1k). Zależy to też oczywiście od jednostki, którą grasz. Mogę ci np. powiedzieć o piechocie- potrzebujesz broni do walki wręcz (jednoręcznej (1h), za dwuręczne(2h) się nie bierz na bitwach), tarczy (jednej, nie bierz przykładu z osób, które na serwerach jak "Armia_Koronna" biegają z dwoma czy nawet trzema :D) i przydałaby się jakaś włócznia do zwalczania kawalerii. Np. piechur Swadii może potrzebować trzeciego miecza, przedostatniej tarczy i awlpike'a (pikę, czy jak to w tłumaczeniu polskim się nazywało- na tą długą cię na pewno nie będzie stać, o ile ci ktoś tarczy nie podrzuci). Tą kolejność wymieniałem od prawej. Teraz będzie od lewej-> trzeci pancerz i CHYBA drugi hełm. Wymieniam tu z pamięci, zazwyczaj dość intuicyjnie się bierze ekwipunek (eq), wiec niełatwo tak wszystko na każdej jednostce wymienić, by wyszło poniżej 1 000. Ale chyba rozumiesz o co chodzi i na innych frakcjach też ogarniesz to sobie ;)
A jeśli na kawalerii grasz, to pamiętaj, że czarnego konia nie używa się grając kawalerzystą. To jedyny koń, na którego mogą wsiadać inne jednostki niż kawalerzyści, więc prędzej jest on dla jakiegoś łucznika przeznaczony.
Jest jakaś wyszukiwarka serwerów? Próbuję znaleźć The_Ludus, ale nie widzi mi się przesuzkiwanie przez 100000 serwerów :X
W górnym prawym rogu masz filtry. ustaw sobie tryb duelowy i jak, ci się wyśietli Ludus, to zanim wejdziesz kliknij na niego i u dołu masz przycisk "Dodaj do ulubionych". Potem znajdziesz go filtrujac już tylko ulubione (tak samo sobie IG dodaj). Niestety wyszukiwarki nie ma w Warband.