Oho, uważajcie, mamy jaśnie oświeconego na forum. Radzę błyskawicznie paść na kolana przed starszym masonem z dwunastej loży iluminatów który posiadł wiedzę mogącą skruszyć nasze mózgi swą masywnością.
Piękne, doskonale uderzyłeś w moje klimaty! Czysty Lovecraft!
OŚWIECENIE Tak, istotnie mam przy kompie stertę starych ksiąg, piszę posty ubrany w czarne szaty, koło kolan spoczywa kielnia i cyrkiel, powietrze wypełniają opary kadzidła!
No właśnie masz rację, ze od niedawna, bo też znałem wcześniej teorię barw, ale dopiero niedawno wziąłem się za to w praktyce. Skończyłem z całą teczką wypełnioną rysunkami wykonami przy pomocy kredek i kartkami popaćkanymi akwarelkami. Jakieś pół roku temu wziąłem się za systematyczne podejście do problemu i okazało się to - banalnie proste. W tym leży cały dowcip, że to temat do ogarnięcia w dwa dni. Na poziomie podstawowym, potem zaczynają się schody, gdy chcesz to zrozumieć już tak lepiej i w kierunku jakiejś określonej formy. Ideałem okazały się właśnie dla mnie filmy Gnomon Workshop.
Nigdy wcześniej nie wpadłem na to, że można te same metody stosować do oceny dzieł wysokich, jak i rysunków koncepcyjnych do gier. Nie wpadłbym też na to, że mała zmiana jednego z tonów może wywołać tak dramatyczne efekty.
Mat Berserker - masz rację, całą to zdobytą niedawno wiedzę zamierzam użyć do tego aby moje EGO mogło się dowartościować, póki mam przewagę - czemu nie. ;)
Dopóki cała reszta nie zakuma tej tajemnej wiedzy mam nie lada możliwości. Np. twoje sposób argumentowanie odnoście mazania tarczy - co jeśli pomażesz te tarcze w taki sposób, że na ekranie odbiorcy zaczną wirować? tak jak
TUTAJ.
Załóżmy, że przeniosłeś barwy z autentycznej tarczy wikinga, w skutek zmian wywołanych przez brak "postprodukcji balansującej kolorystykę wyjściowego obrazu", tarcza wibruje. Prawdziwa tarcza nie wibrowała, twoja wibruje i co teraz?
lllew -łe tam, jak już chłop załapał wczuwkę to dobrze. Jak mu za dużo wyjaśnisz to znowu będzie mnie ignorował!
HUtH - jak to jest?! Jak ty mi dokuczasz, to ludzie się ze mnie śmieją. Jak ja ci dokuczam, to facet rzuca się i zasłania cie własną piersią! JAK TY TO ROBISZ!??????????
Zwrot - "post-processing przy pomocy ENBseries", brzmi nieziemsko, ale chętniej zobaczyłbym coś co po prostu jest utrzymana w estetyce barw zgaszonych, bo to piękna estetyka! Już pisałem o tym w "dźwięk bombowców".