Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Transcendalna teoria barw  (Przeczytany 4638 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Transcendalna teoria barw
    « dnia: Grudnia 23, 2014, 10:59:06 »
    // Wydzielone z Nasze prace - 3D

Bardzo ładny miecz, śliczny.
    Jeśli teoria barw nic wam nie mówi to mogliście powiedzieć.
    W takim przypadku polecam ten film z uroczą panią.

Zresztą czy może być coś zabawniejszego niż ignorowanie kogoś kto che nam coś powiedzieć?
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2014, 00:37:35 wysłana przez HUtH »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: NASZE PRACE- 3D
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 23, 2014, 15:39:35 »
    Jak dodasz siatkę to z młynarza zrobi się siatkarz.
    A z tą teoria barw to nie szalejcie bo to tylko wygląda na skomplikowane. Np. wprowadzasz pewną estetykę, nawet na bazie Kulera i robi się ślicznie, ale trzeba lecieć po całości.
    Takie skupianie się na detalach przy jednoczesnym gubieniu estetki to klasyk w modach MiB.

A tak poważnie Lotnik, a ile ogarniasz teorię barw, bo "przypomnieć" można coś co ktoś zna? Chociaż na tyle ile pani z kolorowym kółeczkiem? Jeśli zapytam o artystę tworzącego w barwach zgaszonych to mam na myśli np. kogo?
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2014, 16:55:21 wysłana przez Oktawian361 »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    Odp: Odp: NASZE PRACE- 3D
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 24, 2014, 01:14:19 »
    Dobrze dobrana paleta barw to podstawa każdej estetycznej strony internetowej, obrazu i ogólnie interface użytkownika. Ale jak to się niby ma do moda? Szczególnie gdy mowa o modach historycznych lub z określonych już settingów. Nie można oczekiwać że wszyscy ludzie w średniowieczu znali się na zasadach ergonomicznego doboru kolorów ani tym bardziej że używali photoshopowych pluginów przed kupnem tkanin na ubrania.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 24, 2014, 01:28:56 »
    Jak dodasz siatkę to z młynarza zrobi się siatkarz.
    Ahahahahahhaahhehehehehhehahhahehhehehhahooogoooooohoho uuffff
    Takie skupianie się na detalach przy jednoczesnym gubieniu estetki to klasyk w modach MiB.
    że co? estetyka? M&B? estetyka? M&B? gimnastyka? M&B jajecznica?
    HUtH, czy byłeś trzeźwy, wyspany i w pełni zmysłów jak to pisałeś? :D //lllew
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 24, 2014, 09:32:04 wysłana przez lllew »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 24, 2014, 12:06:30 »
    Dobrze dobrana paleta barw to podstawa każdej estetycznej strony internetowej, obrazu i ogólnie interface użytkownika. Ale jak to się niby ma do moda? Szczególnie gdy mowa o modach historycznych lub z określonych już settingów. Nie można oczekiwać że wszyscy ludzie w średniowieczu znali się na zasadach ergonomicznego doboru kolorów ani tym bardziej że używali photoshopowych pluginów przed kupnem tkanin na ubrania.
    - wypowiedź bezcenna, istny skarb! Absolutne zero pojęcia o estetyce poparte bezkrytycznym przekonaniem o własnej słuszności - tak trzymać, tak trzymać! ;)
    Teoria barw to zagadnienie, które obejmuje wszystko co nie jest czarno-białe w sztukach plastycznych. Nie ma miejsca gdzie możesz przed tym uciec, jeśli tylko dotkniesz czegoś co jest widzialną dla ludzkiego oka falą elektromagnetyczną. Elemetarne zasady - walor, odcień, nasycenie - polecam ten film
    Jeśli oczekujecie prostych wyjaśnień to polecam ten film, tak od 4 minutki, jeśli chodzi rzeczy które mogą być przydatne dla kogoś z zasobem informacji na poziomie Mat Berserkera.
    Ostatnio mój dobry wujek, który przyjechał znad jeziora Titikaka przywiózł mi kilka filmów z serii Gnomon Workshop i między innymi z tych filmików dowiedziałem się o Kulerze. Spodobał mi się film który analizował zagadnienie kompozycji na przykładach obrazów klasycznych i współczesnych obrazków w stylu projekty gier, gdzie pokazywał jakiej harmonii i w jaki sposób użył dany artysta. Obawiam się, że tacy panowie jak Karl Kopinski, którzy moim zdaniem mocno was inspirują, mają te zagadnienie w małym paluszku:
    (click to show/hide)
    Problem jest chyba brak ludzi którzy przygotowywali by wam szkice koncepcyjne, albo brak świadomości jak ważne są osoby, które czuwają nad spójnością całości. Sam nie piszę się na razie na szkice i inne takie - nie będę miał na to przez 2 miesiące czasu, ale ktoś taki by wam się przydał - serio!

HUtH był trzeźwy i  wyspany i w pełni zmysłów jak to pisał - dlatego tak nieporadnie mu wyszło.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 24, 2014, 13:27:33 wysłana przez Oktawian361 »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 24, 2014, 23:45:03 »
    Oho, uważajcie, mamy jaśnie oświeconego na forum. Radzę błyskawicznie paść na kolana przed starszym masonem z dwunastej loży iluminatów który posiadł wiedzę mogącą skruszyć nasze mózgi swą masywnością.
    Poznałeś ostatnio nowe pojęcie i zgrywasz wielce światowego człowieka. Wiem co to koło doboru barw, nawet zdarza mi się z niego korzystać podczas projektowania stron. O takiej fali elektromagnetycznej też słyszałem już jakoś w gimbazie. Przestrzenie barw i konwersje między nimi też mam w małym palcu. Jednak oprócz jakże dojrzałego wyśmiewania moich (wątpliwych) kompetencji dalej nie odpowiedziałeś na podstawowe pytanie. W jaki sposób wiedzę tą mają posiadać fikcyjne wczesnośredniowieczne postacie które namaziały wzory na tarczy. Można pójść dalej i stwierdzić że flaga związku radzieckiego wygląda słabo gdy używa tylko czerwonego i ciemnożółtego po czym przeprojektować ją dodając do tego trochę balansującego różu. Tylko czy dalej będzie to flaga ZSRR?
    A największym problemem M&B jest jego tragiczny model oświetlenia, który do tego jest jeszcze prawie kompletnie pozbawiony postprodukcji balansującej kolorystykę wyjściowego obrazu.
    PS. Do mnie możesz się przypieprzać do woli, ale od HUtHa to się odczep.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 25, 2014, 00:22:39 »
    Hej, hej, panowie - STOP. Rozmowa zaczyna zmierzać nie tylko w stronę OT, ale i uderzać powoli w mniej kulturalne tematy. Po Twoim poście wnioskuje Mat, że nie specjalnie znasz Oktawiana i nie wiesz, że do jego postów podchodzi się z przymrużeniem oka, bo Twoja odpowiedź brzmi, jakbyś poczuł się urażony postem ww. użytkownika. W każdym razie wracać mi do tematu stricte modeli i Waszej twórczości, bo znowu będę musiał wątek czyścić.

Offline huth

Odp: Transcendalna teoria barw
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 25, 2014, 00:56:37 »
    Przeniosłem tę dyskusję do tego działu, bo uznałem, że bardziej to pasuje do twórczości niż do samego gadania 'kulturalnego'.

Hej, hej, panowie - STOP. Rozmowa zaczyna zmierzać nie tylko w stronę OT, ale i uderzać powoli w mniej kulturalne tematy.
    To od początku był offtop i znając oktawiana876 wiadomo, że nie poprzestałby na jednym poście :P
    Tak jak zwykle nie mam za wiele przeciwko offtopowi, to w tamtym wątku utrudniał jego funkcjonowanie i trzeba było coś z tym zrobić.
    Merytorycznie patrząc... no to trafiła kosa na kamień, ale imho Mat nieźle oktawiana035 wypunktował :D

HUtH był trzeźwy i  wyspany i w pełni zmysłów jak to pisał - dlatego tak nieporadnie mu wyszło.
    No czy pełny zmysłów to nie wiem, samemu trudno sprawdzić...
    Ale do tematu... W M&B estetyka naprawdę stoi gdzieś tam daleko... tzn. mówię tu o takiej 'estetyce' o jakiej ty mówisz, czyli przemyślanemu, podporządkowanemu jakimś normom stylowi, w celu zbudowania określonego wrażenia... no czy coś w ten smak. Bo jakby nie było, M&B ma swoją estetykę: te nudne, zszarzałe kolory, tonalne ubóstwo, bylejakość, nijakość, neutralność. I to się ludziom podoba. Tak jak podoba im się np. amatorski osiedlowy hip-hop typu "szare bloki, zbite żarówki, ale stoję tu, z moją ekipom, yo".

Więc zaczynając tu taki temat, to jakbyś szedł na krucjatę... owszem, można powiedzieć, że jakaś taka odmienna od M&B fantasy-pstrokacizna jest w PoPie. Że nieźle gra naturalna ponurość w Brytenwaldzie i Deluge'u. I że najbardziej chyba w tym względzie starali się twórcy The Last Days, którzy sobie zrobili pewnego rodzaju post-processing przy pomocy ENBseries, który w tym modzie dał rzeczywiście niezłe efekty.

PS. Do mnie możesz się przypieprzać do woli, ale od HUtHa to się odczep.
    E, my tak lubimy sobie trochę dogryzać. Jakkolwiek gejowsko to brzmi, kurde....... :P

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 25, 2014, 12:31:58 »
    Oho, uważajcie, mamy jaśnie oświeconego na forum. Radzę błyskawicznie paść na kolana przed starszym masonem z dwunastej loży iluminatów który posiadł wiedzę mogącą skruszyć nasze mózgi swą masywnością.

Piękne, doskonale uderzyłeś w moje klimaty! Czysty Lovecraft! OŚWIECENIE Tak, istotnie mam przy kompie stertę starych ksiąg, piszę posty ubrany w czarne szaty, koło kolan spoczywa kielnia i cyrkiel, powietrze wypełniają opary kadzidła!

No właśnie masz rację, ze od niedawna, bo też znałem wcześniej teorię barw, ale dopiero niedawno wziąłem się za to w praktyce. Skończyłem z całą teczką wypełnioną rysunkami wykonami przy pomocy kredek i kartkami popaćkanymi akwarelkami. Jakieś pół roku temu wziąłem się za systematyczne podejście do problemu i okazało się to - banalnie proste. W tym leży cały dowcip, że to temat do ogarnięcia w dwa dni. Na poziomie podstawowym, potem zaczynają się schody, gdy chcesz to zrozumieć już tak lepiej i w kierunku jakiejś określonej formy. Ideałem okazały się właśnie dla mnie filmy Gnomon Workshop.
    Nigdy wcześniej nie wpadłem na to, że można te same metody stosować do oceny dzieł wysokich, jak i rysunków koncepcyjnych do gier. Nie wpadłbym też na to, że mała zmiana jednego z tonów może wywołać tak dramatyczne efekty.
     Mat Berserker - masz rację, całą to zdobytą niedawno wiedzę zamierzam użyć do tego aby moje EGO mogło się dowartościować, póki mam przewagę - czemu nie. ;)
    Dopóki cała reszta nie zakuma tej tajemnej wiedzy mam nie lada możliwości. Np. twoje sposób argumentowanie odnoście mazania tarczy - co jeśli pomażesz te tarcze w taki sposób, że na ekranie odbiorcy zaczną wirować? tak jak TUTAJ.
    Załóżmy, że przeniosłeś barwy z autentycznej tarczy wikinga, w skutek zmian wywołanych przez brak "postprodukcji balansującej kolorystykę wyjściowego obrazu", tarcza wibruje. Prawdziwa tarcza nie wibrowała, twoja wibruje i co teraz?

lllew -łe tam, jak już chłop załapał wczuwkę to dobrze. Jak mu za dużo wyjaśnisz to znowu będzie mnie ignorował!

HUtH - jak to jest?! Jak ty mi dokuczasz, to ludzie się ze mnie śmieją. Jak ja ci dokuczam, to facet rzuca się i zasłania cie własną piersią! JAK TY TO ROBISZ!??????????
    Zwrot - "post-processing przy pomocy ENBseries", brzmi nieziemsko, ale chętniej zobaczyłbym coś co po prostu jest utrzymana w estetyce barw zgaszonych, bo to piękna estetyka! Już pisałem o tym w "dźwięk bombowców".
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2014, 13:03:30 wysłana przez Oktawian361 »

Offline huth

« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 26, 2014, 02:43:36 »
    Brytenwalda to barwy zgaszone o ile dobrze pamiętam moje wrażenia... nawet był jeszcze taki dodatek(Calradia in darkness for Brytenwalda), który jeszcze bardziej 'gasił', 'przyciemniał' i 'brudził' przyrodę, ale imho to była przesada, wychodziło nienaturalnie, jakby zawsze na Wyspach było ponure przedwiośnie. TLD też jest zgaszone, bo korzysta z takich jesiennych/przedwiosennych krajobrazów pewnego polskiego moddera oraz właśnie tych filtrów z Enbseries, które wpływają na światło, refleksy itp. Bez tego jest znacznie gorzej. Zresztą w takim Skyrimie, który sam wygląda super, ludzie też używają ENB, wtedy to w ogóle cuda wianki wizualne, imho to przesada.

A taka kolorystyka jak z obrazka kojarzy mi się z Dragon Age'em oraz nową serią Batmanów, a szczególnie poziomami w tych innych światach/snach(w obydwu grach). No i z Diablo III... i Bioshocki oprócz najnowszego?
    A... no i przede wszystkim i na pewno dobrze o tym wiesz: wszystkie gry 'komiksowe' od Telltale, The Walking Dead, The Wolf Among Us, a ostatnio Game of Thrones i Tales from the Borderlands. W sumie to z tego co zauważyłem to raczej w przygodówkach jest nacisk na wizualną spójność... Piekne kolory też w The Whispered World są...

No a jak ja to robię... nie wiem, jestem za miły widocznie :P
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2014, 02:54:23 wysłana przez HUtH »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 26, 2014, 13:55:30 »
    Obrazek to oczywiście był Beksiński. Co do Batmanów to już jest mistrzostwo świata, jak tam plansze są zaprojektowane. Można je oglądać z dowolnej strony i zawsze jest coś ciekawego. Do tej całej sprawy z barwami należy jeszcze dodać kompozycję, to czym jest dla mnie Batman Arkham City to właśnie jest kompozycja przestrzeni.

Jakkolwiek byśmy na to nie patrzyli cała sprawa jest z jednej strony prosta, bo można to szybko zredukować do funkcjonalnych uproszczeń mamy kolorowe kółeczko, którym staramy się barwy równoważyć, należy pamiętać że jest odcień barwy, może być ona jeszcze w dodatku ciemniejsza, wtedy zmienia się jej walor, lub jaśniejsza wtedy zmienia się jej nasycenie i to już wszystko.
    Oczywiście teraz bierzemy farbki wodne i dziwimy się, że nam się wszystko pozlewało i za cholerę nie chce nam wyjść tak jak miało.

Teoria kolegi Mat Berserkera łudzi nas obietnicą rozwiązania wszystkich problemów poprzez zdobycie odpowiednich informacji. Schody zaczną się wtedy, gdy wraz z rozwojem wiedzy zobaczymy jak ważne jest wyczucie formy, czyli gdy będziemy musieli wybrać pomiędzy kołem z białą lub czarną plamką po środku,czyli musimy wybrać pomiędzy metodą addytywną lub subtraktywną. Na podstawie jakich przesłanek mamy podjąć tą decyzję? Dlatego z jednej strony zgadzam się z Pascalem, który twierdził, że żadną miarą nie można wytłumaczyć czemu człowiek w ogóle dąży do rozwiązywania problemów, to nie jest logiczne! "Ser­ce ma swo­je rac­je, których ro­zum nie zna."

Z drugiej jednak nie ma co bronić ignorancji, tu rację ma dla mnie Salvador Dali:
    "Jeśli nie macie zamiaru studiować anatomii, sztuki rysunku i perspektywy, matematyki i estetyki oraz nauki o barwach, pozwólcie, że powiem wam, iż jest to bardziej objaw lenistwa niż geniuszu. "

To o czym mówi Mat Szalonywojownik nie ma nic wspólnego z kompozycją i problemami artystycznymi a odnosi się jedynie do problemów technicznych. Jakkolwiek by nie było nie ma na tym forum ludzi, którzy przygotowywaliby szkice koncepcyjne do projektów, czy to komputerowo czy z linoleum, czy w jakikolwiek inny sposób. Wszystko przebiega więc chaotycznie. Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić.
    I tak najlepszym przykładem moda z wyrazistą estetyką jest dla mnie 1866, ale tu możliwości na pewno się nie kończą!

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 27, 2014, 04:08:07 »
    Widzę że gadacie o paru modach - ja nigdy nie lubiłem mroku w grach, nie licząc paru produkcji w których nie wydawał się on sztuczny i wymuszony. W Native gram z HDR na max bo po prostu podobają mi się takie żywe kolory - ciekawi mnie czy nie ma może modów do modów które usuwają paskudne tekstury jakie dodają twórcy. Pamiętam, że był fajny mod do WB osadzony w prawdziwej średniowiecznej europie - ale odechciało mi się grać przez sraczkowaty i wyprany z barw klimat. Z tego samego powodu dość szybko rzuciłem Stalkera i Metro, ale jeszcze nie widziałem "zjadalnego" dla mnie post apo... może poza filmami Mad Max.

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 27, 2014, 13:15:39 »
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 27, 2014, 18:04:23 »
    No ale ja dlatego mówię o Beksińskim, zgaszone barwy to tyle co subtelna paleta, a nie szare paćki.
    A jak określić estetykę, którą lubi Treborn? Wchodzące w wibracje zestawienia barw o niskim nasyceniu? Jak to określić fachowo?

Offline huth

« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 27, 2014, 21:38:53 »
    Nova Aetas jest całkiem jaskrawy z tego co widziałem...

Poza tym to imho nie ta gra, Trebron, dodatek Blood Dragon do FarCry 3 i najnowszy Farcry 4 to jest coś dla ciebie