Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Town of Salem  (Przeczytany 3393 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    Town of Salem
    « dnia: Grudnia 19, 2014, 18:16:15 »
    Ostatnio gra osiągnęła wersję 1.0 więc chcę was zaprosić do wspólnej gry.

O co chodzi?

W skrócie należy dążyć do osiągnięcia celów zależnych od naszej roli, skupię się bardziej na rozgrywce trybu klasycznego.
    W zwykłej grze mamy 15 graczy w skład których wchodzi 9 mieszczuchów, 3 członków mafii, błazen, kat oraz seryjny zabójca.
    Celem Miasta, Mafii i Zabójcy jest wyeliminować inne drużyny, błazen ma za zadanie zostać publicznie zlinczowanym a kat zlinczować swój cel(losowy mieszczuch).

Każdy dostaje losową rolę, więc nie wie kto ma jaką rolę(Z wyjątkiem Mafii, która oczywiście zna swoje szeregi), nie powinien się ujawniać gdyż może zostać zlinczowany/zamordowany przez graczy/wroga, kluczem do zwycięstwa jest podstęp i wykorzystywanie każdej dostępnej informacji.

Przebieg gry

Gra trwa aż do wyeliminowania wrogich sobie drużyn(Np. Wiedźma wygra z Zabójcą, ale z miastem dalej będzie walczyć).
    Pierwszego dnia Dozorca może oznaczyć swój cel, następuje pierwsza noc.

W nocy większość ról wykonuje swoje zadania - Mafia i Zabójca zabijają, Medium rozmawia ze zmarłymi, Śledczy szuka przeciwników itd.
    Dzień dzieli się na 2 fazy: Dyskusję nad zebranymi dowodami i wydarzeniami ostatniej nocy oraz głosowanie nad linczem.
    Aby kogoś zlinczować ogół graczy musi zagłosować przeciw komuś, oskarżony otrzymuje chwilę na obronę po czym gracze mogą zagłosować za lub przeciw zlinczowaniu gracza, głosów za musi być więcej.

Role

Poniżej zamieszczam podstawowe role i ich cele z poszczególnych drużyn w trybie klasycznym:
    Rola z dopiskiem (U) może być tylko jedna.

Miasto
    (click to show/hide)
    Neutralni
    (click to show/hide)
    Mafia
    (click to show/hide)

Powodzenia w grze! :)

Chętni do wspólnej gry:
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2014, 12:59:14 wysłana przez thebadman »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Town of Salem
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 19, 2014, 19:31:34 »
    votofok
    Brzmi jak jakaś wzbogacona, elektroniczna wersja Mafii, w którą kilka razy w autokarze ze znajomymi miałem przyjemność grać. Czy dużo osób gra?

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 19, 2014, 19:34:37 »
    Kilka tysięcy zawsze gra, więc nie trzeba czekać na nową grę(Tylko w trybie "czujnego" nie było graczy do startu gry)

Mogę dodać listę graczy z forum do wątku, można by wtedy zagrać partię razem(Nicki słać na PW, mój taki sam).

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 19, 2014, 19:46:08 »
    Na dniach postaram się zarejestrować, więc już możesz dopisać gracza lllew :D

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 19, 2014, 22:50:20 »
    WIdziałem tę grę na jakimś gameplayu, nic nie skumałem po minucie oglądania, co znaczy, że gra może być warta uwagi

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 19, 2014, 22:50:47 »
    Właśnie się zarejestrowałem - pod ty samym nickiem co na forum - i rozegrałem dwie gry. Całkiem przyjemnie :D

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 26, 2016, 23:30:09 »
    Chciałbym nieco odświeżyć ten wątek. Jako że gra jest jedynakiem, BMG czyli twórcy non stop ją aktualizują i poprawiają przez co gierka jest bardzo przyjemna. Ostatnio nawet wyszła wersja mobilna :P

Dla niezorientowanych spróbuję rozbudować nieco opis thebadmana.
    Town of Salem to odzwierciedlenie karcianki "Mafia". W grze mamy podział grających na trzy frakcje - Miasto, Mafia oraz Neutralni (cała reszta). Gra składa się z dwóch zasadniczych faz:
    1. Faza dzienna (trwa określoną ilość sekund, dzieli się na dwie mniejsze fazy - dyskusyjną oraz osądzającą.) Podczas fazy dyskusyjnej gracze, używając chatu, piszą o wszystkim co udało im się ustalić poprzedniej nocy. Zakres ról jest bardzo różny i nie brakuje tu manipulatorów którzy przekręcają fakty na swoją korzyść, co dodaje rozgrywce uroku. Faza osądzająca to głosowanie - miasto ma 30 sekund żeby postawić kogoś w stan oskarżenia. W tym celu wymagana jest określona ilość głosów (w fazie osądzającej możemy głosować przeciwko konkretnej osobie. Gdy głosów będzie wystarczająco dużo, osoba ta zostanie postawiona w stan oskarżenia). Ma wówczas kilkanaście sekund żeby się wybronić, po czym całe miasto może głosować "winny" lub "niewinny". Jeżeli głosów będzie tyle samo lub więcej osób zagłosuje za drugą opcją, gracz zostaje uniewinniony i wraca na swoje miejsce. Jeżeli opcja pierwsza uzyska przewagę głosów - osoba oskarżona zostaje powieszona. Powiesić możemy jedną osobę dziennie.
    2. Faza nocna - każda postać wykorzystuje podczas niej swoje unikalne zdolności.

I tak w kółko, aż na placu boju zostaje jedna frakcja. Warto też zaznaczyć w tym miejscu że maksymalna ilość graczy to 15 osób, natomiast czas trwania gry to około 15 minut. Na początku każdej gry wybieramy dla siebie obowiązujący podczas niej pseudonim, co w pewnym zakresie zapewnia anonimowość i uniemożliwia bezsensowne mordowanie w odwecie za poprzednie gry.

(click to show/hide)

Jeżeli macie jakieś pytania odnośnie tej gry albo chcecie żeby ktoś Was do niej wprowadził, możecie śmiało do mnie podbijać (jestem jednak dostępny tylko w weekendy)
    Link: http://blankmediagames.com/TownOfSalem/
    Pamiętajcie też, że na chacie obowiązuje język angielski. Siara trochę patrzeć na ludzi nawalających w języku którego nikt poza nimi nie rozumie.

Gra jest DARMOWA

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2016, 21:15:19 wysłana przez Eltarek »
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 27, 2016, 00:31:38 »
    W klimatach Mafii tylko epicmafia. Najlepiej oczywiście gra się w nią jednocześnie siedząc na TS3 Thundersów.
    (click to show/hide)

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 11, 2017, 22:53:50 »
    Pogrywam od niedawna. Mega przyjemna, zabawna, choć bywa irytująca, szczególnie przez game-throwerów.

Polecam, być może rozważę wersję steamowską dla licznika ^^
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 21, 2017, 18:02:59 »
    Mam bardzo ciekawą informację dla wszystkich osób interesujących się bądź to bardziej, bądź to mniej aktywnie powyższą grą.

Twórcy oszaleli, i to dosłownie. W tym ogłoszeniu przeczytać możemy, że pracują nad dodatkiem wprowadzającym do gry ogromne zmiany.
    DLC nazywać się będzie "The Coven". Wraz z jego wejściem, do grywalnych aktualnie 33 ról dodanych zostanie 15 +1* nowych. Co można o tym powiedzieć, rozgrywka w nowym trybie zmieni się znacząco. Wszystkie informacje rozpisuję Wam poniżej:

Nowa frakcja
    Do gry wprowadzona zostaje czwarta frakcja. Obok obecnych Miasta, Mafii i Neutralnych o kontrolę nad miastem walczyć będzie tytułowy Coven. Streszczając mogę napisać, że jest to po prostu frakcja czarownic.

Nowe role
    The Coven otrzymuje 6 nowych ról. (Opis oraz umiejętności nowych ról Covenu)
    Miasto otrzymuje 4 nowe role. (Opis oraz umiejętności nowych ról Miasta)
    Mafia otrzymuje 2 nowe role. (Opis oraz umiejętności nowych ról Mafii)
    Neutralni otrzymują 3 nowe role. (Opis oraz umiejętności nowych ról Neutralnych)
    * - Nowa rola, o której twórcy nie chcą powiedzieć absolutnie nic. Ma to być jakiś Neutral Killing, co wiąże się ze spawnem wyłącznie z NK, Any i RN, o tak cholernie niskim prawdopodobieństwie trafienia, że jak już ją trafisz to będziesz szczęściarzem. Rola ta nazywa się Juggernaut, według plotek zasłyszanych od graczy na początku jest czymś w rodzaju znerfionego sk (brak night immunity), ale z każdym zabójstwem przybiera na sile. Dam znać jak dowiem się czegoś więcej.

Uproszczony UI
    Twórcy przyznają, że ludziom zdarza się narzekać na trudność gry. Niektóre postacie są nietykalne w nocy, z drugiej strony określone ataki mogą je zabić, a inne nie, a postacie które powinny umrzeć żyją i na odwrót. Usunięto z gry tak zwaną night immunity, implementując w jej miejsce czterostopniową skalę ataku. Każda postać ma teraz określone punkty ataku i obrony, sprawa jest prosta - jeśli obrona jest równa lub wyższa atakowi, napastnik zostaje odparty. Z poziomu gry możemy również zobaczyć opis, umiejętności i wspomniane punktu KAŻDEJ ROLI dostępnej w naszej grze. Cała ta zmiana ma ułatwić nowym użytkownikom zapoznawanie się z grą.

Zmiany kosmetyczne
    Obejmują inny wygląd lobby oraz poszczególnych elementów interfejsu. Nowe lobby wygląda następująco:
    (click to show/hide)

Nowe tryby gry
    Tryb VIP - losowy członek Miasta zostaje VIPEM. Jego tożsamość poznają wszyscy miastowi, przez co wszyscy znają przynajmniej tą jedną dobrą osobę. VIP zginie = miasto przegrywa
    Tryb miłości - gracze zostają podzieleni na pary. Jeżeli Twój partner zginie również umierasz. Czy dasz radę mu zaufać?
    Tryb rywala - odwrotność powyższego. Upewnij się, że Twój partner zginie pierwszy.

Data wydania i cena
    Datę wydania twórcy szacują na pierwszą połowę czerwca tego roku. Cena (źródła nieoficjalne) wyniesie 5$, chociaż mówi się że będzie niższa (podstawka to koszt rzędu nieco ponad 7$, i to jeszcze bez żadnych przecen)

Jeżeli ktoś grał w tą grę kiedyś i zastanawia się czy warto wrócić, odpowiadam po stokroć że warto. Społeczność dalej jest bardziej przyjazna aniżeli toksyczna wbrew temu co ludzie trąbią na Steamie, a BMB cały czas majstruje nad nowymi rzeczami.

(click to show/hide)

Ale to jeszcze nie wszystko! TRWAJĄ OTWARTE TESTY TEGO DLC, DO KTÓRYCH DOŁĄCZYĆ MOŻE KAŻDY!
    Robisz to poprzez ten link: http://www.blankmediagames.com/TownOfSalem/PublicTestRealm/
    Przypominam również na koniec, że gra jest DARMOWA, a kupując ją na Steamie otrzymujecie coś w rodzaju konta premium.
    Grać za darmo i do woli można pod tym linkiem: https://www.blankmediagames.com/TownOfSalem/
    « Ostatnia zmiana: Maja 21, 2017, 18:53:57 wysłana przez Eltarek »
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 17, 2018, 23:54:54 »
    Ostatnimi czasy polska społeczność tej gry nieco się rozrosła. Świadczą o tym chociażby organizowane (od niedawna!) regularnie wspólne sesje.

Serdecznie zapraszam jeśli ktoś jest zainteresowany, gra kosztuje absolutnie nic (darmo!), zabawę zaczynamy o 22:30 i kończymy zwykle po północy.

Atmosfera jest przyjazna, wiele osób dopiero się uczy, więc nie ma stracha! Przesiadujący wśród nas weteran mający na liczniku ponad 800 godzin wprowadzi do gry każdego nowicjusza.

Edit:
    W poście wyżej obiecałem, że napiszę coś więcej o Juggernaucie - tajemniczej roli - kiedy już gracze odkryją co i jak. Choć odkrycie to sięga lipca zeszłego roku, obietnicy dotrzymam, choć zrobię to w dużym skrócie: jest to zabójca przypisany do frakcji Neutralnych, który wraz z każdym kolejnym morderstwem staje się coraz potężniejszy.
    Na początku może zabijać co drugą noc, ma potężny atak (powerful) i brak ochrony.
    Przy pierwszym zabójstwie zyskuje możliwość zabijania co noc.
    Przy drugim zabójstwie zyskuje podstawową ochronę (basic).
    Przy trzecim zabójstwie zyskuje parametr (rampage), czyli atakuje każdego, kto odwiedził jego cel tej samej nocy.
    Przy czwartym zabójstwie atak zmienia się z (powerful) na (unstoppable), co pozwala ignorować dosłownie wszystkie efekty leczące.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2018, 00:08:09 wysłana przez Eltarek »