Witam
Na wstępie zaznaczam, że zapoznałem się z zawartością forum pomocy technicznej na Steamie, z forum "grupy" tamże, a także z działem technicznym na tym forum i znalazłem kilka porad które mogły by rozwiązać zaistniały problem, ale niestety nie rozwiązują.
Używam Linuxa Ubuntu 12.04(.4) LTS w wersji Przyjazny Puchacz (polski remix) w wersji 64 bitowej, przez Steam'a kupiłem M&B Warband. Gra działa, niewielkie błędy w grafice są do wytrzymania, ale nie w tym problem.
Zanim włączy się grę, pojawia się okno wyboru "Zagraj" oraz "Skonfiguruj", o ile "Zagraj" działa o tyle "Skonfiguruj" nie, po wybraniu konfiguracji nie dzieje się nic.
A jest to dość istotne, żeby choćby zmienić język a ważniejsze, żeby móc uruchomić mody.
Stosowałem się do porad znalezionych na innych forach, ale bez skutku. Na tym forum znalazłem też informację że można ze strony taleworlds.com pobrać wersję nie Steam'ową rejestrując tam klucz ze Steam'a tyle że wersję na Windows'a.
Z góry dziękuję za wsparcie, może ktoś miał podobny problem i (lub) zna sensowne rozwiązanie.