Zaraz, zaraz kolego. Nie zrozumieliśmy się. Myślałem, że robisz WŁASNEGO moda i do własnego moda dodajesz muzykę.
Robisz muzykę do Festunga SAM, czy masz pozwolenie od twórców Festunga na wprowadzanie modyfikacji? ;> To kolejna kwestia - jeśli jesteś członkiem teamu, to spoko, róbta tam co chceta, jakie tam masz układy. Ale jeśli NIE jesteś członkiem teamu, to broń Cię Panie Boże bez pozwolenia cokolwiek wrzucać do sieci! To miałbyś wtedy raz niepewną sytuację z muzyką, a dwa to tworzenie Twojej wersji moda już istniejącego, do którego możesz nie mieć praw.
Zacznijmy od początku, ja Ci wszystko wyjaśnię, ale najpierw odpowiedz na kilka pytań:
1) Masz pozwolenie od twórców Festunga na wprowadzanie zmian w muzyce? Chcesz te zmiany wprowadzić na użytek własny, czy udostępnić później komuś przez Internet?
2) Jesteś członkiem teamu Festunga, czy nie jesteś? Nie kojarzę Cię jakoś.
3) Pieśń chóru Aleksandrowa - możesz podesłać mi link, plik, klip na YT czy cokolwiek? Ja to obczaję i dam Ci znać, czy możesz tego użyć bez pytania i pozwolenia, czy nie ;)
Bez pytania i bez wymaganego pozwolenia to sprawa jest jasna - nie musisz nic.
W przypadku pytania i uzyskania pozwolenia, wrzucasz do creditsów twórców muzyki JEŚLI wyrażą zgodę na użycie ich muzyki.
Są to prawa tworzone na zasadzie twórczości - stworzyłem bo moje, patentu - pierwszy zarejestrowałem, własności - należało do mnie, mam to w papierach. Kwestię moddingu nadal się traktuje jako szarą strefę w wielu państwach, a DLC to taki jakby legalny i płatny modding i próba
zarobienia dodatkowej kasy na graczach :3
Nawet często bywa tak, że artysta nie ma prawa do własnego utworu, bo tymże prawem rozporządza jego wytwórnia, czy jego koncern muzyczny, z którym artysta ma podpisaną umowę :)