Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Garść pytań  (Przeczytany 2187 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dovak

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Garść pytań
    « dnia: Listopada 08, 2014, 10:50:04 »
    Witam. Wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem "With Fire & Sword" i mam kilka pytań.

1. Pograłem trochę sobie. Jak zdobywać nowe wojska niż poprzez rekrutacje Kosynierów i najemników z miast i obozów? Wieśniacy mają dość... biedne drzewko rozwoju a najemnicy to wiadomo... wysoko się cenią. Swoją drogą, jak zwerbuje kilku/kilkunastu Kosynierów w 3/4 wioskach to dalej nie mogę ich rekrutować.

2. Zarabianie. W Warbandzie są faktorie w miastach a tutaj jest wysyłanie karawan. Można z tego wyżyć, opłacić wojsko i kupić sprzęt? Są jakieś w miarę dochodowe i bezpieczne trasy? I czym jest ten Patent/Pozwolenie handlowe? Kosztuje to aż 45000 talarków.

3. Niewolnictwo. Tutaj też jest tak dochodowe jak w Warbandzie? Widzę tu pewien problem w postaci broni palnej... nawet pospolity bandyta często chodzi z karabinem który jest na prawdę bolesny.

4. Podobno jest kilka wątków fabularnych czy też questów głównych dla każdej z frakcji. Jak zacząć któryś z nich? Stać się wasalem któregoś z władców?

5. Wasalem zostaje się tak jak w Warbandzie? Wystarczy trochę punktów sławy i pojechać do Króla czy inaczej to wygląda?

6. W miastach widziałem możliwość wzięcia kredytu, zamówienia sprzętu i szkolenia towarzyszy. Co się stanie jak wezmę kredyt i nie będę go spłacać? Będzie mi spadać poparcie w mieście/państwie? Czy broń na zamówienie jest lepsza od zwykłej w sklepach? Co byście polecili? No i szkolenie towarzyszy? Jak to dokładnie wygląda? Za opłatą po prostu podnosimy mu/jej jakąś umiejętność o 1 punkt?

To na razie tyle.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Garść pytań
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 08, 2014, 14:14:33 »
    1. U kasztelana możesz szkolić ludzi. O ile dobrze pamiętam, można to robić tylko jeśli miasto jest twoje.
    2. Szczerze? Handel w każdym M&B jest tak słabo rozwinięty, że nie opłaca się za niego zabierać. Serio, bardziej dochodowe jest łupienie oddziałów wroga.
    3. Jeśli chodzi o branie jeńców, to zawsze możesz robić symulację bitwy, ale to zawsze kosztuje więcej ludzi.
    4. Polepszać stosunki z frakcjami, potem któryś z lordów da ci questa. Przykładowo, rozpoczęciem wątku fabularnego dla jest zadanie spalenia Masłowego Brodu, da ci je losowy szlachcic jak poprosisz go o zadanie.
    5. Można zostać w wyniku fabuły, ale to droga bolesna i niepotrzebnie długa. Ja jak olałem fabułę i łupiłem Szwedów i Rosjan, to po pewnym czasie Jan Kazimierz bez jakichkolwiek obiekcji przyjął mnie w szeregi swoich wasali.
    6. Nie wiem, prawdę mówiąc kredyt wziąłem tylko raz i nie miałem problemu ze spłaceniem go.