Nie za bardzo wiedziałem gdzie założyć ten temat, ale uznałem, że nie będę zaśmiecał działu "sesje RPG".
Koncepcja
Ostatnimi czasy wpadłem na pomysł, czy by nie zrobić strategicznego PBF-a rozgrywającego się w XVII w. Zacząłem prace nad systemem, teraz ma to ręce i nogi. Dla niewtajemniczonych: Cała gra rozgrywa się na specjalnym forum, poprzez pisanie postów z działaniami opartymi na własnych pomysłach. W grze możemy zrobić co tylko chcemy, jeśli mamy odpowiednie środki, i nie wykracza to znacznie po za realia. Po opracowaniu systemu bitewnego, wziąłem się za zrobienie mapy, założenia forum no i teraz poszukuję chętnych do wcielenia się w jednego z wielu renesansowych władców Europejskich.
System w skrócie
Tradycyjne stawianie budynków w prowincji zastąpiłem sektorami gospodarczymi: rolnictwem, rzemieślnictwem i handlem. Każde państwo posiada pewną ilość ziem, pewny poziom każdego z tych sektorów generujących dochody. Żeby bronić swoich terenów oczywiście potrzebne jest wojsko, którego nie stworzymy bez odpowiedniej ilości uzbrojenia, dlatego musimy zadbać do rozwój miast i manufaktur. Gracze będą konkurowali między sobą o tereny co skłoni ich do zawierania najróżniejszych paktów i umów. Wywołując wojnę potrzebne będą informacje o stanie wojsk i sytuacji wewnętrznej wrogiego państwa, przez co trzeba będzie inwestować w wywiad. Suma sumarum, gracze sami będą tworzyli alternatywną historię co dostarczy wiele radochy. Cała gra zaczyna się 1572 r. gdy umarł Zygmunt August- Ostatni Jagiellon na tronie Polskim. Fabuła początkowa opiera się między innymi na elekcji która ma się odbyć.
Co "Sztuka wojny" może zaoferować?
- Ciekawe, rozbudowane zasady, które zmuszą cię do kombinowania i myślenia!
- Forum, specjalnie przygotowane na potrzebę gry!
- Mapę zawierającą ponad 700 prowincji!
- 20 Państw i nieograniczoną ilość rodów czy dynastii do objęcia!
- Klimat, dzięki któremu wczujesz się w rolę XVII-wiecznego władcy!