Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Stategiczne PBF-y  (Przeczytany 3505 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piastun

• Użytkownik
    • Piwa: 82
    Stategiczne PBF-y
    « dnia: Października 12, 2014, 14:31:15 »

Nie za bardzo wiedziałem gdzie założyć ten temat, ale uznałem, że nie będę zaśmiecał działu "sesje RPG".

Koncepcja
    Ostatnimi czasy wpadłem na pomysł, czy by nie zrobić strategicznego PBF-a rozgrywającego się w XVII w. Zacząłem prace nad systemem, teraz ma to ręce i nogi. Dla niewtajemniczonych: Cała gra rozgrywa się na specjalnym forum, poprzez pisanie postów z działaniami opartymi na własnych pomysłach. W grze możemy zrobić co tylko chcemy, jeśli mamy odpowiednie środki, i nie wykracza to znacznie po za realia. Po opracowaniu systemu bitewnego, wziąłem się za zrobienie mapy, założenia forum no i teraz poszukuję chętnych do wcielenia się w jednego z wielu renesansowych władców Europejskich.

System w skrócie
    Tradycyjne stawianie budynków w prowincji zastąpiłem sektorami gospodarczymi: rolnictwem, rzemieślnictwem i handlem. Każde państwo posiada pewną ilość ziem, pewny poziom każdego z tych sektorów generujących dochody. Żeby bronić swoich terenów oczywiście potrzebne jest wojsko, którego nie stworzymy bez odpowiedniej ilości uzbrojenia, dlatego musimy zadbać do rozwój miast i manufaktur. Gracze będą konkurowali między sobą o tereny co skłoni ich do zawierania najróżniejszych paktów i umów. Wywołując wojnę potrzebne będą informacje o stanie wojsk i sytuacji wewnętrznej wrogiego państwa, przez co trzeba będzie inwestować w wywiad. Suma sumarum, gracze sami będą tworzyli alternatywną historię co dostarczy wiele radochy. Cała gra zaczyna się 1572 r. gdy umarł Zygmunt August- Ostatni Jagiellon na tronie Polskim. Fabuła początkowa opiera się między innymi na elekcji która ma się odbyć.

Co "Sztuka wojny" może zaoferować?
    • Ciekawe, rozbudowane zasady, które zmuszą cię do kombinowania i myślenia!
    • Forum, specjalnie przygotowane na potrzebę gry!
    • Mapę zawierającą ponad 700 prowincji!
    • 20 Państw i nieograniczoną ilość rodów czy dynastii do objęcia!
    • Klimat, dzięki któremu wczujesz się w rolę XVII-wiecznego władcy!
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2015, 15:42:15 wysłana przez Piastun »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Sztuka Wojny PBF
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 12, 2014, 17:34:29 »
    No, no to już 3 graczy mamy :) Przydałoby się jeszcze trochę, wszak jest tyle wolnych państw.

Offline FińskiMenel

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Taki menel.
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 12, 2014, 20:44:07 »
    Poprawka czterech ;)

Offline Piastun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 13, 2014, 22:29:49 »
    Jest nas już siedmiu. Kilka państw zostało bez obsady: Anglia, Dania (Norwegia), Turcja, Austria, Bawaria i Saksonia. Jakby ktoś był chętny to zapraszam ;)

Offline Piastun

• Użytkownik
    Odp: Stategiczne PBF-y
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 06, 2015, 12:36:15 »
    Pozwolę sobie trochę odkopać wątek i napisać co się dzieje w świecie pbf-ów.

W w ubiegłym tygodniu ruszył następny strategiczno-ekonomiczny PBF którego założenia pokrótce przedstawię. Dla niezorientowanych skrót PBF oznacza Play By Forum, czyli grę, której cała akcja toczy się na specjalnym forum, w całości przeznaczonym do tego celu. Przeważnie pbf-y charakteryzują się tym, że gracz obejmuje władzę nad jednym z kilku państw i podejmuje decyzje dyplomatyczne, gospodarcze i militarne, by stać się hegemonem na danym obszarze. Oczywiście, konkuruje (lub współpracuje) z innymi państwami. Gra stawia także na Role-Playowy klimat.

Założenia tej edycji:
    • Edycja ahistoryczna, dziejąca się w wymyślonym (lecz nie fantastycznym!) świecie.
    • Mapa podzielona jest na prowincje, które odgrywają dużą rolę
    • Gracz zaczyna z jedną prowincją, w ciągu gry podbija następne
    • Istnieje kilka typów zasobów. Są to m.in. materiały budowlane, żywność, złoto czy uzbrojenie
    • Możliwość opracowania swojego modelu wojska, czy struktury.

Osoby zainteresowane zapraszam na stronę PBF-a. Z "tawerny" jest już z nami kilka osób. 

Tutaj możecie zobaczyć jak wyglądały ostanie edycje:
    Edycja w klimatach I wojny światowej
    Edycja w klimatach XVII wieku.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 06, 2015, 12:53:14 »
    Brałem udział w jednym PBFie prowadzonym przez Piastuna (Sztuka Wojny) i mogę je gorąco polecić. Świetna organizacja i klimat, MG przykłada się do tego co robi. Sam chętnie wziąłbym i w tym udział, ale obawiam się że czasu mi nie starczy.
    EDIT: Xiążę, Piastunie, nie książę :D

Offline tymus3

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 06, 2015, 12:59:02 »
    Świetna zabawa, ja dopiero niedawno dowiedziałem się o tym i teraz żałuję, że nie brałem udziału we wcześniejszych rozgrywkach.
    gorąco zachęcam do zapisywania się im nas więcej tym większa zabawa :)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 06, 2015, 14:15:09 »
    Sprawdzę to, postaram się obczaić, a być może nawet ogarnąć.
    Włócznią i toporem - świetna nazwa, jest zajawka

Offline Piastun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 04, 2015, 14:18:45 »
    Panowie Północy

Wczoraj wystartował nowy PBF, tym razem w nieco innej formie niż poprzednio. Tym razem edycja nie jest strategią, lecz lekkim RPG-iem z elementami strategii. Cała akcja toczy się w IX wiecznej Anglii, gdzie po Duńskim najeździe panuje niezły rozgardiasz. Duńczycy osiedlili się w Anglii, przejmując władzę nad dużą częścią krain, min. Mercją i częścią Northumbrii. Zachodnia cześć Northumbrii, zwana Kumbrią została doszczętnie splądrowana przez Duńskiego wodza Ivara, który ruszył walczyć z nacierającymi Szkotami. Gracz zaczyna swą przygodę właśnie w Kumbrii gdzie posiadając niewielki majątek, próbuje zaistnieć w świecie. Możliwości ma bez liku, oczywiście jeśli pozwalają na to środki. Gracz może zarządzać swoim majątkiem i czerpać pieniądze z pracy wieśniaków. Może również zostać kupcem, zaciągnąć się do armii lub zostać rzezimieszkiem, łupiącym podróżnych.

Jest już z nami kilka osób ze środowiska tawerny. Po więcej informacji zapraszam na : http://www.panowiepolnocy.wxv.pl/

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 04, 2015, 20:03:20 »
    To jest fajna myśl, chętnie bym wziął udział gdyby nie to, że wyjeżdżam z założenia po to żeby nie siedzieć przed ekranem :P