Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jest umiejętność odpowiedzialna za kusze?  (Przeczytany 2444 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaca

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Jest umiejętność odpowiedzialna za kusze?
    « dnia: Grudnia 05, 2008, 20:31:54 »
    Nie mogłem nigdzie znaleźć informacji na ten temat, a chciałbym widzieć: czy istnieje umiejętność powiązana z kuszami? O ile się nie mylę siła naciągania odnosi się tylko do łuków. Czy oznacza to, że obrażenia od kuszy pozbawione są bonusów od umiejętności?

Pozdrawiam

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: Kusze
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 05, 2008, 20:47:00 »
    Pomyśl troszkę. Wiesz jak działa kusza? Jakim cudem jakaś umiejętność mogła by coś dodawać do obrażeń? No dobra - w przypadku strzelania z grzbietu konia liczy się umiejętność "łucznictwo konne", ale w normalnej pieszej walce jedynie biegłość w posługiwaniu się kuszami ma znaczenie, nic więcej. Temat zamykam, bo niewiele więcej można dodać.

edit: Odmykam temat. Może ktoś będzie chciał napisać coś więcej o tej broni i wywiąże się jakaś fajna dyskusja. Zobaczymy.

Jeszcze wkleję tylko to, co i odpisałem na Twoje pytania z PW. Może ktoś skorzysta:
    Cytat: Jaca
    jakim cudem siła naciągania dodaje cokolwiek do obrażeń łuku skoro to powinno być zawarte w samej umiejętności posługiwania się łukiem (tak jak to najwyraźniej jest z kuszami)? Zresztą umiejętność taka mogłaby też np. skracać czas załadowania kuszy...

W przypadku kuszy możesz tylko nałożyć bełt i strzelić. Nie ważne, czy jesteś umięśniony, czy chuderlak straszny. Obrażenia zawsze będą te same, jeśli trafisz w to samo miejsce. W przypadku łuku ważna jest siła łucznika i to, jak mocno potrafi naciągnąć cięciwę (do pewnych granic, oczywiście). Czasem jeden cal naciągu więcej potrafi zrobić sporą różnicę. No a biegłość w łukach swoją drogą...

Zresztą, nie ja tą grę projektowałem, więc nie do mnie pretensje... ;P

Pewnie są jakieś bonusy zarówno do obrażeń (na zasadzie "lepsza celność - trafianie w czulsze miejsca"), jak i prędkości ładowania kuszy, które wynikają z wysokiej biegłości , ale nie potrafię stwierdzić jakie. Chyba tylko sam autor gry wie, jaka jest na to formułka.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2008, 23:08:21 wysłana przez Daedalus »

Offline Jaca

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 06, 2008, 01:21:21 »
    To żeby już wszystko było w kupie, dodam resztę z PW:
    No ja to zawsze myślałem że naciągnięcie kuszy jednak wymaga krzepy ;P i to by mogłaby być umiejętność z nią
    powiązana, a bonusowe obrażenia mimo że nie mające uzasadnienia w rzeczywistości byłyby tylko dlatego że łuk ma. 
    Innymi słowy dziwi mnie że łuk ma jakiś bonus do obrażeń kryjący się za naciągiem, okej rozumiem ze jak mocniej
    naciągniesz to i siła z jaką poleci strzała będzie większa, ale czemu to nie jest wkalkulowanie w biegłość, czyli
    krócej: czemu kusza nie ma spokrewnionej umiejętności a łuk ma. Wychodzi na to, że trudniej wytrenować się w łuku
    bo trzeba inwestować więcej różnych punktów.
    Odp. Daedalusa:
    Naciągnięcie kuszy nie wymaga krzepy, bo można stosować dźwignie i kołowroty. ;)

No i to chyba tyle. Pewnie obrażenia łuk/kusza są wyważone w porządku, ale czemu łuk ma tą umiejętność wciąż pozostaje dla mnie zagadką. No bo jeśli w jego umiejętność wlicza się i bonus, i minimum do użycia łuku, a także poprawa celności i czas, przez który można trzymać nieruchomo napięty łuk, to co daje biegłość? Jakiś bazowy dmg i szybkość wypuszczania kolejnych strzał? Trochę to dla mnie niejasne. Może, bo uwzględniona jest trudność w posługiwaniu się łukiem w stosunku do kuszy jako tako - w realnym świecie, i konieczność dodawania umiejętności ją jakby zawiera (zbliżając zadawany dmg bazowy do dmg kuszy) albo no faktycznie mimo wyższego dmgu kusza jest od łuku gorsza.

Pozdrawiam
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2008, 03:55:07 wysłana przez Jaca »

Offline Sir Grzegorz

• Użytkownik
    • ...
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 06, 2008, 01:30:10 »
    A ja od siebie dodam tylko tyle, że nie warto inwestować w kuszę... Powiem Ci jak to jest... Kusza jest bardzo wolno-strzelna. Pewnie powiesz, że za to zadaje więcej obrażeń. Grałem dzisiaj i powiem Ci, że łuk jest o niebo lepszy! Zakupiłem dzisiaj "Masterwork War Bow" do tego dwa kołczany "Large Bag Of Khergit Arrows"...

"Masterwork War Bow" - Damage: 30
    "Large Bar Of Khergit Arrows" - Damage: +3

Nie pamiętam jaki mam Bow Skill, ale każdego wojaka prawie zawsze zabijam za jednym strzałem... Szybkość z jaką możesz wypusczać strzały jest imponująca, jeśli posiadasz trochę Agility... Naprawdę łuk jest lepszy! Polecam.

Offline Andronikus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 06, 2008, 15:23:21 »
    Hmm
    Zapewne autorzy gry brali pod uwagę fakt, że łucznika trzeba szkolić długo i musi mieć siłę do naciągania cięciwy. Kusznika szkoli się szybko, i może nim być prosty chłop, który z kuszy może jednym strzałem przebić drogą zbroję rycerza i go zabić. Rycerza z tytułami i odpowiednim majątkiem, za który mógł zakupić bardzo drogą zbroje i konia, rycerza, który szkolił się do tego fachu od dziecka, który poświęcał lata na doskonalenie swych umiejętności... Aby dorównać śmiertelnym obrażeniom kuszy, łucznik musi się długo szkolić, lecz i tak dobrze wyszkolony łucznik jest lepszy od kusznika :) Zatem na początku gry jako prosty chłop ;) najlepiej biegać z kuszą, a potem zainwestować godziny ćwiczeń i umiejętności w posługiwaniu się łukiem... Kuszą można strzelać na oślep ;) i zawsze se trafi byle gdzieś i przebije zbroję, z tym ze wolno będzie to nam szło, lecz obrażenia duże :) Łukiem można już sobie ładnie przycerować w głowę ;) i zabić za jednym strzałem :) lub zainwestować w siłę,która zwiększy nasze obrażenia.

Plusy kuszy są takie ze mają duże obrażenia i nie trzeba do nich wielkiej siły, no i ,,nic nie trzeba umieć,, ;)
    Minusy to fakt że są wolne, zazwyczaj nie można ich konno używać i obrażenia nie zwiększają się zależnie od naszych statystyk.

Łuk natomiast jest szybszy od kuszy, można używać go konno, obrażenia zależne od naszych statystyk
    Minusem jest chyba to ze trzeba inwestować w umiejętności, a i obrażenia są mniejsze niż kusza, w zależności gdzie się trafi (choć może to i plus ;) )

Także kusze są dla prostych ludzi, dlatego nie trzeba żadnych umiejętności by się nimi posługiwać. Łuk wymaga umiejętności i statystyk aby dobrze z niego strzelać :) To chyba cała zagadka odnośnie łucznictwa ;)

Ps. Sir Grzegorz wspaniały łuk, tylko o ile pamiętam, to trzeba do niego 6 punktów w naciągu :) Ja mam problem w znalezieniu mistrzowskiego wykonania miecza wojennego :)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2008, 15:26:40 wysłana przez Andronikus »

Offline Radh

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 06, 2008, 17:28:42 »
    Moze dodam tylko ze przeciez do tej pory sa organizowane mistrzostwa swiata w lucznictwie.Istnieje mnostwo klubow zrzeszajacych lucznikow wszelkiej masci.Jakos nie slyszalem o dyscyplinie "kusznictwo".To mowi chyba samo za siebie.Do poslugiwania sie kusza,nie potrzeba specjalnych umiejetnosci.Plusik dla autorow gry:)
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.

Offline Jaca

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 06, 2008, 18:17:40 »
    Wielkie dzięki, chyba już wszystko jasne. :) Jeszcze mały OT: Jak to jest ze zdrowieniem? Czy jest jakaś różnica między obozowaniem w głuszy a w osadach? Albo nie ma jakiejś możliwości poza zwiększeniem umiejętności opatrywania ran żeby się szybciej wyleczyć?

Pozdrawiam

Offline Radh

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 06, 2008, 18:44:37 »
    Innej mozliwosci nie ma,chyba ze cos pokombinujesz w odpowiednim pliku.A roznica miedzy odpoczynkiem w obozowisku a w miescie jest taka ze za odpoczynek we wlasnym obozie,gdzies w gluszy,nic nie placisz:).Nie zwracalem za specjalnie na to uwagi ale jednak nie ma znaczenia gdzie twoi ludzie odpoczywaja.Wazne zebys mial Jeremusa w swojej kompanii i to jemu rozwijal odpowiednie umiejentnosci.
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.

Offline Messer

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 06, 2008, 21:50:46 »
    Kuszza jest świetna podczas oblężeń, mistrzowskiego wykonania kusza oblężnicza zabija przeciętnego obrońce jednym strzałem, no i ma ten plus że podczas markowania celownik sie nie "luzuje" i można długo celować, w przypadku łuku jest to niemożliwe, ale innych plusów kuszy niewidze bo z konie niestrzelimy chociaż ja znam sposób by strzelac z konia :) i niejest to zadek kod, poprostu bug gry, łatwy do znalezienia, osobiście niekorzystam bo nielubie sam siebie oszukiwać, w modzie Mongol gram oczywiście nikim innym jak łucznikiem i są tam strzały które zadają  +8 dmg ale jest ich mało,a w hegemony są  zatyrute strzały w ilości  4! słownie cztery i zadają 29 dmg czyli z najlepszym łukiem około 60dmg , żadna kusza tyle nie zada ;] 

Offline snake

• Użytkownik
    Odp: Jest umiejętność odpowiedzialna za kusze?
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 22, 2011, 19:35:01 »
    Czy umiejętność "strzelectwo konne" wpływa również na celność kuszy? (w opisie z gry jest mowa tylko o łukach i broniach miotanych)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Jest umiejętność odpowiedzialna za kusze?
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 22, 2011, 19:56:23 »
    Tak jak Deadalus napisał - tak.

Pomyśl troszkę. Wiesz jak działa kusza? Jakim cudem jakaś umiejętność mogła by coś dodawać do obrażeń? No dobra - w przypadku strzelania z grzbietu konia liczy się umiejętność "łucznictwo konne", ale w normalnej pieszej walce jedynie biegłość w posługiwaniu się kuszami ma znaczenie, nic więcej. Temat zamykam, bo niewiele więcej można dodać.