Hmm
Zapewne autorzy gry brali pod uwagę fakt, że łucznika trzeba szkolić długo i musi mieć siłę do naciągania cięciwy. Kusznika szkoli się szybko, i może nim być prosty chłop, który z kuszy może jednym strzałem przebić drogą zbroję rycerza i go zabić. Rycerza z tytułami i odpowiednim majątkiem, za który mógł zakupić bardzo drogą zbroje i konia, rycerza, który szkolił się do tego fachu od dziecka, który poświęcał lata na doskonalenie swych umiejętności... Aby dorównać śmiertelnym obrażeniom kuszy, łucznik musi się długo szkolić, lecz i tak dobrze wyszkolony łucznik jest lepszy od kusznika :) Zatem na początku gry jako prosty chłop ;) najlepiej biegać z kuszą, a potem zainwestować godziny ćwiczeń i umiejętności w posługiwaniu się łukiem... Kuszą można strzelać na oślep ;) i zawsze se trafi byle gdzieś i przebije zbroję, z tym ze wolno będzie to nam szło, lecz obrażenia duże :) Łukiem można już sobie ładnie przycerować w głowę ;) i zabić za jednym strzałem :) lub zainwestować w siłę,która zwiększy nasze obrażenia.
Plusy kuszy są takie ze mają duże obrażenia i nie trzeba do nich wielkiej siły, no i ,,nic nie trzeba umieć,, ;)
Minusy to fakt że są wolne, zazwyczaj nie można ich konno używać i obrażenia nie zwiększają się zależnie od naszych statystyk.
Łuk natomiast jest szybszy od kuszy, można używać go konno, obrażenia zależne od naszych statystyk
Minusem jest chyba to ze trzeba inwestować w umiejętności, a i obrażenia są mniejsze niż kusza, w zależności gdzie się trafi (choć może to i plus ;) )
Także kusze są dla prostych ludzi, dlatego nie trzeba żadnych umiejętności by się nimi posługiwać. Łuk wymaga umiejętności i statystyk aby dobrze z niego strzelać :) To chyba cała zagadka odnośnie łucznictwa ;)
Ps. Sir Grzegorz wspaniały łuk, tylko o ile pamiętam, to trzeba do niego 6 punktów w naciągu :) Ja mam problem w znalezieniu mistrzowskiego wykonania miecza wojennego :)