Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kupno karty graficznej  (Przeczytany 4438 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Staszko

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    Kupno karty graficznej
    « dnia: Sierpnia 10, 2014, 21:52:45 »
    Siema. Zamierzam kupić sobie kartę graficzną do komputera. Nie chce żeby była hiper ultra wypaśna, ale żeby przynajmniej warband na Direct 9 poszedł. Jestem w stanie zapłacić 400zł.
    Procesor: Pentium(R) Dual Core CPU E5400  @ 2.70GHz   1.70GHZ
    Ram 2GB
    System 32 bitowy

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: Kupno karty graficznej
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 11, 2014, 17:17:05 »
    9600GT, GTX 260, GTS 250, radeon 5870, GTX460 - coś ze średniej półki sprzed kilku lat, poradzą sobie z warbandem spokojnie. Tylko że bez full ustawień ilości jednostek - tu procek nie wyrobi. Oczywiście używane bo z gwarancją już nie wyrwiesz. Możesz też wziąć jakiegoś nowszego low enda np R7 250 - niskie zużycie energii i oczywiście gwarancja. No i sprawdź czy zasilacz udźwignie bo jak tam siedzi jakiś chiński noname będą fajerwerki XD

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 09, 2015, 19:12:01 »
    Nie będę zakładał nowego tematu.

W moim starym komputerze domowym padła grafika, GTX 460. Trzeba coś nowego tam wsadzić. Nie pozbędę się go, nie chcę żeby zagracali mi sprzęt do pracy. Teraz jest użytkowany głównie do multimediów, czasem ktoś tam w coś zagra. Wymagania chyba dość proste- cena w granicach 700PLN, powinny działać Total War'y (głównie Napoleon ale i widziałem, że brat w Roma II ostatnio grał) no i przy okazji najbliższego urlopu chciałbym tam spokojnie w Wiedźminy zagrać (nie muszą być maksymalne ustawienia). Jakieś sugestie? Ja niestety dobrze orientuję się tylko w sprzęcie dedykowanym dla mojej branży...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 09, 2015, 19:22:51 »
    Co się stało z tą grafiką? Ja padniętego GTX560Ti w lato reanimowałem piekarnikiem i dziala do teraz XD jeśli da się uratować to szkoda kasy.
    Serie 4 i 5 mają dość często zimne luty. Żywotność tych kart w perspektywie czasu była żałosna.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 10, 2015, 11:12:27 »
    Co się stało z tą grafiką? Ja padniętego GTX560Ti w lato reanimowałem piekarnikiem i dziala do teraz XD jeśli da się uratować to szkoda kasy.
    (...)
    Na tą chwilę informacje są takie, że nie da się jej uratować. Coś muszę tam wstawić albo wymienić całą puszkę. Z tym, że niecały rok temu kupiłem sobie nowy sprzęt do pracy, teraz ciężko na kolejny komputer wydawać. Zwłaszcza, że jak już kupować to tak, żeby parę lat pochodził. Więc pewnie tanio nie będzie...

(...)
    Serie 4 i 5 mają dość często zimne luty. Żywotność tych kart w perspektywie czasu była żałosna.
    Działała bez zarzutów, w ciężkich warunkach, dobre 4 lata więc tak źle chyba nie jest. Mogło by być oczywiście lepiej ale wiem, co ten sprzęt przez te lata przechodził...

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 10, 2015, 12:00:29 »
    Do 700 złotych rozglądałbym się za R9 270 albo 700zł z kawałkiem - trochę mocniejszy R9 270x.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 10, 2015, 12:18:46 »
    Radeona jeszcze nie miałem... Może warto spróbować po raz pierwszy. A konkurencja w tej cenie jest dużo słabsza?

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Listopada 10, 2015, 14:53:01 »
    właśnie spojrzałem i tak jak myślałem - ceny GTX 950 i r7 370 poszły w dół. Wcześniej życzyli sobie za nie po 800 złotych co było jawną kpiną. Teraz znalazłem modele Gigabyte i MSI za 700zł. Przespałem fakt że "podatek od nowości" został obniżony.
    Wybór ogranicza się do tych dwóch kart w takim wypadku.
    https://www.youtube.com/watch?v=DAdbt_ew3eg
    W testach GTX 950 jest nieznacznie szybszy ale to różnica paru klatek na sekundę i nie w każdej grze. Raczej nieodczuwalne. A r7 370 bardziej przystępny cenowo.

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #8 dnia: Listopada 10, 2015, 15:29:46 »
    Zgadzam się z Trebronem. Też bym celował w GTX 950 i R7 370. Ewentualnie można jeszcze poszukać czegoś tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=09_oYrJ2nLU.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 10, 2015, 16:01:35 »
    Ja proponuję GTXa. Sam miałem Radeona (7870) i niestety nie byłem do końca zadowolony z zakupu. Może kwestia serii, może nie - od tamtej pory zrezygnowałem z Radków i polecam GTXy ;)

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 10, 2015, 16:57:10 »
    Mnie za to zawiódł GTX (wspomniany 560Ti). Na początku crashowały wszystkie gry z Direct 10 i 11, musiałem obniżyć taktowania żeby jakoś działało, całe szczęście zaraz po zakupie nowy sterownik wyszedł i wszystko zaczęło chodzić jak należy. Później dwa razy na gwarancji raz przez artefakty, potem awaria wiatraka. Po gwarancji dwukrotne pieczenie w piekarniku przez zimne luty.
    Mógłbym odradzać Nvidię do końca życia ale wiem że po prostu trafiła mi się badziewna, felerna sztuka (chociaż ogólnie z serii 4xx i 5xx było dużo takich jaj, kiepska była). Takie opinie nie powinny wpływać na jakikolwiek zakup bo trafić się zawsze może. Niezależnie co wybierzesz.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 10, 2015, 18:44:33 »
    Dobra, a czy to pójdzie mi wszystko bez zmiany zasilacza (550W) i płyty głównej (Gigabyte MA78MLT)??? No i GTX jest tylko 128 bitowy...

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 10, 2015, 19:04:25 »
    http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-1845128/whats-difference-128bit-256-bit-gpus.html - tu masz odpowiedź na swoje pytanie.
    Jesli chodzi o zasilacz to podaj jakiej firmy i jaki model. Jeśli dobry sprzęt to z obiema kartami sobie poradzi, a jak noname to lepiej nie ryzykować i też zasilacz zmienić.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 10, 2015, 19:11:19 »
    Chieftec 550W (Strike) model GPS-550A

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 10, 2015, 19:46:25 »
    Wielu mówi że razem ze starą kartą lepiej zmienić tez stary zasilacz. Ot tak dla bezpieczeństwa i na przyszłość.
    Twój zasilacz jest dobry ale już leciwy. Do tych kart starczy, ale nie dam sobie ręki uciąć jak się to będzie miało w perspektywie czasu. Ja przy zmianie grafiki swojemu staremu zasilaczowi z 2011 roku nie zaufałem już i poszedł do starego kompa.
    To trochę strachy na lachy ale lepiej pamiętać.