Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: The Deluge (pierwotny wątek i dyskusja ogólna)  (Przeczytany 389690 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    Odp: With Fire And Sword - polski mod
    « Odpowiedź #450 dnia: Lipca 27, 2009, 20:13:45 »
    No i będzie,na tym screenie masz tylko oglądać husarzy nie ich konie,twórcy/a podchodzą do tego profesjonalnie.

Offline wolf998

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #451 dnia: Lipca 27, 2009, 21:23:47 »
    Nie wiem jak wam ale ten husarz i jego rumak bardzo mi się podoba, i tylko czekam aby zmiażdżyć wrogie jednostki polską ciężką jazdą konną. :P

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #452 dnia: Lipca 28, 2009, 13:48:20 »
    Jeju, wystarczy pokazać ludziom parę screenów (nota bene z wyjątkiem armat i płonącej wioski wszystkie były już pokazywane rok yemu, można je znaleźć parenaście stron wcześniej w tym temacie) i ludzie odrazu nie mogą wyjść z podziwu. o.0
    Jeśli tylko te armaty faktycznie będą strzelać, a nie będą tylko atrapami to bardzo dobrze, będzie to ciekawy dodatek. Tylko tu mam tym razem ja pytanie. Czy te armaty będą stosowanie jedynie przy oblężeniach czy przewidujecie stosowanie ich także w normalnych bitwach?

Offline tul

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #453 dnia: Lipca 28, 2009, 16:02:20 »
    ... armaty będą stosowanie jedynie przy oblężeniach czy przewidujecie stosowanie ich także w normalnych bitwach?
    To zależy od tego, na ile uda mi się rozwinąć opcje taktyczne w czasie bitwy.

Offline duumek20

• BANITA
    • Użytkownik
    • Patrick the best forum's friend ;)
      • [url=http://www.mountblade.info/forum/index.php?board=30.0][img]http://img201.imageshack.us/img201/1751/respoli.png[/img][/url]
    « Odpowiedź #454 dnia: Lipca 28, 2009, 17:22:50 »
    Czy armaty będą wykorzystywac skrypt,z machin oblężniczych z moda Age of Machinery?

Offline tul

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #455 dnia: Lipca 28, 2009, 17:32:24 »
    Nie, nawet nie wiem jak to w Age of Machinery wygląda.

Offline duumek20

• BANITA
    • Użytkownik
    • Patrick the best forum's friend ;)
      • [url=http://www.mountblade.info/forum/index.php?board=30.0][img]http://img201.imageshack.us/img201/1751/respoli.png[/img][/url]
    « Odpowiedź #456 dnia: Lipca 28, 2009, 18:41:52 »
    Ale miło by było jak Takie Armatki rozwalały pół Armii wroga jednym strzałem :D

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #457 dnia: Lipca 28, 2009, 19:11:46 »
    To bylyby zbyt OP. Najlepiej, gdyby mialy obszar razenia 5x5 (lub troche wiekszym) i na tym obszarze rozwalaly wszystko :D

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #458 dnia: Lipca 28, 2009, 19:27:20 »
    Czy wy w ogóle wiecie jak "działała" taka armatka?
    Zwykła lana kula nie zadawała obrażeni w obszarze ale w linii lotu. A kartacze potrafiły siać prawdziwe spustoszenie w szeregach zwartej piechoty ale nie były w tych czasach powszechnie znane i używane... Jedyna co pozostaje to granat ale one były z kolei zawodne i często po prostu nie wybuchały...
    Z armat w XVII w strzelało się głównie do fortyfikacji a nie siły żywej przeciwnika.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #459 dnia: Lipca 28, 2009, 22:08:57 »
    Husarz powinien byc na jakimś najlepszym hunterze,a nie na opancerzonej kupie mięcha

Uhahahah.... Husarz na Hunterze ... Jak byś nie wiedział to husaria jest ciężką jazdą więc musi być na "opancerzonej kupie mięcha". Husaria wpadając w szeregi wroga wbijali ich w ziemie ...
    Właśnie teraz wychodzi twój całkowity brak znajomości historii, nie jeździli na opancerzonych koniach, a wrogów wbijali w ziemie nie dzieki "masie" , ale bardzo długim, w środku pustym kopiom, dłuższym niż jakiekolwiek znane piki, do tego trzeba dodać dopracowaną do perfekcji taktykę podczas jazdy i bitwy.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2009, 22:14:08 wysłana przez Kalpokor »

Offline Lazarus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #460 dnia: Lipca 28, 2009, 22:09:29 »
    Śmieszne... Husaria nigdy nie używała opancerzonych koni. Jeżeli się nie znasz, to się nie wypowiadaj. Husaria z początku stanowiła lekką jazdę, a potem ciężką, jednak gdy już była uważana za ciężką konnicę, to czasy były nieco inne i ciężka jazda była słabiej opancerzona niż 100 lat wcześniej. W tamtym okresie rzadko stosowano ciężkie zbroje płytowe, a tym bardziej nie zbrojono konia.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #461 dnia: Lipca 28, 2009, 22:14:59 »
    No, a tu polecam bardzo dobrą strone o husarii http://www.jest.art.pl/

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #462 dnia: Lipca 28, 2009, 22:18:35 »
    Nie, nawet nie wiem jak to w Age of Machinery wygląda.
    Mógłbyś skorzystać z tej wersji skryptu Highlandera,która znajdzie się w 1866.

Offline Zovi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #463 dnia: Lipca 28, 2009, 23:54:54 »
    Czy wy w ogóle wiecie jak "działała" taka armatka?
    Zwykła lana kula nie zadawała obrażeni w obszarze ale w linii lotu. A kartacze potrafiły siać prawdziwe spustoszenie w szeregach zwartej piechoty ale nie były w tych czasach powszechnie znane i używane... Jedyna co pozostaje to granat ale one były z kolei zawodne i często po prostu nie wybuchały...
    Z armat w XVII w strzelało się głównie do fortyfikacji a nie siły żywej przeciwnika.
    No przecież to jest logiczne, ze lana metalowa kulka nie zrobi Ci nic jak przeleci OBOK Ciebie, tylko, jak w Ciebie WALNIE. Problem jest jeden... w tym czasie używali kul, które wybuchały.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #464 dnia: Lipca 29, 2009, 11:15:18 »
    nie jeździli na opancerzonych koniach, a wrogów wbijali w ziemie nie dzieki "masie" , ale bardzo długim, w środku pustym kopiom, dłuższym niż jakiekolwiek znane piki
    Z tym stwierdzeniem, że mieli dłuższe lance niż najdłuższe piki to bym się kłócił. W XVII wieku pika długości 6m to na zachodzie była normalka. Lance husarii z tego co kojarzę miały maksymalnie 4-4,5m
    Problem jest jeden... w tym czasie używali kul, które wybuchały.
    Podaj źródło z którego to wyczytałeś, bo mnie nic nie wiadomo o wybuchających kulach armatnich w tych czasach.