Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: The Deluge (pierwotny wątek i dyskusja ogólna)  (Przeczytany 389719 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tul

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: With Fire And Sword - polski mod
    « Odpowiedź #255 dnia: Listopada 22, 2008, 20:24:35 »
    Ode mnie na zbyt wiele obecnie liczyć nie można. Uczę się programować tworząc tym samym edytor dialogów, co zajmuje raczej sporo czasu nowicjuszowi. Jeżeli ktoś nie odwiedza Taleworlds, to nowym dla niego może się okazać ta rzeźba:

Oczywiście wymaga jeszcze sporo poprawek, za które nie mam się kiedy wziąć.

Posprzątano. Kolejne bezsensowne posty będą nagradzane ostrzeżeniami.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2008, 20:44:37 wysłana przez Józef Sztacheta »

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #256 dnia: Grudnia 22, 2008, 10:33:58 »
    jak idą prace nad modem? Jest możliwy do określenia jakiś kwartał najbliższego roku dotyczący premiery?

Offline tul

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #257 dnia: Grudnia 22, 2008, 16:37:12 »
    jak idą prace nad modem? Jest możliwy do określenia jakiś kwartał najbliższego roku dotyczący premiery?
    Prace ida. Nie jest możliwy do określenia jakiś kwartał najbliższego roku dotyczący premiery. Jednakże z początkiem 2009 roku produkcja prawdopodobnie znacząco przyspieszy.

Offline b3r3t

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #258 dnia: Stycznia 05, 2009, 13:09:41 »
    Witam

Może zamiast pisania o czcionkach i pouczania na temat wersji gry ktoś w końcu wyda tego moda co??

Rozumiem, że "ekipa" pracuje i pracuje i pracuje.....i modeluje...i znów pracuje.... czasami poucza na forum żeby nie pytać o date premiery...etc.
    ale cholera jasna po kij nam jakieś modele rzeki i mostów? Nie możecie wydać małego dodatku z broniami, zbrojami, końmi i polską mapką?? o muzyce  filmowej  z serii sienkiewicza nie wspomnę już.
    Na mbrepository co chwila jakiś jeden  fan gry wstawia swoją modyfikację z tym wszystkim co podałem wyżej i usprawnia ją non stop dopieszczając szczegóły i pozbywając się błędów oraz zbliżając wersję ostateczną do sugestii graczy, a WY zamiast podążać w tym kierunku to robicie całkowicie nową gre. Jaki to ma sens?? Do czasu kiedy wydacie pełny mod nikt juz o nim nie będzie pamiętał!!

Proponuję wydać to co wyżej opisałem jako mini mod czy jak go tam chcecie nazwać i nie mydlić oczu wszystkim fanom pisząc  cyt. "żeby nikt nie pytał o premierę bo będzie kiedy będzie" Jeśli nie chcecie wydawać  nic takiego to może udostępnijcie swoje dotychczasowe osiągnięcia dla innych  modderów którzy  gwarantuję że w kilka dni posklejają moda do kupy.

Pozdrawiam  wszystkich

Offline Józef Sztacheta

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #259 dnia: Stycznia 05, 2009, 13:45:39 »
    Nie chcę za bardzo bronić projektu, ponieważ dawno temu mialem podobne zdanie, ale mimo wszystko w tej chwili calkowicie popieram obecne priorytety pracy. Małe dema kojarzą się z mało ambitnymi projektami, które najczęściej nie doczekują się nawet wersji 1.0, wyobrażasz sobie jakby np. TLD został wydawany w częściach? Np 3 paczki orków + 2 paczki elfów + 5 paczek broni? I do tego "być może" w przyszlości "dorobimy do tego mapę, a na razie bawcie sie w native."

A poza tym, tym zdaniem udowodniłeś:
    Jeśli nie chcecie wydawać  nic takiego to może udostępnijcie swoje dotychczasowe osiągnięcia dla innych  modderów którzy  gwarantuję że w kilka dni posklejają moda do kupy.
    ... że jednak pojęcie na temat tworzenia modów masz niewielkie. Szanse, że jakiemuś innemu modderowi będzie się chciało za to wziąć są na prawde niewielkie, ponieważ każdy swój projekt traktuje prywatnie, nikt nie lubi grzebać w cudzej pracy, prędzej weźmie się za coś swojego, jeśli cierpi na brak zajęć. No i trzeba pamiętać że w przeciwieństwie do twórców M&B, modderzy nie mają żadnych zobowiązań wobec odbiorców, równie dobrze mogą tworzyć mod dla siebie a narzucanie im co mają robić najczęściej nie daje pozytywnego efektu.

Offline b3r3t

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #260 dnia: Stycznia 05, 2009, 19:42:19 »
    Ambitnych komentarzy widze nie brakuje.. taka mentalność ślimaków..narzekać każdy może, z obecnie sprawującymi władzę w Polsce na czele, no ale co innego ślimaki umią??, nieżle śmierdzą?, zostawiają za sobą bliżej niezidentyfikowaną lepką wydzieline?

Wracając do tematu..

Jeśli ktoś traktuje swoją pracę nad modem  zbyt osobiście to chyba tutaj na forum tylko się chwali, że coś robi  "mam ale nie dam?" texty z podstawówki w stylu "mój wujek ma mercedesa w piwnicy a tramwajem zrobił świecę". Ja rozumiem że  ktoś może być dumny z własnej pracy i przejawiać, mówić o tym z wielką pasją czy coś w tym stylu, ale zbyt osobiste to chyba zbyt poważne określenie jak na  moda do  darmowej gry.

Stwarzając mniejszy mod (ale realny) dotrze on do większej rzeszy fanów i odezwie się większym echem wśród grona fanów, również zagranicznych(wystarczy go wydać po angielsku). Natomiast wciąż nie widzę powodu dlaczego nie wydać coś mniejszego?. Może  przykład moda Ogniem i Mieczem  pod grę Rome:Total War coś uzmysłowi twórcom: Otóż początki były takie jak  obecnego tutaj moda, również ogromny projekt, masa ludzi zaangażowanych a efekt finalny całkowita masakra: Trafił do małego grona  ludzi (głównie rosjan bo wydany po rusku), długo po czasie świetności gry(po premierze medievala 2 został wydany), trudno dostępny i napakowany bugami. Każdy wie, że to co proste jest lepsze tutaj zaapeluje do  ślimaka ----> czytaj prostota nie prostactwo.
    Prosty mod to większa popularność, mniej błędów i baza do powstawania kolejnych modyfikacji z mapą Polski czy też uzbrojeniem może muzyką( z uzbrojenia i ekwipunku myślę, że międzynarodowe grono by korzystało usprawniając swoje modyfikacje lub tworząc nowe)

Inny przykład: W modzie "Calradia At War" jest kilka świetnych textur szabli i wszyscy moi znajomi ruszają w dzikie pola z szablą i pistoletem:) choćy dlatego warto zainstalować tego moda i mieć świetną zabawę.

Offline Torto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #261 dnia: Stycznia 05, 2009, 21:11:38 »
    Siemka mam dwa pytania.
    Po pierwsze czy mod będzie w polskiej wersji czy w angielskiej,a może będzie można wybrać język.
    Po drugie czemu mod nazywa się with fire and sword a nie ogniem i mieczem,rozumiem że angielski jest teraz popularny ale czy się wstydzicie własnego języka...polskiego języka??

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #262 dnia: Stycznia 06, 2009, 06:39:10 »
    A czy Angol zrozumie polskie słowa? Twórcom chodzi oczywiście o wydanie moda nie tylko w Polsce. Jestem wielkim "fanem" Sienkiewicza i czekam na moda z niecierpliwością ale mogę Cię zapewnić, że gdyby był wydany w obcym mi języku więcej niż parę chwil bym nie pograł. Po prostu kwestia przystępności. Nie jestem pewien ale mod ma chyba być wydany w dwóch językach - PL i ENG

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #263 dnia: Stycznia 06, 2009, 10:44:25 »
    Jeśli ktoś traktuje swoją pracę nad modem  zbyt osobiście to chyba tutaj na forum tylko się chwali, że coś robi  "mam ale nie dam?" texty z podstawówki w stylu "mój wujek ma mercedesa w piwnicy a tramwajem zrobił świecę". Ja rozumiem że  ktoś może być dumny z własnej pracy i przejawiać, mówić o tym z wielką pasją czy coś w tym stylu, ale zbyt osobiste to chyba zbyt poważne określenie jak na  moda do  darmowej gry.
    Po pierwsze jak to już Sztacheta zauważył, modderzy nie mają żadnych zobowiązań wobec ewentualnych odbiorców moda. Mogą, ale wcale nie muszą go wypuszczać dla większego grona ludzi. Po drugie od kiedy M&B jest darmowe? Coś mi tu lekko piratem zalatuje...
    Prosty mod to większa popularność, mniej błędów i baza do powstawania kolejnych modyfikacji z mapą Polski czy też uzbrojeniem może muzyką( z uzbrojenia i ekwipunku myślę, że międzynarodowe grono by korzystało usprawniając swoje modyfikacje lub tworząc nowe)
    Wychodzi mi na to, że na robieniu modów znasz się jeszcze mniej niż ja, i to dużo mniej. Otóż nawet małe modyfikacje są często tak zabugowane, że wogóle nie da się z nich korzystać. Po drugie dlaczego według Ciebie WFAS powinien być wydany jako mniejsza modyfikacja i być jedynie bazą tekstur dla innych projektów? To jest takie gadanie typu "długo to robicie, więc pewnie nie umiecie tego, i lepiej dajcie to co już zrobiliście i pozwólcie robić lepszym", tymbardziej jest to głupie gadanie właśnie dlatego, że nikt z ekipy tworzącej moda nigdy nie mówił, kiedy należy się go spodziewać.

Myślę, że ostatecznie trzeba wprowadzić w życie upomnienia i ostrzeżenia dla tych, którzy będą się wypytywać o datę wydania, bo już nie chce mi się liczyć ile razy było to mówione. MOD BĘDZIE, KIEDY BĘDZIE. Koniec dyskusji na ten temat!

Offline b3r3t

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #264 dnia: Stycznia 06, 2009, 13:43:46 »
    Po pierwsze jak to już Sztacheta zauważył, modderzy nie mają żadnych zobowiązań wobec ewentualnych odbiorców moda. Mogą, ale wcale nie muszą go wypuszczać dla większego grona ludzi. Po drugie od kiedy M&B jest darmowe? Coś mi tu lekko piratem zalatuje...

M&B jest darmowe do 6 levelu kto chce to kupi se klucz kto nie chce to se ściągnie z torrentów albo gra w demo, kto co robi to jego prywatna sprawa w co nie wnikam.

Wychodzi mi na to, że na robieniu modów znasz się jeszcze mniej niż ja, i to dużo mniej. Otóż nawet małe modyfikacje są często tak zabugowane, że wogóle nie da się z nich korzystać.

Nie twierdzę, że jestem modderem(swoją drogą wszyscy mi  zarzucają, że nie wiem nic o modowaniu) a te nawet małe modyfikacjenie są aż tak zabugowane jak to opisujesz - sam mam ich kilkanaście i jakoś poza drobnymi błedami dialogowymi (4 mody) czy brakiem textur (3 mody) na całe kilkanaście posiadanych nie zauważyłem nic ponad to uciążliwego, a napewno nic, co by nie pozwalało  grać w te mody. Powiem więcej zastosowane tam innowacje i uproszczenia wspomagają znacząco całą gre np. Cries of War Soundpack czy auto loot

Po drugie dlaczego według Ciebie WFAS powinien być wydany jako mniejsza modyfikacja i być jedynie bazą tekstur dla innych projektów? To jest takie gadanie typu "długo to robicie, więc pewnie nie umiecie tego, i lepiej dajcie to co już zrobiliście i pozwólcie robić lepszym", tymbardziej jest to głupie gadanie właśnie dlatego, że nikt z ekipy tworzącej moda nigdy nie mówił, kiedy należy się go spodziewać.

Po drugie nigdzie nie napisałem, że ma być jedynie bazą textur dla innych projektów - proszę nie nadinterpretować tego co piszę. Sugerowałem, żeby wydać to co jest już zrobione nie rezygnując z realizacji jakichkolwiek planów, powiem więcej jestem za pracą nadal i ukończeniem wszystkiego co sobie postawiliście za cel, ale sama gra nie ma żadnej fabuły ani nic ciekawego w sobie poza systemem walki - bądźmy szczerzy tylko bitwy sa intrygujące w całej grze(boń, ubranka walczących, heraldyka, szczęk metalu,muzyka etc.). I nie mówiłem nic o lepszych czy gorszych, nie interesuje mnie kto co umie i jak dobry jest, interesuje mnie to o czym cały czas mówię i niestety podejrzewam,że 90% pozostałych ludzi czekajacych na mod i obgryzających paznokcie tutaj na forum również tylko na to czeka.

Myślę, że ostatecznie trzeba wprowadzić w życie upomnienia i ostrzeżenia dla tych, którzy będą się wypytywać o datę wydania, bo już nie chce mi się liczyć ile razy było to mówione. MOD BĘDZIE, KIEDY BĘDZIE. Koniec dyskusji na ten temat!

Jestem na tak :)) ale zaznaczam, że nie pytałem o jakąkolwiek datę i wątpie żebym o nią kiedykolwiek pytał.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #265 dnia: Stycznia 06, 2009, 14:08:56 »
    To ja może ten problem w inne słowa ubiorę: W której połowie tego roku można się moda spodziewać? :-)

Offline Calathar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #266 dnia: Stycznia 06, 2009, 14:09:35 »
    jesli dobrze zrozumialem pana nademna, chodzi o wydanie czegos w rodzaju dema?W sumie to nieglupi pomysl,popatrzcie (to do tworcow) np na The Peleponesian War,gosc wydal demo (zbugowane,bez mapy,etc) i sobie spokojnie pracuje na beta,a ludzie sa zachwyceni,odwalaja burze mozgow z czego pan Lynores korzysta,itp itd...kreatywnych ludzi trzeba do siebie zwabiac,a to najlepszy sposob ;)  oczywiscie wasz mod-wasza sprawa,co prawda 17 wiek to nie moj klimat,ale chetnie bym sobie pogalopowal z karabela w rece :P

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #267 dnia: Stycznia 06, 2009, 14:19:01 »
    I w jakim celu ten cały offtop, wydadzą kiedy wydadzą i nic nas to nie powinno interesować, dobrze wogóle, że jest szansa, że kiedyś powstanie, mam taką nadzieję...a i jeszcze jedno powinniśmy dziękować im, że wogóle zajmują się czymś takim jak sprawienie nam graczom jakiejś większej przyjemności, bo akurat znam lepsze sposoby spędzania wolnego czasu niz modyfikowanie gry

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #268 dnia: Stycznia 06, 2009, 15:51:16 »
    O, i tu masz rację pwi7aaf.

Jestem na tak :)) ale zaznaczam, że nie pytałem o jakąkolwiek datę i wątpie żebym o nią kiedykolwiek pytał.
    Ty nie, ale wielu innych pytało, i już wielu było upomnianych za to.

Po drugie nigdzie nie napisałem, że ma być jedynie bazą textur dla innych projektów - proszę nie nadinterpretować tego co piszę.
    No ok, tu trochę pokdolorowałem interpretację, nie zmienia to jednak faktu, że szansa na wydanie wersji beta jest minimalna.

esli dobrze zrozumialem pana nademna, chodzi o wydanie czegos w rodzaju dema?W sumie to nieglupi pomysl,popatrzcie (to do tworcow) np na The Peleponesian War,gosc wydal demo (zbugowane,bez mapy,etc) i sobie spokojnie pracuje na beta,a ludzie sa zachwyceni,odwalaja burze mozgow z czego pan Lynores korzysta,itp itd...kreatywnych ludzi trzeba do siebie zwabiac,a to najlepszy sposob ;)
    Innym przykładem jest TLD, które nie było udostępniane w wersjach alfa, beta itd. I jak widać przyciągnął bardzo wielu ludzi, którzy teraz czekają na wydanie moda pod najnowszą wersję. W TLD jedyne co zrobiono, to wydano parę bugfixów wzbogacanych ew. o jakieś opcje i tekstury, ale sam mod od razu wychodził w wersjach finalnych, zarówno na wersję 0.751 jak i 0.808.

Offline tul

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #269 dnia: Stycznia 06, 2009, 15:57:49 »
    Może ja, jako jeden z developerów, napiszę jaki mam stosunek do projektu. Przede wszystkim jest on dla mnie wspaniałą platformą dla nabywania nowych umiejętności z zakresu informatyki (zwłaszcza gamedevelopingu) i do rozwijania tych już nabytych. Przez półtora roczny okres pracy w teamie przyswoiłem naprawdę ogrom informacji i nie czuję się jakoś zafrasowany tym, że moda ani widu, ani słychu. Co mam w głowie to już mi nikt nie zabierze. Nauka poprzez praktykę i dążenie do jasno określonego celu (co wiąże się z samodzielnym rozwiązywaniem napotykanych problemów) daje lepsze rezultaty niż tony przeczytanej literatury. Przykład: postanowione zostało, że akcja modu będzie się opierała na fabule, jednak M&B niezbyt się nadaje do takiego prowadzenia akcji. Poświęcam więc dwa miesiące na stworzenie od podstaw nowego systemu dialogów. Zaczynając tę pracę niemal nie znałem Module Systemu, po jej 'skończeniu' byłem już wirtuozem. Okazało się jednak, że tworzenie dialogów jest nieco nieprzyjemne, niezbędny jest jakiś edytor w postaci zewnętrznej aplikacji. Nie potrafię jednak programować. Spędzam więc kolejne dwa miesiące na nauce programowania, a potem jeszcze miesiąc na stworzenie edytora. A na dobrą sprawę nie wiadomo nawet, czy te dialogi w ogóle zdadzą egzamin i czy się do czegoś przydadzą. Mimo to nie żałuję.
    Jeśli zaś chodzi o sam postęp prac nad modem, to na stałe pracują przy nim 3 osoby, z czego 2 (w tym ja) marnują mnóstwo czasu na eksperymentowanie. Co prawda regularnie pojawiają się nowi ochotnicy gotowi poświęcić miesiące swojego życia lub przynajmniej kilka godzin na rzecz projektu, ale w zasadzie zawsze takie osoby znikają po krótkim czasie nie zostawiając nic za sobą. Po prostu jest nas za mało, żeby ciągnąć to w zadowalającym tempie.