Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: The Deluge (pierwotny wątek i dyskusja ogólna)  (Przeczytany 390021 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bolo Chan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: With Fire And Sword (Beta testy- info pierwszy post).
    « Odpowiedź #855 dnia: Sierpnia 19, 2010, 11:05:37 »
    A jak sie ma sprawa z najemnikami?
    Bedzie najemna piechota niemiecka,szkocka,wegierska itp?
    A szlachte nazwalbym bardziej pospolitym ruszeniem albo wolentariuszami(tak jak Zagloba co sluzyl jako wolentariusz)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #856 dnia: Sierpnia 19, 2010, 21:18:01 »
    (click to show/hide)
    Dzięki wielkie przyda się:) znalazłem podobny ale był malutki. Dzięki jeszcze raz.

Skoro masz taką wiedzę w głowie i na pólkach w domu to może coś o szwedach w tych czasach możesz powiedzieć/pokazać.
    Interesują mnie pikinierzy i muszkieterzy. Planuję zrobić dla pikinierów wcześniejszy pancerz.
    (click to show/hide)
    ,oraz ten późniejszy jako podstawowy również dla muszkietera:
    (click to show/hide)
    Muszkieter mógłby mieć też moriony(łódkowe i gruszkowe) jak na...
    (click to show/hide)
    Czy mogę opierać się na tych zdjęciach i czy mogą być?

Posiadamy już Rajtara podobnego do...
    (click to show/hide)
    Wiem że później nie mieli już napierśników i tu kolejne pytanie, jak wyglądała sama kurtka rajtara?

Ogólnie chcę dać szwedom na początek lekkie mundury i kurtki z możliwością dokupienia(oczywiście tam gdzie występowały) morionów, napierśników itd itp...
    A jak sie ma sprawa z najemnikami?
    Bedzie najemna piechota niemiecka,szkocka,wegierska itp?
    A szlachte nazwalbym bardziej pospolitym ruszeniem albo wolentariuszami(tak jak Zagloba co sluzyl jako wolentariusz)
    Dzięki za przypomnienie, do naszej szlachty pasowało by pospolite ruszenie raczej i pewnie tak je przemianujemy.
    Najemnicy są nie tknięci, Tul poprawia błędy ja robię animację i nie ma po prostu komu.

BTW. Może ktoś dysponuje jakimiś dobrymi obrazkami takowych najemników? Info też jest mile widziane.
    Pozdrawiam.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #857 dnia: Sierpnia 19, 2010, 22:10:03 »
    Szwedzi mówisz...

Zacznijmy od piechoty.
    Nie mieli podziału na pułki strzelców i pikinierów. Po prost na 10 muszkieterów przypadał 1 pikinier (tego nie jestem pewien, różne źródła podają różne liczby ale ta jest pewną średnią). Z biegiem czasu jednak zaczęto w ogóle rezygnować z pikinierów aż do momentu wynalezienie bagnetu ale to już was nie dotyczy.

Strzelcy używali muszkietów lontowych (kaliber ok. 22mm, zazwyczaj holenderskich lub angielskich), dodatkowo uzbrojeni byli w rapiery. Szwedzi używali forkietów, czyli podpórki z widełkami pod muszkiet. Uzbrojenia obronnego nie posiadali, zwykłe skórzane kurtki i kapelusze. Czasem ale bardzo rzadko nosili moriony. Oficer wyróżniał się partyzaną (była to bardziej oznaka władzy niż broń).
    Pikinierzy jeszcze stosowali kirysy z takimi kołnierzami osłaniającymi biodra (zapomniałem jak to się zwie). dopiero pod koniec wieku zaczęto od tego odchodzić. Na głowę oczywiście morion a u pasa rapier. Piki były, co ciekawe krótsze od kopii husarii, dlatego według niektórych badaczy nieskuteczne... Nie znam się na tyle żeby z tym dyskutować.

Jazdę też mieli nie za różnorodną...
    Rajtarzy, jak zauważyłeś, odeszli w tym czasie już od pełnych zbroi płytowych ale kirysy pozostały. I te ich śmieszne kaski. Jak byś mnie pytał o rysunek to poleciłbym ci ten sam co dałeś... Uważam że ten facet jest genialny. Na uzbrojeniu oczywiście rapier i pistolety kołowe. Co do kurtki... Kolet, może być taki sam jak u dragona tylko po prostu na wierzchu nałożony napierśnik.
    I dragoni, o których już mówiliśmy.

Ogólnie rzecz biorąc, dużo zdyscyplinowanej piechoty strzeleckiej, dragonia i do szarży rajtaria. Armia niezbyt urozmaicona lecz doświadczona i bardzo szybko się ucząca. Potrafili prawie natychmiast wyciągać wnioski z porażek i dostosować taktykę do przeciwnika. Bitnością jednostek nie dorównywali Polakom (piechur łanowy potrafił być bardzo zawzięty i waleczny) ale w oddziale byli bardzo groźni. Dyscyplina i taktyka, nic więcej nie da się o nich powiedzieć.

Oczywiście jakieś obrazeczki wrzucę jutro lub w sobotę. Muszę zeskanować. Choć te co sam dałeś są moim zdaniem dobre.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #858 dnia: Sierpnia 20, 2010, 10:16:24 »
    Szwedzi mówisz...
    Zacznijmy od piechoty.
    Nie mieli podziału na pułki strzelców i pikinierów. Po prost na 10 muszkieterów przypadał 1 pikinier (tego nie jestem pewien, różne źródła podają różne liczby ale ta jest pewną średnią)...
    Też o tym słyszałem i doszedłem do wniosku że zrobimy oddzielnie pikiniera i muszkietera, żeby było ciekawiej i wygodniej...

Strzelcy używali muszkietów lontowych (kaliber ok. 22mm, zazwyczaj holenderskich lub angielskich), dodatkowo uzbrojeni byli w rapiery. Szwedzi używali forkietów, czyli podpórki z widełkami pod muszkiet. Uzbrojenia obronnego nie posiadali, zwykłe skórzane kurtki i kapelusze. Czasem ale bardzo rzadko nosili moriony. Oficer wyróżniał się partyzaną (była to bardziej oznaka władzy niż broń).
    Słyszałem gdzieś też że jeśli była możliwość to i hiszpańskich muszkietów używali, podobno miały jeszcze większy kaliber i były trochę cięższe od reszty muszkietów?
    O forkietach wiem i jeśli będzie możliwość to dorobimy animację do tego(jest możliwość by forkiet stał bez ruchu w ziemi przed strzelcem, a nie podążał za ręką jak tarcza). Jeśli natomiast okaże się że można mieć tylko jeden rodzaj animacji dla muszkietów to zostanie ogólna.
    Czy wiesz coś o jakiejś jednostce typu strzelec wyborowy?(wydaje mi się że mieli coś takiego), lub może innej jednostce która była rzadka ,ale wyjątkowa i ciekawa.
    Oficerowie może też będą, może się przydadzą do rozgrywek klanowych...

Pikinierzy jeszcze stosowali kirysy z takimi kołnierzami osłaniającymi biodra (zapomniałem jak to się zwie). dopiero pod koniec wieku zaczęto od tego odchodzić. Na głowę oczywiście morion a u pasa rapier. Piki były, co ciekawe krótsze od kopii husarii, dlatego według niektórych badaczy nieskuteczne... Nie znam się na tyle żeby z tym dyskutować.
    Jak by to wyglądało według Ciebie gdyby, pikinier dostawał od początku jakiś ciuch i stary morion, potem mógł sobie dokupić lepszy hełm i pancerz? Chyba że była to cecha charakterystyczna tej jednostki i błędem byłoby odbiegać od tego?

Jazdę też mieli nie za różnorodną...
    Rajtarzy, jak zauważyłeś, odeszli w tym czasie już od pełnych zbroi płytowych ale kirysy pozostały. I te ich śmieszne kaski. Jak byś mnie pytał o rysunek to poleciłbym ci ten sam co dałeś... Uważam że ten facet jest genialny. Na uzbrojeniu oczywiście rapier i pistolety kołowe. Co do kurtki... Kolet, może być taki sam jak u dragona tylko po prostu na wierzchu nałożony napierśnik.
    I dragoni, o których już mówiliśmy.
    Więc tak, Rajtar dostałby na początek kurtkę z jakimś starym napierśnikiem, stary papenhaimer, gorszy rapier i puffer kołowy. Potem kirysy, lepsze hełmy, lepsze rapiery i puffery(oraz z dłuższą lufą).
    Jakoś ta jazda kojarzy mi się z pufferami, nie wiem czemu:).

Rozumiem że dragoni wyglądali podobnie jak Ci polscy?

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #859 dnia: Sierpnia 20, 2010, 10:30:23 »
    Szwedzi mówisz...
    Zacznijmy od piechoty.
    Nie mieli podziału na pułki strzelców i pikinierów. Po prost na 10 muszkieterów przypadał 1 pikinier (tego nie jestem pewien, różne źródła podają różne liczby ale ta jest pewną średnią)...
    Też o tym słyszałem i doszedłem do wniosku że zrobimy oddzielnie pikiniera i muszkietera, żeby było ciekawiej i wygodniej...
    Do trybu multi oczywiście że jestem za takim rozwiązaniem. A w grze normalnej po prostu przypilnuj żeby w oddziałach było mniej pikinierów niż strzelców.

Słyszałem gdzieś też że jeśli była możliwość to i hiszpańskich muszkietów używali, podobno miały jeszcze większy kaliber i były trochę cięższe od reszty muszkietów?
    O forkietach wiem i jeśli będzie możliwość to dorobimy animację do tego(jest możliwość by forkiet stał bez ruchu w ziemi przed strzelcem, a nie podążał za ręką jak tarcza). Jeśli natomiast okaże się że można mieć tylko jeden rodzaj animacji dla muszkietów to zostanie ogólna.
    Czy wiesz coś o jakiejś jednostce typu strzelec wyborowy?(wydaje mi się że mieli coś takiego), lub może innej jednostce która była rzadka ,ale wyjątkowa i ciekawa.
    Oficerowie może też będą, może się przydadzą do rozgrywek klanowych...
    O strzelcach wyborowych nie słyszałem... Możesz zrobić jednostkę typu "piechota morska". Byliby to żołnierze z jednostek abordażowych okrętów szwedzkich. Mieliby oni uzbrojenie ochronne podobne do pikiniera, z tym że używali by pistoletów i krótkich muszkietów kołowych a zamiast długich pik mieliby partyzany i halabardzy. No i oczywiście rapiery.

Co do wyposarzenia pikiniera to uważam że masz dobry pomysł. Rajtarzy też mogą być zrobieni w ten sposób.
    Dragoni byli podobni do polskich ale dużo lepiej sprawdzali się w walce na piechotę, za to Polacy lepiej radzili sobie z szablami na koniu. To po prostu trzeba chyba w statystykach jednostek określić. No i szwedzi nie nosili polskich czapek i szabel.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #860 dnia: Sierpnia 21, 2010, 10:04:42 »
    Mistrzu jednostkarzu tego moda, o co chodzi z tym dokupywaniem wyposażenia? Bedzie jakiś skrypt podobny do tego, który byl w starych M&B dla naszych NPCów, tzn. będą zbierali kasę, za którą kupią w miastach (zamiast od nas)uzbrojenie? Czy może po prostu bedzie drzewko rozwoju samej jednostki, np. "Polski Dragon II*" przy czym rzymska dwójka oznacza drugi poziom rozwoju jednostki (żebyśmy wiedzieli, czy stracona jednostka była na tyle rozwinięta, że możemy już zacząć klnąć i rzucać różnymi przedmiotami w ludzi przez okno), a gwiazdka, na wzór SoD, wskaźnikiem gotowości do awansu u osoby od awansów? Albo inaczej, jeśli będą się rozwijać sami, to mogą być same gwiazdki oznaczające poziom. Proste, logiczne i dyskretne. To jak? Czy może jest jakaś inna, fajniejsza wersja, która zmiecie nas, szarych graczy z powierzchni ziemi swą fajnością? ;)
    EDIT: oj, sorry nie zauważyłem ;) ale mimo wszystko chciałem wiedzieć, jak wygląda awansowanie...
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 21, 2010, 16:07:24 wysłana przez nizyn »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #861 dnia: Sierpnia 21, 2010, 10:22:10 »
    Chodziło raczej o dokupywanie itemów przed meczem w multi.
    W singlu wykorzystujemy już od dawna ten pomysł z rzymskimi cyframi obok nazwy jednostki tak by z chlopa nie powstał husarz.
    Póki co przypominam że cały czas mowa jest o multi.
    Pozdrawiam.

Offline Bolo Chan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #862 dnia: Sierpnia 21, 2010, 18:55:52 »
    Piechota niemiecka-jej przykladem jest oddzial wyrzniety przez Chmielnickiego po zdradzie Krzeczowskiego w Ogniem i mieczem,tam powinnien byc opis ich wyposazenia i uzbrojenia.
    Szkocka-no to film potop i palac Radziwilla w Kiejdanach.
    Wegierska-bardzo podobna do hajdukow,jako najmnicy mogliby miec tyljko lepszy wyposazenie i parametry

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #863 dnia: Sierpnia 21, 2010, 19:13:53 »
    Paczka z obrazkami:-)

Przepraszam że w takiej nie obrobionej formie ale nie za bardzo mam czas...
    Są to rysunki- rekonstrukcje wojsk Polskich i państw z którymi toczyliśmy wojny w XVII wieku. Znajdziesz tam zarówno Kozaków, Turków, Szwedów jak i jednostki najemne (np. piechota szkocka). Od siebie dodam że np. kirasjera niemieckiego też możesz dodać do najemników. W tym okresie zmiany w wojskowości nie były tak dynamiczne więc myślę że nawet jeśli jakiś obrazek będzie przedstawiał jednostkę 20 lat wcześniejszą lub późniejszą to nie jest to duży problem. Trochę możesz sobie poczytać opisów które się załapały. Nie przebierałem tych materiałów zbyt dokładnie więc sam musisz wszystko obejrzeć dokładnie i zadecydować co się przyda a co nie:-)

Mam nadzieję że pomogłem.

I zapraszam na Bitwę pod Grunwaldem:-)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #864 dnia: Sierpnia 22, 2010, 01:47:48 »
    Paczka z obrazkami:-)

Przepraszam że w takiej nie obrobionej formie ale nie za bardzo mam czas...
    Są to rysunki- rekonstrukcje wojsk Polskich i państw z którymi toczyliśmy wojny w XVII wieku. Znajdziesz tam zarówno Kozaków, Turków, Szwedów jak i jednostki najemne (np. piechota szkocka). Od siebie dodam że np. kirasjera niemieckiego też możesz dodać do najemników. W tym okresie zmiany w wojskowości nie były tak dynamiczne więc myślę że nawet jeśli jakiś obrazek będzie przedstawiał jednostkę 20 lat wcześniejszą lub późniejszą to nie jest to duży problem. Trochę możesz sobie poczytać opisów które się załapały. Nie przebierałem tych materiałów zbyt dokładnie więc sam musisz wszystko obejrzeć dokładnie i zadecydować co się przyda a co nie:-)

Mam nadzieję że pomogłem.

I zapraszam na Bitwę pod Grunwaldem:-)
    Już widzę że bardzo się przyda, dzięki wielkie:)
    Gdzie można dostać tą książkę/gazetę?

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #865 dnia: Sierpnia 24, 2010, 09:37:43 »
    Trochę zacząłem ostatnio przez ciebie odświerzać sobie wiedzę na temat wojsk szwedzkich i zachodnioeuropejskich. Jeśli szukasz dodatkowych jednostek to polecałbym właśnie wcześniej wspomnianą piechotę morską, tylko muszę doczytać jeszcze jak się zwała. Bardzo wszechstronna jednostka. Zarówno porządni strzelcy jak i radząca sobie w walce wręcz.
    Dodatkowo możesz dodać Niemieckich najemników np. Rajtarów (dużo ciężej opancerzeni niż szwedzcy, czasem nawet pełne zbroje jeszcze mieli) lub kirasjerów, chyba najlepsza jednostka zachodniego typu w walce wręcz. Gdzieś jeszcze spotkałem się z nieregularną piechotą złożoną z myśłiwych z dalekiej północy (Laponia). Bardzo róchliwi i podobno nadzwyczaj celni. Jest jeden problem... nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia tej informacji...

Zapraszam na Grunwald:-)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2010, 09:41:59 wysłana przez sir Luca »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #866 dnia: Sierpnia 24, 2010, 21:36:55 »
    Trochę zacząłem ostatnio przez ciebie odświerzać sobie wiedzę na temat wojsk szwedzkich i zachodnioeuropejskich. Jeśli szukasz dodatkowych jednostek to polecałbym właśnie wcześniej wspomnianą piechotę morską, tylko muszę doczytać jeszcze jak się zwała. Bardzo wszechstronna jednostka. Zarówno porządni strzelcy jak i radząca sobie w walce wręcz.
    Dodatkowo możesz dodać Niemieckich najemników np. Rajtarów (dużo ciężej opancerzeni niż szwedzcy, czasem nawet pełne zbroje jeszcze mieli) lub kirasjerów, chyba najlepsza jednostka zachodniego typu w walce wręcz. Gdzieś jeszcze spotkałem się z nieregularną piechotą złożoną z myśłiwych z dalekiej północy (Laponia). Bardzo róchliwi i podobno nadzwyczaj celni. Jest jeden problem... nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia tej informacji...

Zapraszam na Grunwald:-)
    Piechota morska bardzo się przyda do działań na morzu:)
    Pozdrawiam

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #867 dnia: Sierpnia 24, 2010, 21:45:08 »
    Działań na morzu?

Offline Plopp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #868 dnia: Sierpnia 24, 2010, 21:55:19 »
    DZIAŁAŃ NA MORZU????????????????

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #869 dnia: Sierpnia 24, 2010, 22:40:47 »
    Działań na morzu?
    DZIAŁAŃ NA MORZU????????????????
    A co nie wolno? :-)

Aktualnie szukam kilku informacji, może ktoś coś wie więc proszę o odzew:
    Szukam jakiś dobrych obrazków broni palnej z zamkiem niderlandzkim (snaphance), podobno kozacy takich używali, podobno składali takie sami i czasem kupowali od ruskich. Znalazłem obrazki z muzeum pod Beresteczkiem i rzeczywiście mieli coś takiego, niestety po samej lufie i zamku ciężko to trochę złożyć  w całość.

Szukam jakiś planów lub chociaż obrazków:
    Szwedzkich galer i tureckich.
    Mam obrazki polskiego "wodnika" i chyba powinny wystarczyć na ulepienie czegoś.
    Szukam informacji o walkach morskich Kozaków z Turkami, na czym pływali i jak walczyli. Wiem że często zdobywali galery Tureckie.

Dziękuję za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2010, 22:51:52 wysłana przez b@rtu$ »