... I pamiętajcie, że była to jednostka wchodząca w skład wojsk obcego autoramentu, czyli uzbrojenie i ubiór nie muszą być aż tak sarmackie jak w przypadku innych jednostek.
Mogę prosić o jakiś screen, lub topic z jakiegoś forum historycznego, bo szczerze to pierwsze słyszę by dragoni byli ubrani inaczej niż reszta wojsk Polskich.
Zadałem takie pytanie ponieważ są głosy że dragon nie wniesie niczego nowego. mamy też szlachcica który może go prawie zastąpić. Ja osobiście jestem za wprowadzeniem dragona, ale wypytuje was jak to widzicie.
Rajtar oczywiście będzie testowany na razie jako najemnik potem jak Szwed.
Problem jest taki że strona Polska ma wiele jednostek, a np Kozacy bardzo mało.
Polacy mają obecnie:
Husaria(wiadomo).
Pancerni(też wiadomo)
Hajducy(piechota)
Szlachta(uniwersalna jednostka, średnio dobra we wszystkim)
Inżynier(robi okopy, buduje maszyny oblężnicze, naprawia armaty itd itp. jest wyposażony w granaty. Nałożymy na nią limit, tak by było ich paru na drużynę)
Dodatkowo:
Dragon(piechur z bronią palną krótką(nie wiem czy nie lepiej z długą skoro i tak ma tylko dojeżdżać) z możliwością dokupienia dosłownie kobyły.
Rajtar(najemna jazda)
Sprawa Kozaków przedstawia się dużo gorzej:
Semeni(jazda dobrze wyposażona, złożona z rejestrowych, Bohun w filmie dowodził takimi)
Piechota Zaporowska(bardzo dobra piechota która będzie walczyła wszystkim)
Inżynier(praktycznie to samo co u Polaków)
Dodamy jeszcze Plastuna(zwiadowcę coś w stylu strzelca wyborowego, oczywiście z limitem, kto pierwszy ten lepszy)
Na razie z racji braku Turków, Tatarzy są połączeni z Kozakami.
Ciężko coś jeszcze wymyślić. oczywiście Kozacy będą mieli wozy taborowe, co na pewno ich wzmocni.