Ta wypowiedz jest najbardziej rozbudowana więc oprę swoją właśnie o nią.
Skoro b@rtu$ pyta się o dodatkowe frakcje w multi to i ja się wypowiem. Mi osobiście w zupełności wystarczą te frakcje co w singlu, Tatarzy, Kozacy i RP. Szwedzi mogą być, ale nie pasują do okresu czasu w modzie, jeszcze z nimi się nie biliśmy. Jak już kogoś dodać to tylko Turków, w końcu Tatarzy byli ich lennikami więc wpasowują się w okres czasu. Rosja też się nie wpasowuje w klimat, w końcu są Kozacy. Niby to multi i można kogoś dodać, ale jeżeli o mnie chodzi to nawet Szwedzi są lekką przesadą. Czyli jak dla mnie RP, Tatarzy, Kozacy i w ostateczności Turcy.
Nosz muszą być i szkopy
A oni to chyba najbardziej nie wpasowują się w klimat, nie mam na myśli najemników z ziem Niemieckich w czasach powstania, ale szkopy to też przesada.
Lubię jak jest historycznie, nawet jeżeli to multi.
Wiadomo że większość z tych nacji nie brało udziału w tej wojnie"domowej", oprócz turków którzy rzeczywiście muszą być i których trochę pominęliśmy także janczarami też się posiekamy:). Jednak np moskale kilka lat później wzięli się i za Chanat i za Kozaków i nas też znacząco osłabiła, więc tu już można by delikatnie powiązać tą nację w Multi.
Oczywiście nie mamy zamiaru pchać wszystkich nacji do singla, nie będzie ich tam. Nie wiadomo jednak co rzeczywiście zrobić z "Niemcami" i innymi liczącymi się armiami tamtego okresu.
Czemu tak mnie to trapi?
Ano chciało by się chociaż wirtualnie powojować nacjami, które w historii nawet się nie spotkały. Husaria vs Hiszpańscy Kirasjerzy :). Kilka osób z historycy.org pewnie by się ucieszyło. Widziałem tam bardzo rozwinięty temat typu "co by było gdyby".
Póki co myśleliśmy o nacji Najemników, gdzie podziali by się Niemcy, Szkoci i kilka innych jednostek.
Wiem że głupio tak rozwijać pomysł którego podstawowe założenie nie zostały jeszcze tak do końca zrealizowane. Podkreślam że jest to pytanie takie na przyszłość, wrazie gdyby zupełnie nie chcący mod się komuś spodobał.
Przejdę teraz do ważniejszych rzeczy, czyli jak idą prace:
Obecnie kończę tatarów(została do zrobienia/skończenia zbroja "cztery lustra", którą bogatsi tatarzy podobno miewali, oraz kilka tarczy i łuków). Prace skutecznie spowalnia laptop:(
Jak wrócę z Niemec posiedzę trochę nad nowymi animacjami, mam już kilka pomysłów w głowie. Kombinacje animacji szkieletowej z vertex, która może się spodobać. Zobaczymy jak to wyjdzie.
Mam zamiar pobawić się też działającym nahajem(coś w stylu bicza), dla tatarów.
Tul skutecznie urozmaica cała zabawę różnego rodzaju skryptami: armaty, granaty. Wprowadza też nowe animacje, prawdopodobnie będzie można się zakradać i dzięki temu uskuteczniać zasadzkę. Słyszałem też coś o czołganiu się...
Zbieramy pomysły do kupy odnośnie mapek i trybów gry. Trochę tego jest. Szczególnie wyróżniają się te związane z zasadzkami. Drużyna zasadza się i uniemożliwia przejście do jakiegoś celu drugiej... Jest tego naprawdę sporo. Czas pokaże jak to wszystko wyjdzie w praniu.
Pozdrawiam.