Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pytania początkującego.  (Przeczytany 2242 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dovak

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Pytania początkującego.
    « dnia: Lipca 15, 2014, 15:24:23 »
    Witam forumowiczów! Zestaw pytań leci ;_;

1. Jak zdobyć prawo do rządzenia poza wysyłaniem towarzyszy na misje?
    2. Tworzenie armii najemników z uwolnionych farmerów i chłopek i ulepszanie ich do najwyższego stopnia. Jak dużo umie zdziałać taka armia i ile warto ich trzymać ze sobą by całkiem nie zbankrutować?
    3. Królestwo Vaegirów właśnie przejęło zamek Khanatu Khergickiego i garnizon wynosi tylko 40 żołnierzy. Czy Lordowie przyślą tam kiedyś posiłki czy garnizon zawsze zostanie w tym stanie? Taki cel jest idealny na początki własnego królestwa jednak to dopiero początek gry.
    4. Gdzie można kupić najszybsze konie? Od początku gry miałem konia z prędkością 53 jednak po któreś bitce zauważyłem że mam całkiem innego konia...
    5. Jak trudno jest dostać tytuł wasala grając postacią kobiecą?
    6. Czy zadowolenie w miastach wpływa na ceny oferowanych nam towarów? Widziałem w Reyvadin za jakieś 2500 denarów hełm z 55 punktami obrony. Chyba najlepszy w grze z tego co kojarzę?

Jak na razie tyle. Pozdrawiam.

Offline dev727

• Użytkownik
    Odp: Pytania początkującego.
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 15, 2014, 15:29:29 »
    2. Nie lepiej wytrenować sobie rekrutów konkretnych nacji?
    3. Najpewniej zamek nie został jeszcze przekazany konkretnemu lordowi, gdy to nastąpi przyjedzie on do zamku z większą obstawą
    4. Nie jestem pewien ale chyba u khergatów
    5. Trudniej niż mężczyzną

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 15, 2014, 16:00:13 »
    Witam nowego użytkownika forum! A teraz odp na pytania:
    1. Małżeństwo i uznanie przez innego monarchę dają najwięcej. Poza tym, trochę dostajesz jeszcze za pokonanie w bitwie króla. Pozostałe rzeczy bardzo mało dają Right to rule.
    2. IMO lepiej tworzyć armie "narodowe". Polecam zestaw: Rhodocki sierżant/Nordycki Huskarl + Rhodocki (najlepszy strzelec, nie pamiętam jak się nazywa po polsku, bo gram po ang) + Swadiański Rycerz.
    3. Zawsze na początek garnizon zamku jest mały. Później będzie się powiększać, jak: zostanie przekazany jakiemuś lordowi (duży boost do liczby żołnierzy), później przyrost będzie mniejszy, ale stały (szkolenie jednostek przez lorda).
    4. Zapewne twój koń "zginął" w walce. Wtedy, jego staty spadają, a czasami może naprawdę zginąć, i będziesz musiał kupić nowego konia.
    5. Trudniej, ale nie jest to wielkie wyzwanie.

Offline Dovak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 15, 2014, 16:09:20 »
    Co do wojsk - słyszałem że Farmerzy i Chłopki ulepszeni do najlepszego stopnia (Najemni Kawalerzyści i Siostry Miecza) są na prawdę potężnymi jednostkami. Zdobyłem kilku wieśniaków i właśnie ich szkole jednak nie wiem czy na prawdę są tak mocni więc się pytam.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 15, 2014, 16:21:40 »
    Jeśli porównasz koszty utrzymania do umiejętności bojowych, to wyjdzie ci, że naprawdę lepiej skorzystać z wojsk frakcji, bo są zwyczajnie tańsze, i masz możliwość utrzymania równie dobrej (a właściwe, w zestawie który ci wcześniej zaproponowałem, lepszej), ale liczniejszej armii.

Offline Dovak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 15, 2014, 16:58:59 »
    Kolejne pytania.

1. Czy wojska można zostawiać tylko w swoich zamkach? Nie da się jakoś inaczej?
    2. Mocno wkurzyłbym Veagirów zajmując im świeżo zdobyty zamek? Oczywiście uprzednio wkurzając ich lekko co by mieli focha na mnie. Nie jestem niczyim wasalem więc chyba stworzyłbym tak swoje królestwo?
    3. Czy ludzie skupujący niewolników pojawiają się w tawernach losowo czy może według jakiegoś schematu?
    4. Jakieś porady co do oblężeń zamków? Warto czekać aż wroga armia padnie z głodu czy może błyskawicznie będą przychodziły wsparcia które zetrą mnie z powierzchni ziemi?
    5. Nie będąc wasalem można brać dużo misji od lordów typu dostarcz list itd. co pozwala regularnie zdobywać u nich szacun. Będąc wasalem takie questy są niedostępne więc chyba trudniej ich do siebie przekonywać? Wyprawy wojenne wymagane?
    6. Można być wasalem u więcej niż jednego władcy? Albo przynajmniej mieć dobre stosunki z większością świata?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 15, 2014, 17:25:30 »
    1. Jeśli podbijesz zamek/miasto dla frakcji, to możesz dodać do garnizonu swoje jednostki, ale jeśli nie zostanie on (zamek) przydzielony tobie, to ich już nie odzyskasz.
    2. Mocno/niemocno... to nie ma znaczenia, i tak będą cię atakowali.
    3. Losowo.
    4. Niby czekanie oszczędza ci siły, ale... czekanie miesiąca to (jak dla mnie) średni pomysł. Zresztą, jeśli masz siły złożone pół na pół z Rhodockich strzelców i Huskarli/Rhodockich sierżantów, to przy doborze właściwej taktyki, nawet garnizon o wielkości podobnej do twojej armii nie powinien za bardzo cię uszkodzić.
    5. Niewymagane. Największe zmiany w stosunkach daje spiskowanie, no i śluby.
    6. Nie. I nie. To znaczy w sumie się da, ale jak jesteś, powiedzmy, wasalem Swadii, i masz stosunki 50 z Nordami, a Swadia zaatakuje Nordów, to spadną ci na -.

Offline Dovak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 16, 2014, 00:48:47 »
    Jeszcze kolejne pytanka ;_;

1. Co trzeba zrobić by podczas bitwy mieć więcej swoich wojaków na polu bitwy? Normalnie po jakimś czasie przybywają uzupełnienia jak straty się ponosi ale na Youtubie widzę czasem że ludzie mają na raz ponad 100 żołnierzy!
    2. Jak stworze królestwo i dam swoich kompanów na wasali to oni dalej będą mogli zdobywać doświadczenie i się rozwijać? Bo nie wiem czy zadbać o ich rozwój czy częściowo to olać.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2014, 06:36:25 wysłana przez Dovak »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 16, 2014, 09:28:46 »
    Tak, ciągle będą zdobywać expa, ale:
    1. nie będziesz kontrolował w co się rozwijają
    2. nim mianujesz kogoś wasalem, zadbaj, by miał wysokie Dowodzenie (gram na ang i nie pamiętam jak to się nazywa w polskiej wersji językowej) i do tego Szkolenie albo Taktykę, wtedy od początku będziesz miał silnych wasali.
    No i nie do końca rozumiem o co chodzi z tą 100 żołnierzy.

Offline Dovak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 16, 2014, 11:05:19 »
    No i nie do końca rozumiem o co chodzi z tą 100 żołnierzy.

Chodzi o to żee... rozpoczynasz sobie bitwe i masz załóżmy 40 żołnierzy. Jak padnie np. połowa z nich to dochodzą uzupełnienia i znowu będzie 40. Czasem na filmach na youtube widzę że ludzie od samego początku walki na polu bitwy mają całą armie nierzadko ponad 100 ludzi i nie przychodzą żadne uzupełnienia. Bo cała armia już jest na polu bitwy. Rozumiesz?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 16, 2014, 11:19:24 »
    Są w takim wypadku 4 opcje:
    1. Ogólna liczba ludzi jest max. 150 i na starcie wychodzą wszystkie jednostki.
    2. Koleś ma wysoką Taktykę, co pozwala mu na wystawienie większej ilości ludzi.
    3. Używa BattleSizeChangera (czy jakoś tak :P).
    4. Pokonał przeciwnika bardzo szybko, i fala posiłków nie zdążyła nadejść.

Offline Dovak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 16, 2014, 12:42:19 »
    Królestwo Vaegirów z którym mam mocny sojusz nieźle dostaje po tyłku i jest możliwość że niedługo "wyginą" tak więc...

1. Co się stanie jak dalej będę wasalem Króla Vaegirów po tym jak stracą wszystkie terytoria? Z automatu stanę się wolnym strzelcem? Co z innymi Bojarami?
    2. Na tą chwile jeszcze się trzymają jednak załóżmy że chcę zmienić królestwo któremu chcę służyć. Jak to się robi? Muszę po prostu zerwać przysięgę wasalstwa i jechać do innego władcy w tej sprawie? Podobno za złamanie tej przysięgi traci się bardzo dużo honoru czego bym nie chciał... Są jeszcze inne możliwości?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 16, 2014, 13:04:37 »
    1. Prawdę mówiąc, najbliżej porażki byłem jako wasal Swadii, ale nigdy nie upadła, więc nie wiem.
    2. Możesz zerwać przysięgę, ale to skończy się utratą wszystkich posiadanych miast, zamków i wsi. Jest inna opcja: wszczęcie rebelii w celu wyniesienia na tron Vaegirów innego władcy (ale wówczas będziesz w stanie wojny z dotychczasowymi wrogami, jak i z samymi Vaegirami), albo zdobyć jakiś zamek. Jeśli król ci go nie przyzna, możesz wymówić przysięgę, ciągle będziesz trzymał swoje posiadłości, ale w efekcie będziesz w stanie wojny z Vaegirami i swoimi dotychczasowymi wrogami.

Offline Dovak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 17, 2014, 22:04:43 »
    Cześć.

1. Gram ja sobie kobitą. Podobno można namówić męża na rewolucje i w ten sposób rozpocząć panowanie nad własnym, nowym królestwem. Jak to zrobić?
    2. Co daje zorganizowanie uczty?
    3. Jak zajmę jakiś zamek danej frakcji i stworzę państwo to czy od razu będą ze mną w stanie wojny? Da się od razu wynegocjować pokój czy po prostu muszę się mocno ufortyfikować i utrzymać?

EDIT - 4. Czasem w oddziałach (wrogich, przyjaznych) obok liczby wojska pewna liczba po ukośniku np. 145/150 + liczba więźniów. Co to oznacza?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2014, 22:30:51 wysłana przez Dovak »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 17, 2014, 22:25:35 »
    2. Okazja do ożenku, i poprawy stosunków z lordami.
    3. No nic dziwnego, że będziesz w stanie wojny, w końcu ich zaatakowałeś :D W 99% przypadków nie zgodzą się raczej od razu na pokój, bo:
    1) masz na początku niskie Right to Rule, a tylko wysokie sprawia, że jesteś traktowany jako prawowity monarcha, którego można tolerować (podpisać pokój)
    2)frakcje zawsze muszą zostać trochę "zmęczone" wojną, żeby zgodziły się na pokój.