Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Brak polskich znaków w spolszczeniu  (Przeczytany 6742 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: Brak polskich znaków w spolszczeniu
    « Odpowiedź #15 dnia: Lipca 23, 2014, 10:28:58 »
    Domyślnie M&B tworzy pliki nakładki językowej w formacie ANSI, a ten nie obsługuje m.in. polskich znaków. Tak jak pisał HUtH - trzeba przekonwertować pliki na format UTF-8. W Notepadzie++ to tylko dwa kliknięcia, więc problemu być nie powinno. W menu "Format" wybierasz "Konwertuj na UTF-8" i tyle. Nie pomyl tylko tego z "Koduj w UTF-8", bo ta opcja niby też zmieni kodowanie, ale podczas konwersji rozwali wszystkie znaki, których ANSI nie obsługiwało i zrobi z nich krzaczki.

Offline Hunter491

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 23, 2014, 12:16:40 »
    Hmm, dziwne.
    Mimo tego że klikam na: Konwertuj na format  UTF-8
    To cały czas kropka pozostaje na  Koduj w UTF-8
    Okna po prostu się zamyka.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 23, 2014, 22:12:46 »
    Znaczy notepad++ ci crashuje? No to dziwne, musisz coś pokombinować, inna wersja, reinstall, wyeksportuj te pliki jeszcze raz?

Kurczę dopiero teraz zauważyłem, że to zły dział :P

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 23, 2014, 22:28:16 »
    Hmm, dziwne.
    Mimo tego że klikam na: Konwertuj na format  UTF-8
    To cały czas kropka pozostaje na  Koduj w UTF-8

Bo kropka ma być przy "Koduj w UTF-8". "Konwertuj na format  UTF-8" miałeś wybrać wtedy, gdy plik był w ANSI i trzeba go było przerobić na UTF-8, zachowując jednocześnie polskie znaki (sama szybka zmiana kodowania zrobiłaby z nich krzaczki). Teraz już jest w UTF-8, więc konwertowanie nic dać nie może.

W skrócie - zostaw, jest dobrze. Sprawdź w grze.

Offline Hunter491

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 24, 2014, 11:23:56 »
    Sprawdziłem, nie wykryło w ogóle polskiego języka ( w sensie i tak był po angielsku, chociaż pierwsze linijki Nowej Gry już przetłumaczyłem) chociaż zmieniłem go w ekranie startowym, chyba jestem na to za tępy :)

Offline Valvit

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 15, 2019, 23:41:20 »
    Cześć,

Miałem ten sam problem, pisze ten post dla przyszłych osób, które będą chciały pograć w modyfikację po polsku (działa także z Floris Evolved :) ). Przyczyna tkwi w czcionce od Florisa. Polskie znaki można otrzymać kopiując pliki "Textures\font.dds" oraz "Data\font_data.xml" z folderu z grą do katalogu z modem zastępując istniejące. Czcionka z modyfikacji floris nie ma polskich znaków, natomiast czcionka z oryginalnej gry ma.

Pozdrawiam