Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Państwo , liczne wojny i lordowie , wojsko  (Przeczytany 1970 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pieniu

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Państwo , liczne wojny i lordowie , wojsko
    « dnia: Lipca 06, 2014, 16:09:48 »
    Witam!
    Jak w temacie chodzi to o to , że niedawno w m&b warband założyłem swoje państwo oraz podbiłem 2 zamki i 1 miasto. Mam wojny z 4 frakcjami :C i nie da się ich przekonać o rozejm. Aktualnie próbuję robić misję u króla może to coś da. Kiedy sam jadę aby ich przekonać Oni odpowiadają , że te ziemie ale nie powinny być moje itp. Jeżeli chodzi o lordów to z tego co czytałem i wiem to Oni sami przychodzą do mnie a da jakoś się przekonać wrogiego lorda aby do mnie przeszedł ( posiadam 1 lorda zaledwie /.../). Da się dać lenno towarzyszom? ( aktualnie nie posiadam żadnego , ponieważ wysłałem ich aby przekonywali ludzi czy coś takiego :D ). Kolejna sprawa to wojsko. Nwm dokładnie jakie rekrutować do przejmowania wiosek i do bronienia się . Kolejna sprawa związana z wojskiem to to czy bardziej się opłaca robić swadiańską konnicę czy piechotę( jak piechotę to jaką , sądziłem  że chciałbym zrobić tak w stosunku 2:1 2 piechurów 1 łucznik/kusznik czy może zrobić armię konnica i piechota choć to jak dla mnie słabo wyjdzie , ponieważ piechota bd bardzo spowalniać armię.
    Od razu dziękuję za wszystkie odpowiedzi :D

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Państwo , liczne wojny i lordowie , wojsko
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 06, 2014, 16:20:09 »
    Witamy na forum!
    Teraz co do kwestii przez ciebie podjętych:
    1. Żeby państwa się zgodziły na rozejm, musisz mieć prawo do rządzenia. Dokładniej poczytaj sobie o tym na jakimś wiki o M&B, powiem tylko, że najwięcej go zyskujesz jeśli inny król uzna cię za równego sobie.
    Tu link do wiki: http://mountandblade.wikia.com/wiki/Right_to_rule
    2. Aby posiadać więcej lordów, dawaj lenna towarzyszom. Jest taka opcja dialogowa, po zaznaczeniu (o ile dobrze pamiętam) "Chcę cię o coś zapytać" czy coś w tym stylu.
    3. Swadianie - tylko konnica. Piechota jest, prawdę mówiąc, średnia. Najlepszych strzelców mają Rhodocy, a piechotę - Nordowie i Rhodocy. Mówię tu o Sierżantach i Huskarlach.
    DOWN: Wydawało mi się, że Rolf nie ma szlacheckiego pochodzenia. Dzięki za info :P
    « Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2014, 16:33:18 wysłana przez lllew »

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 06, 2014, 16:28:15 »
    Cholera... mogłeś napisać w punktach.
    Zacząłeś pewni gdzieś na środku mapy, mając słabe relacje z sąsiadami - beznadziejnie rozplanowane. Powinieneś trzymać z 3 frakcjami dobre relacje, i rozpocząć własne państwo na krawędzi mapy. Jeśli z frakcją masz dobre relacje, to nawet jeśli zacznie się wojna, to niemal odrazu uda Ci się ich przekonać do pokoju. Spróbuj pośród mistrzów gildii wrogich miast poszukać zadania, w którym musisz przekonać dwóch lordów do zawarci pokoju. To taki prostszy sposób. Możesz też łapać wszystkich lordów, lub wszystkich wypuszczać. Nigdy pół na pół. Wtedy frakcja zaproponuje pokój, albo ze wzgledu braku siły bojowej, albo dobre relacje z Tobą. Musisz akceptować wszystkie propozycje zmiany relacji, i nie wypowiadać wojen - wtedy zyskasz prawo do rządzenia. Dzięki niemu wszyscy będą Cię chętniej słuchać. Tak samo jako emisariuszy wysyłaj tylko ludzi z dużą perswazją.
    Jak zdobyć lordów? Jeśli z poszczególnymi lordami masz dobre relacje, a oni popadną w konflikt z królem, to przejdą na Twoją stronę. Pojawią się w Twojej stolicy, wystarczy że ich zaakceptujesz. Najlepiej od razu dać im lenno - pilnuj też by z każdym mieć dobre relacje, z każdym na równym poziomie.
    Towarzyszy możesz rekrutować na wasali, ale najlepiej tylko tych, którzy mają szlacheckie pochodzenie (Bahestur, Alayen, Rolf, i jeszcze kilku innych. Każdy mówi przy okazji swojej historii o tym czy jest szlacheckiego pochodzenia. Uwaga! Nizar kłamie, on jest zwykłym chłopem) ponieważ jeśli wasalem mianujesz chłopa/chłopkę, to wtedy Twoje relacje z każdym lorden spadną. Wystarczy że wybierzesz "I want to speak with you", a potem "Are you interested in hosting a land?" I wybierzesz jakie lenno mu podarujesz. Pamiętaj jednak, by towarzysz miał jak najwyższy level, i był wyszkolony w walce oraz umiejętnościach przywódczych, wound treatment i surgery. Musi mieć też dobre eq by poruszać się na koniu : )
    W Swadii rekrutuj tylko konnicę i trochę kuszy do trzymania w zamku. Ja zawsze robię tak, że przy sobi trzymam około 120 swadiańskich rycerzy i 90 Kheirgickich Elitarnych Łuczników Konnych. Wyjątki następują gdy oblegam zamek - wtedy jadę do Baryie, z tamtąd biorę 120 huscarli, 80 rhodockich sharpshoterów i 20 Sarranid Master Archerów. Morale w moim wypadku nie mają znaczenia, bo nawet w wypadku wojny z daną frakcją mam "Decent" lub "Exellent". W Twoim przypadku powinieneś dobierać takie jednostki, by walczyć tymi które są dobrze do Ciebie nastawione - resztę trzymaj w zamkach. Wpisz w M&B wiki "Morale" i poczytaj jak można je zwiększyć, ja nie będę się rozpisywał xD
    Jeśli chodzi o taktykę, to mając samą konnicę staraj się uderzać wojska idące w kierunku zamków, na w miarę płaskim terenie. Zawsze szarżuj tak, by walczyć na równym terenie. Natomiast jeśli już masz tylko piechotę, to idź prosto do zamków, i tam bunkruj przed atakiem, unikaj walki na otwartym polu.
    Zawsze mniej przy sobie Deshavi, wyszkoloną na łuczniczkę zwiekszającą szybkość poruszania się oddziału, Bunduka na takiego też kusznika. Artimera znającego się na inżynierii oraz treningu, Lezalita który wspomaga trening i Wound Treatment, oraz Jeremusa, który zna się na wszystkim związanym z leczeniem (wound treatment, surgery, fast recovery).
    (click to show/hide)
    Ja osobiście ignoruję konflikty towarzyszy, wysokie morale na to pozwalają : )
    Jeszcze jakieś pytania?

!edit Lordami możesz uczynić Alayena, Bahesthura, Firentisa, Lezalita, Matheld i Rolfa
    « Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2014, 16:58:30 wysłana przez NeToMaN »

Offline Pieniu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 06, 2014, 17:26:26 »
    Zacząłem na górze mapy podbijając zamki Veagirów i chyba dobrze zrobiłem , ponieważ podbijam sb te zamki i nie kwapią się Oni wgl ruszyć na odwet prócz plądrowania mi wiosek. A jeżeli chodzi to pytanie to jakie wojska brać do przejmowania zamków a jakie do deffa ? :D

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 06, 2014, 17:34:59 »
    To nie plemiona, tu bronisz tymi samymi jednostkami : ) różnice to tylko proporcje. Opisze Ci jak ja robię
    Standardowo, nie ważne czy miasto czy zamek wstawiam do środka około 300 jednostek. Proporcje zależne od typu zamku.
    Zamek z drabinami
    100 huscarli, 100 rhodockich sharpshoterów, 50 Sarranidzkich Harcowników, reszta już dowolnie, tak jak się ułoży z wojnami
    Zamek z platformą oblężniczą
    100 huscarli, 150 rhodockich strzelców, 50 Sarranidzkich Master Archerów
    Stolica
    150 huscarli, 150 rhodockich strzelców, 50 Sarranidzkich Master Archerów, i wojska do oblężeń (opisałem w poście wyżej). Dodatkowo trzymam tu jednostki z oddziału, które mają niskie morale. W sotlicy trzymam wszystkich jeńców.

Offline Pieniu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 06, 2014, 17:53:00 »
    A jeżeli chodzi o rekrutację to jest inny sposób niż jeżdżenie po wioskach i zbieranie chłopów ? :D ( najlepiej bez żadnych modów :D )

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 06, 2014, 18:26:48 »
    Właśnie bez modów się nie da :P
    Oczywiście nie mówię o najemnikach z tawern i uratowanych więźniach.
    Tu masz link do moda, który na to pozwala: http://www.nexusmods.com/mbwarband/mods/1931/?

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 06, 2014, 18:27:36 »
    Na Nativie (tj. bez modów) nie ma takiej opcji. Musisz zasuwać. Jeśli chcesz to sobie uprościć, to w wioskach rób zadania etc. dzięki nim poprawią się relacje z wioską, i za jednym razem będziesz rekrutował więcej jednostek, lepiej wyszkolonych. Bodajże przy relacji +50 wyciągam nawet 30 sarranidzkich harcowników za jednym razem.

Offtopic - lllew znowu szybszy xD

Offline Pieniu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 06, 2014, 19:32:49 »
    Ok chyba zastosuję moda :D a 2 pytania do moda :
    1. Instalacja ( wystarczy wrzucić do pliku z grą ?) Nie ważne xD
    2. Czy mi się może rozwalić save ?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2014, 19:43:34 wysłana przez Pieniu »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 06, 2014, 19:46:14 »
    Wszystkie mody, które nie mają instalatora, dodajesz tak samo. W folderze z grą szukasz folderu 'Modules' i tam moda umieszczasz. Co do pytania o save: każdy save jest przypisany do określonego modułu, więc nie będziesz miał nawet opcji kontynuacji gry w tym modzie, więc jeśli chcesz na nim grać, to musisz niestety zacząć grać od początku.

Offline Pieniu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 07, 2014, 01:52:07 »
    Ok już wszystko wiem , postanowiłem pograć na florisie :D